Banner 980x90

SM vadība Tukuma lidostas apmeklējumā pauž atzinību

Novembrī SIA "Tukums Airport" lidostu ar šogad ieviesto nosaukumu "Lidosta Jūrmala" novembrī pirmoreiz apmeklēja Satiksmes ministrijas (SM) un tās uzņēmumu vadītāju delegācija, kas paudusi atzinību un atbalstu objekta attīstībai.

SIA "Tukums Airport" direktora palīdze Marina Samuilova aģentūrai LETA pavēstīja, ka novembrī lidostu "Jūrmala", kura līdz šim dēvēta par Tukuma lidostu, apmeklēja satiksmes ministrs Aivis Ronis un SM valsts sekretārs Anrijs Matīss, lai, ievērojot lidostas apņemšanos 2013.gadā sākt regulāru avioreisu apkalpošanu, klātienē pārliecinātos par lidlauka infrastruktūras gatavību gaisa pārvadājumu nodrošināšanai un pārrunātu lidlauka nākotnes plānus un ieceres.

Ministrijas vadību vizītē pavadīja SM Aviācijas departamenta direktors Arnis Muižnieks, valsts akciju sabiedrības (VAS) "Latvijas Gaisa satiksme" valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš, Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs, VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže, kā arī citi nozares speciālisti.

Vizītes laikā tika apsekota lidlauka infrastruktūra - skrejceļš, angāri, aeronavigācijas sistēmas, topošā aviācijas muzeja eksponāti, kā arī pasažieru terminālis, kas jau 2013.gada pirmajā ceturksnī vērs savas durvis pasažieriem, informēja Samuilova.

Tika apspriesti lidlauka nākotnes plāni, iespējas nozares iestādēm veicināt attīstības procesus, kā arī lidlauka "Jūrmala" nozīme Latvijas ekonomikas veicināšanā.

Vizītes gaitā Ronis izteicis gandarījumu par tik būtiska infrastruktūras objekta attīstīšanu ar privāta investora līdzekļiem, kā arī aicināja nozares institūcijas rast iespēju normatīvo aktu ietvaros sniegt visu iespējamo atbalstu projekta turpmākai realizācijai.

Neskatoties uz lidlauka infrastruktūras nozīmīgumu Latvijas mērogam, kopš lidlauka attīstīšanas sākšanas 2007.gadā Ronis kļuvis par pirmo Satiksmes ministru, kurš topošo lidostu apmeklējis klātienē, atzīmēja Samuilova.

Tukums24.lv jau vēstīja, ka topošajā lidostā patlaban notiek arī pilns ietekmes uz vidi novērtējums, ko šā gada sākumā ierosināja Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) un ko iepriekš pieprasīja iedzīvotāju aktīvisti.

Samuilova iepriekš pastāstīja, ka novērtējuma process netraucē lidostas darbam, kas ikdienā rit līdzšinējā režīmā, taču uz vēlāku laiku nācies atlikt ar lidostas attīstību saistītus jautājumus.

"Tas ir process, kurš mums jāiziet, biznesam tas nekaitē, un lidosta turpina strādāt līdzšinējā režīmā, tāpat risinot tādus attīstības jautājumus, kas nav saistīti ar nepieciešamību pēc pilna ietekmes uz vidi novērtējuma," skaidroja Samulova.

Šogad lidosta sāka strādāt ar zīmolu "Airport Jurmala", un tā ir Starptautiskās Lidostu Padomes loceklis (Airport Council International - ACI).

Oktobrī pilna ietekmes uz vidi novērtējuma gaitā saistībā ar Tukuma lidostas attīstīšanu notika divas sabiedriskās apspriešanas sapulces Engures novadā un Tukuma novadā, kuru rezultāti liecina, ka lidostas izaugsmei šķēršļu varētu nebūt, iepriekš pauda Samuilova.

Viņa informēja, ka 1.oktobrī Engures novada Smārdē un 2.oktobrī Tukumā notika SIA "Tukums Airport" lidostas "Jūrmala" plānotā apkalpojamo lidmašīnu skaita palielinājuma ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskās apspriešanas sapulces, kuru gaitā tika noskaidrots, ka pagaidām nav būtisku objektīvu šķēršļu lidostas attīstīšanai.

Lidosta "Jūrmala", kas līdz šim apkalpo līdz 400 mazu lidmašīnu gadā, plāno šo skaitu palielināt līdz 3000, ar mērķi piesaistīt arī regulārus pasažieru reisus. Ietekmes uz vidi novērtējumā šādai izmaiņai nav identificētas nekādas tādas nelabvēlīgas ietekmes salīdzinājumā ar jau esošo lidostas darbību, kas varētu liegt to īstenot vai izvirzīt tai kādus īpašus nosacījumus, skaidroja SIA "Tukums Airport" pārstāve.

"Šāds rezultāts arī bija sagaidāms, jo lidostā gan esošās, gan plānotās darbības apjomi ir visai niecīgi un ietekmes uz vidi novērtējums tai piemērots tikai pēc sabiedrības pieprasījuma par spīti vides institūciju atkārtotiem sākotnējiem pamatotajiem atzinumiem, ka tas vispār nav nepieciešams," pauda Samuilova.

Salīdzinājumam viņa skaidroja, ka "tādas visai nelielas starptautiskas lidostas kā "Lidosta Rīga", kuras apkaimē gadu desmitiem ilgas darbības rezultātā nekādas būtiskas nelabvēlīgas ietekmes uz vidi netiek konstatētas, apkalpoto lidmašīnu skaits pērn bija 78 000 jeb 26 reizes lielāks par Tukuma plānoto maksimumu".

Abas sabiedriskās apspriešanas sapulces esot noritējušas mierīgi. Smārdē, neskaitot Engures novada pašvaldības un SIA "Tukums Airport" pārstāvjus, bija ieradušās piecas personas, no kurām tikai vienai bija pretenzijas pret lidostas darbību kā tādu. Savukārt Tukumā, neskaitot oficiālos pārstāvjus, bija ap 40-50 personu, no kurām pretenzijas pret lidostas darbību pauda trīs. Apspriežu protokoliem jābūt pieejamiem pašvaldību vietnēs.

Samuilova pastāstīja, ka lidlauka pilnvērtīgai darbībai ir nepieciešams ieviest gaisa vadības pakalpojumus un patlaban pie tā tiek strādāts kopā ar VAS "Latvijas Gaisa satiksme", kā arī šā gada beigās plānots pabeigt pasažieru termināla celtniecības darbus.

Iepriekšējos gados uzņēmumā jau īstenota lidlauka skrejceļa renovācija, 300 hektāru lidlauka teritorijas nožogošana ar 10 kilometrus garu žogu, pievedceļu būvniecība un renovācija, angāru un kaponieru renovācija, elektrolīniju un transformatora ierīkošana, degvielas uzpildes stacijas uzstādīšana, lidlauka gaismas signālu sistēmas uzstādīšana un sertificēšana, renovācijas darbi tehniskajā zonā, meteoiekārtu uzstādīšana, sākta pasažieru termināla ēkas celtniecība, veikta instrumentālās nosēšanās sistēmas (ILS) uzstādīšana un radio navigācijas sistēmas VOR/DNJ uzstādīšana.

Tāpat Tukums24.lv jau vēstīja, ka pret lidostas attīstību iebilst atsevišķu Tukuma iedzīvotāju, grupa, kura iepriekš vēstulēs Eiropas Komisijai un VPVB apstrīdēja Valsts vides dienesta (VVD) sākotnējo lēmumu nepiemērot pilnu ietekmes uz vidi novērtējumu, pēc kā VPVB lēma par nepieciešamību šādu novērtējumu īstenot.

Tāpat iedzīvotāji turpina tiesvedību ar pašvaldību. Septiņi tukumnieki - Jānis Frišfelds, Ainars Poga, Edijs Poga, Ilze Gaile, Dagnija Hermane, Eduards Egle un Māris Stubis - iesniedza prasību Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā ar lūgumu atcelt Tukuma novada domes 2011.gada augusta lēmumu "Par saskaņojumu Tukuma lidlauka izmantošanai". Tomēr tiesa 22.oktobrī lēma izbeigt tiesvedību šajā lietā, tāpēc iedzīvotāji iesniedza blakus sūdzību apgabaltiesā.

Tukuma iedzīvotāju sūdzību Administratīvā apgabaltiesa plāno skatīt nākamā gada 29.janvārī rakstveidā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)