Banner 980x90

Latvijas Dabas fonds šodien sāk tiešraidi no lielā dumpja ligzdas Engures ezera niedrājā

Rīga, 10.maijs, LETA. Latvijas Dabas fonds (LDF) šodien sāk tiešraidi no lielā dumpja ligzdas Engures ezera niedrājā, aģentūrai LETA pavēstīja LDF.

LDF informēja, ka ligzdā ir izšķīlušies visi pieci mazuļi, kuru izaugšanai varēs sekot līdzi aptuveni mēnesi, kad tie pametīs ligzdu un dosies savās gaitās. Tiešraide skatāma LDF Youtube kanālā, portālā Dabasdati.lv un "LMT Straume".

LDF atzīmē, ka lielais dumpis Latvijā ir īpaši aizsargājama suga, jo tā izplatība kļūst nevienmērīga. Tikmēr Eiropā lielo dumpju skaits sarūk un tas iekļuvis apdraudētas sugas statusā, jo strauji izzūd to dzīvesvieta – niedrāji. Latvijā notiek pretējs process – rodas lieli vienlaidu niedrāju masīvi, samazinās ūdens virsmas apjoms, līdz ar to daudziem ezeros dzīvojošiem putniem, arī dumpim, paliek mazāk dzīvesvietas.

Kā norāda LDF, tiešraides kameru aprīkotā ligzda atrodas niedrājā Engures ezera ziemeļu daļā un to 3. maijā atrada ornitologs Jānis Bētiņš. Atrašanas brīdī ligzdā jau bija pilns dējums – piecas olas. Mazuļi izšķīlušies laikā no 5. līdz 8. maijam. Dumpju mātīte jauno paaudzi audzina viena — perē, sargā no ienaidniekiem, medī pārtiku un silda cāļus. Divu, trīs nedēļu vecumā dumpji sāk pamest ligzdu, un mēnesi vecs lielais dumpis jau ir patstāvīgs putns. Tāpēc arī LDF tiešraide ilgs, kamēr dumpji būs ligzdā.

Tiešraides kamera pie lielā dumpja ligzdas ļaus katram ieskatīties retā putna dzīvē un uzzināt to pašu, ko profesionāli pētnieki. Savukārt pētnieki iegūst vērtīgu informāciju par lielā dumpja ligzdošanu, mazuļu barošanu, pieaugšanu un dzīvesveidu.

Tiešraides kameras novērošanas sistēmu pie ligzdas uzstādīja LDF eksperti ornitologi Jānis Reihmanis un Jānis Bētiņš un Engures ezera dabas parka fonda direktors Roberts Šiliņš. Sistēmas konfigurēšanu un uzturēšanu nodrošina Jānis Rudzītis no SIA "Rewind". Datu pārraides risinājumi nodrošināti sadarbībā ar SIA "Latvijas Mobilais Telefons".

Lielā dumpja tiešraides kameras darbību nodrošina LDF projekta "Lielā dumpja biotopu atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā" ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas "LIFE+" programma un līdzfinansē Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)