Banner 980x90

Raiņa ģimnāzijas direktore: "uz rokas" pedagogam jāsaņem vismaz 500 Ls

Pedagogam Latvijā būtu jāsaņem 500 lati "uz rokas" - tikai elementāru sadzīves prasību apmierināšanai, savukārt 700 lati - tādā gadījumā, ja pedagogs grib labi izskatīties, apmierināt savas kultūras vajadzības un vismaz vienreiz gadā ceļot, pilsētas informācijas portālam Tukums24.lv pastāstīja Tukuma Raiņa ģimnāzijas direktore Gunta Aumale, jautāta, kādam būtu jābūt "cilvēka cienīgam" pedagoga atalgojumam.

Aumalei ir pieredze, ka pedagogam zema atalgojuma dēļ darbs skolā jāpamet. No ģimnāzijas uz labāk atalgotu darbu ražošanā šajā pavasarī esot aizgājusi profesionāla un rezultatīva fizikas skolotāja.

Jautāta, kā uzlabot pedagogu atalgojuma sistēmu, Aumale pauž viedokli, ka normatīvajos aktos jau ir atļauti dažādi instrumenti pedagoga atalgojuma palielināšanai, bet nav valsts finansējuma. "Tātad nepieciešams vairāk naudas!", skaidro Tukuma Raiņa ģimnāzijas direktore.

Savukārt Tukuma 2.vidusskolas direktore Ināra Kravale uzskata, ka speciālistam jebkurā profesijā, kuras kvalifikācijā valsts noteikusi prasības - augstākā profesionālā izglītība, darba stāžs, obligātā tālākizglītība - 36 stundas trīs gados, būtu jāsaņem atalgojums vismaz trīs minimālo darba algu apmērā.

Arī Kravale ir saskārusies ar pieredzi, ka pedagogam darbu skolā nākas pamest zema atalgojuma dēļ. Ekonomiskās krīzes sākumā, kad pedagogiem būtiski samazināja atalgojumu, divas skolotājas darbu skolā esot pametušas un aizbrauca no valsts, lai strādātu ar pedagoģiju nesaistītu darbu.

Tukuma 2.vidusskolas direktore, jautāta, kā uzlabot pedagogu atalgojuma sistēmu, norāda, ka Tukuma 2.vidusskolā ir izstrādāta un sekmīgi jau trīs gadus darbojas kārtība, kas nosaka samaksu par pedagoģisko likmi atkarībā no pedagoga darba kvalitātes, ko ietekmē vairāki faktori. "Atšķirība starp zemāko un augstāko algas likmi ir ap 80 latiem", piebilst Kravale.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)