Banner 980x90

"Tukuma straume" neizslēdz reiderisma iespēju

Aivars Podnieks/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Aivars Podnieks/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ziņai papildināta 9.rindkopa

Saistībā ar skandālu, kas retas suņu slimības dēļ ilgstoši izvērsies starp Latvijas Veterinārārstu biedrību un barības zīmola "Dogo" ražotāju AS "Tukuma straume", tiek pieļauta reiderisma jeb uzņēmuma ļaunprātīgas pārņemšanas iespēja, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

"Skaidri var redzēt, ka tas viss ir režisēts pasākums, jo patiesa informācija par saslimušo suņu skaitu tiek slēpta no visiem, tostarp valsts iestādēm. Pie izejas datiem tiek tikai pāris cilvēki, kuri manipulē ar šo informāciju. Pastāv sadarbība starp šo grupiņu un vēl kādu, un nekādā gadījumā es neizslēgtu tādu jēdzienu kā reiderisms. Tādu iespēju mēs pieļaujam," sacīja Podnieks.

Viņš atturējās nosaukt iesaistītās personas, bet norādīja, ka "Tukuma straume" ir uz attīstību orientēts uzņēmums ar 40% tirgus daļu un izcilām perspektīvām, kuras patlaban krasi nobremzējusi gadu ilgstošā ažiotāža.

"Tiek apzināti nodarīts kaitējums kompānijai un zīmolam. Ja 2014.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 16,13 miljoni eiro, pērn ažiotāžas dēļ tas saruka līdz 10 miljoniem un šogad varētu vēl mazināties. Ja atsevišķas personas pēc pasūtījuma var vērsties pret jebkuru preču zīmi, tas var būt klasificējams pat kā nodevība pret valsti," sacīja Podnieks.

Jautāts, vai uzņēmums saņēmis atklātus pārdošanas piedāvājums no ārvalstu investoriem, viņš atbildēja apstiprinoši.

"Tukuma straume" ir vietējā kapitāla uzņēmums un viens no rentablākajiem nozarē. Mums ir bijuši un joprojām ir pārpirkšanas piedāvājumi no ārzemju investoriem. Uzņēmuma attīstība bijusi ļoti strauja, veiktas 16 miljonu investīcijas, te ir modernākās tehnoloģijas un iekārtas, izejvielas pērkam tikai no sertificētiem tirgotājiem. Taču pašreizējos nomelnošanas apstākļos nav iespējams strādāt, tas nav lietderīgs darbs apstākļos, kad ievērojam pilnīgi visus nosacījumus," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Tāpat viņš informēja, ka saistībā ar lietu virzību patlaban notiek konsultācijas ar juristiem, kuriem tuvāko mēnešu laikā būs darbs ar tiesvedību "ja ne Latvijas, tad Eiropas likumdošanas līmenī noteikti".

Kā ziņots, pēc tam, kad veterinārārstu biedrība ētisku apsvērumu dēļ atteicās no "Tukuma straumes" 32 000 eiro piedāvātā ziedojuma suņu barības vada dilatācijas pētījumiem, uzņēmums pats veic padziļinātu barības izejvielu analīzi, piesaistot starptautiskus ekspertus.

Tikmēr biedrības pētnieku grupa maijā nosūtījusi uz laboratoriju ASV mirušo suņu sasaldētu audu un cita bioloģiskā materiāla paraugus. Izmeklējumi tiek finansēti no portālā "Ziedot.lv" saziedotajiem līdzekļiem. Līdz 27.maijam no pētījumam kopumā nepieciešamajiem 31 212 eiro bija saziedoti 30 718 eiro.

Iepriekš biedrība paziņoja, ka šā gada aprīlī vien saslimuši 20 suņi, savukārt kopējais slimo dzīvnieku skaits neesot zināms, tie varētu būt simti.

Slimība uzliesmoja pērn martā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija ar bīstamo slimību sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta "Bior" budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)