Banner 980x90

Suņu letālās slimības pētījuma pabeigšanai nepieciešami vairāk nekā 30 000 eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Lai būtu iespējams pabeigt suņu letālās slimības pētījumu, patlaban ir nepieciešami 32 254 eiro, žurnālistiem teica Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Par šo faktu LVB ir informējusi pētījuma pasūtītāju Zemkopības ministriju (ZM), nosūtot tai vēstuli, kurā LVB lūdz apstiprināt budžetu pētījuma pabeigšanai.

Viduža uzsvēra, ka biedrība ir ieinteresēta uzzināt, kas ir suņu letālās slimības cēlonis. Taču, kamēr ZM nav sniegusi atbildi par to, vai pētījums tiks turpināt, Viduža aicina suņu saimniekus sekot līdzi aktuālākajai LVB informācijai biedrības mājaslapā, kā arī pašiem izdarīt secinājumus, ar ko un kā barot savus suņus.

Cēloņa noskaidrošanā ir ieinteresēts arī uzņēmums AS "Tukuma straume", pār kura ražoto suņiem domāto barību ir kritusi šaubu ēna. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks atkārtoti uzsvēra, ka uzņēmums ir pārliecināts par savas produkcijas kvalitāti, norādot, ka nevienā no valstīm, uz kurām tiek eksportēta uzņēmuma produkcija suņiem, nav konstatēti letālās saslimšanas gadījumi.

Podnieks arī atzina, ka uzņēmums ir gatavs sadarbībai ar LVB un pētniekiem, izpētei iesaistot arī ar uzņēmumu saistītus pētniekus un veterinārārstus. Tāpat uzņēmums nav izslēdzis iespēju piedalīties pētījuma pabeigšanā, to līdzfinansējot. Tiesa, lai izlemtu un būtu skaidrs, cik daudz līdzekļu varētu būt jāiegulda, sākumā ir nepieciešams ZM redzējums par šo jautājumu un lēmums par to, vai pētījums tiks vai netiks turpināts.

LVB pārstāve Lita Konopore atzīmēja, ka arī LVB ir ieinteresēts pabeigt izmeklēšanu, kā arī to, ka biedrības interesēs noteikti nav padarīt "Tukuma straumi" par vainīgo, nepabeidzot izmeklēšanu.

Kā vēstīts, lai pārrunātu iespējamo sadarbību suņiem letālas slimības izpētē un izbeigtu teju gadu ilgušās spekulācijas saistībā ar iemeslu, kura dēļ Latvijā uzliesmoja šī kaite, LVB šodien tikās ar dzīvnieku barības ražotājas AS "Tukuma straume" pārstāvjiem.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdes laikā veterinārārstu pārstāve Viduža izteica priekšlikumu ražotājiem iesaistīties slimības uzliesmojuma izpētes kontrolgrupas veidošanā, savukārt ražotāji izteica gatavību tikties.

"Tukuma straumes" valdes priekšsēdētājs Podnieks iepriekš norādīja, ka ir pārliecināts par uzņēmumā ražotās "Dogo" barības kvalitāti, tāpēc aicina konstruktīvi risināt situāciju.

Arī ZM, balstoties uz pētījumā līdz šim noskaidroto, noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Kā ziņots, lai izbeigtu teju gadu ilgušās spekulācijas saistībā ar iemeslu, kura dēļ Latvijā uzliesmojusi suņiem letāla slimība - barības vada paplašināšanās jeb dilatācija -, Veterinārārstu asociācija aicinājusi "Tukuma straumi" iesaistīties īpašas suņu kontrolgrupas veidošanā.

Dilatācijas uzliesmojums tika konstatēts pērn maijā. Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka toreiz vērsa uzmanību uz slimības pazīmēm, akcentējot, ka ielaistos gadījumos suņus vairs glābt neizdodas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)