Banner 980x90

ZZS cer uzvarēt pašvaldību vēlēšanās Tukumā

Viens no sarakstiem, kas Tukuma novadā pašvaldību vēlēšanās cīnīsies par vietām domē, ir "Zaļo un Zemnieku savienības" (ZZS) saraksts. ZZS mērķis ir uzvarēt vēlēšanās, pilsētas informācijas portālam Tukums24.lv pavēstīja saraksta līdere Dagnija Staķe.

ZZS Tukuma novada sarakstā esat pirmais numurs. Kādēļ šāda izvēle?

Esmu ilggadīga vecākās un lielākās partijas "Latvijas zemnieku savienība" biedre, centrālās valdes locekle un Tukuma nodaļas vadītāja. Šajās vēlēšanās nodaļas biedri aicināja mani vadīt un veidot ZZS saraksta komandu. Dalību vēlēšanās uzskatu par savu pienākumu, jo jūtos piederīga Tukuma novadam un man nav vienalga, kas šeit notiek, kā jūtas un dzīvo šī novada ļaudis un, kā attīstīsies tālāk šī pašvaldība. Ar gandarījumu varu teikt, ka esam spējuši izveidot ļoti spēcīgu, strādāt gribošu, talantīgu un savā jomā zinošu deputātu kandidātu komandu ar kopējiem mērķiem, kas atspoguļojas mūsu programmā. Ar savām zināšanām un pieredzi varu sekmēt komandas mērķu sasniegšanu.

Manuprāt, Tukuma novadam ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par vienu no bagātākajiem, uzņēmējdarbībai un dzīvošanai pievilcīgākajiem novadiem valstī. Attīstītā ražošana un lauksaimniecība, infrastruktūra un Rīgas tuvums ir ļāvis novadam attīstīties. Taču visas novada ģeogrāfiskās un infrastruktūras priekšrocības var tikt zaudētas, ja Tukuma novada pašvaldība nesāks risināt jautājumus, kas jau gadiem ir sasāpējuši, netiek risināti vispār un traucē novada tālākai attīstībai. Ir lietas, ko pašvaldība objektīvi nevar izdarīt, taču ir virkne jautājumu, kas ir nodoti pašvaldības kompetencē, tāpēc ZZS savā priekšvēlēšanu programmā ir mēģinājusi rast un piedāvāt kompleksus risinājumus novada esošās situācijas uzlabošanai.

Savulaik esmu vadījusi gan pašvaldības, gan valsts institūcijas, tāpēc varu teikt, ka man ir pieredze un redzējums, kādā virzienā novadam būtu jāattīstās.

Cik lielu atbalstu cerat gūt vēlēšanās?

Uzvarēt!

Pastāstiet, lūdzu, kas ZZS atšķir no citiem politiskajiem spēkiem? Kāpēc tieši par Jūsu sarakstu vēlētājam vajadzētu atdot savu balsi?

Mūsu uzmanības centrā vienmēr ir bijis cilvēks - ar savām vajadzībām un iecerēm. Uzskatām par savu pienākumu organizēt novada dzīvi tā, lai katrs no mums - jaunā māmiņa, uzņēmējs, pensionārs, kultūras vai izglītības darbinieks, varētu Tukuma novadā baudīt cilvēka cienīgu dzīvi - veiksmīgi pašrealizēties un būt veiksmīgs sabiedrības loceklis. Tikai mūsu deputātu kandidātu sarakstā atradīsiet vienādu pārstāvniecību gan no laukiem, gan pilsētas.

Mūsu kā politiskā spēka uzstādījums ir sabalansēta lauku un pilsētas attīstība, saglabājot tradicionāli latviskus laukus. ZZS piedāvā līdzsvarotu novada attīstības politiku, kur gan pilsētai, gan laukiem ir atvēlēta līdzvērtīga loma. Tomēr, laukiem ir jādod lielāks atbalsts, lai tajos attīstītos uzņēmējdarbība un ražošana. Pašvaldība noteikti var palīdzēt, vismaz organizējot seminārus, informatīvās dienas vai zinošu ekspertu vizītes. Tieši uzņēmējdarbība varētu nodrošināt to, ka cilvēki labprāt paliktu dzīvot laukos. Tāpat steidzami risināms jautājums, kā attīstīt ceļu infrastruktūru - bez tās novada attīstība turpinās stagnēt.

Tukuma novada priekšrocība ir tā izvietojums un infrastruktūra, bet jebkura novada labklājības līmenis ir atkarīgs no sekmīgas uzņēmējdarbības. Pašvaldība līdz šim nav izmantojusi tās iespējas, ko paredz likumdošana, lai atbalstītu uzņēmējdarbību, tās attīstību un jaunu uzņēmumu veidošanos.

Savā programmā esam apņēmušies, ka ar 2014.gada 1.janvāri par 50% samazināsim zemes un nekustamā īpašuma nodokli tiem uzņēmējiem, kuri atver ražotni ar ne mazāk kā desmit darbiniekiem un par 70% samazināsim šos nodokļus tiem uzņēmējiem, kuri ik gadu palielina darbavietu skaitu par ne mazāk kā desmit. Samazināsim birokrātisko slogu uzņēmējiem, kā arī veicināsim uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darbavietu radīšanu, tostarp veicināsim biznesa inkubatoru un biznesa parka attīstību. Likuma ietvaros maksimāli atbalstīsim vietējos ražotājus, iepērkot produktus pašvaldības iestāžu vajadzībām no novada uzņēmumiem. Nodrošināsim likumīgu, taisnīgu un caurspīdīgu pašvaldības iepirkumu procesu, lai uzņēmumi varētu būt pārliecināti par godīgu konkurenci novada pasūtījumiem.

Kādēļ vēlētājiem būtu jābalso tieši par mums? Pirmkārt, jau tādēļ, ka esam Tukuma novada patrioti, cilvēki, kuru prioritāte ir darbs savā novadā un vide, kurā dzīvo laimīgi un apmierināti iedzīvotāji. Mēs nebaidāmies uzņemties atbildību. Savas zināšanas un pieredzi esam gatavi piedāvāt novada attīstībai un izaugsmei. Profesionalitāte, godīgums un atklātība ir mūsu darba pamats, tāpēc nesolām brīnumus, bet reālus darbus, ko mēs varam paveikt novada iedzīvotāju labā.

Saraksta priekšvēlēšanu programmā norādīts, ka ar 2016.gadu tiks 100% nodrošinātas pirmsskolas vecuma bērniem vietas bērnudārzā. Kā to, Jūsuprāt, varēs panākt?

Lai nodrošinātu pirmsskolas vecuma bērniem vietas bērnudārzā, esam paredzējuši, ka pašvaldība nodrošinās pirmsskolas izglītību pašvaldības izglītības iestādēs, pašvaldības finansētās grupās privātajās izglītības iestādēs un sniedzot pašvaldības līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības apguvei privātajā izglītības iestādē. Lai nodrošinātu pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību, pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto līdzekļu ietvaros iesaistīsim gan pašvaldības finansēta, gan līdzfinansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu privātās izglītības iestādes. Pašvaldības finansējums tiks novirzīts gan pašvaldības izglītības iestādēm, gan atbilstošs līdzfinansējums - privātajām izglītības iestādēm pēc principa "nauda seko bērnam".

Tāpat programmā minēts, ka veicināsiet energoefektivitātes pasākumus un palīdzēsiet dzīvojamo māju siltināšanas organizēšanā. Kā to plānots paveikt?

Pašvaldībai ir jāveicina iedzīvotāju aktivitāte daudzdzīvokļu māju siltināšanā, lai samazinātu apkures rēķinus un uzlabotu dzīvojamā fonda kvalitāti. Latvijā ir pieejamas vairākas Eiropas Savienības atbalstītas programmas, kuru mērķis ir uzlabot daudzstāvu māju siltumnoturību un siltumapgādes sistēmu efektivitāti. Ar katru gadu iedzīvotāji arvien aktīvāk piesakās mājokļu siltināšanas programmā, pieaugot izpratnei par energoefektivitātes nepieciešamību un sniegtajām priekšrocībām. Tomēr, lai šis process strauji varētu attīstīties, ir nepieciešams pašvaldības atbalsts.

Tukuma novadā iedzīvotāji nesteidzas siltināt dzīvojamās mājas. Tas ir saistīts ar zemo maksātspēju, ar to, ka cilvēki ļoti piesardzīgi izturas pret iespējamām jaunām kredītsaistībām, tāpat daudzdzīvokļu mājās dzīvo ļoti dažādi cilvēki. Ļoti atšķirīgs ir arī iedzīvotāju informētības līmenis par visiem siltināšanas procesa posmiem, tāpēc viņi piesardzīgi izturas pret šādiem projektiem. Te mēs saskatām daudzas iespējas - pašvaldība var sniegt palīdzību energoaudita veikšanai, kā arī ēku renovācijai un rekonstrukcijai saskaņā ar energoaudita atzinumu, kā arī ievērojot efektīvāko ieguldījumu atmaksāšanās principu un ilgtspējības, maksimālā enerģijas ietaupījuma un videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošanas principus.

Esam paredzējuši iedzīvotājiem nodrošināt informatīvo un speciālistu atbalstu, kas sagatavo projektu. Dzīvokļu īpašniekiem, kas izlemj par savu māju siltināšanu, būtu jāpiemēro nodokļu atlaides, savukārt pašvaldībai un uzņēmumiem, kas nodarbojas ar dzīvojamo māju apsaimniekošanu (pārsvarā SIA "Tukuma nami"), ir jārosina iedzīvotājus sasaukt lemttiesīgas dzīvokļu īpašnieku sapulces, jāpiedāvā tādi pakalpojumi kā ēkas energoaudita veikšana, kā arī jānodrošina cita nepieciešamā palīdzība, tajā skaitā - jābūt garantam kredīta saņemšanai.

Ko vēlēšanās saredzat kā būtiskākos konkurentus?

Par visnopietnākajiem konkurentiem uzskatām partiju "Tukuma pilsētai un novadam", tādēļ, ka lielākā daļa no šī saraksta deputātu kandidātiem ir no Tukuma pilsētas, bet divas trešdaļas no novada iedzīvotājiem dzīvo tieši pilsētā. Dzīvojot Tukuma novadā un ikdienā vērojot mūsu līdzšinējo novada vadītāju devumu, mums aizvien vairāk ir nostiprinājusies pārliecība, ka novada attīstība nav iespējama stagnācijas un rutīnas apstākļos. Novada situācija ne tuvu nav tā bēdīgākā Latvijā, tomēr tā noteikti varētu būt daudzkārt labāka. Lai to nodrošinātu, ir nepieciešama jaunu, godprātīgu un zinošu cilvēku iesaistīšanās novada pārvaldē. Tiem ir jābūt cilvēkiem ar labu izglītību, zināšanām, entuziasmu, pilnīgi citādu skatījumu uz lietām un notiekošo, kā arī rīcību, kas vērsta uz nākotni. Uzskatām par savu pienākumu piedāvāt novadam un vēlētājiem savu pieredzi, veidojot labāku gan uzņēmējdarbības, gan administratīvo vidi pašvaldībā.

Tuvojoties 2013.gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzrunā deputātu kandidātu sarakstu līderus un aicina viņus pastāstīt par sava pārstāvētā politiskā spēka iecerēm, atšķirīgo no citiem sarakstiem un saviem plāniem kopumā.

Tukums24.lv jau vēstīja
, ka Tukuma novadā vēlēšanās startēs politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs", "Zaļo un Zemnieku savienība", "Vienotība", "Reformu partija", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Tukuma pilsētai un novadam".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)