Banner 980x90

Atzīmējot Igaunijas simtgadi, Tukumā atklās igauņu mākslinieces izstādi

Jelgava, 19.febr., LETA. 23.februārī plkst.16 mākslas galerijā "Durvis" Tukumā, atzīmējot Igaunijas simtgadi, atklās igauņu mākslinieces Annes Olopas gleznu izstādi "Ārpus rāmja", kurai šī ir pirmā personālizstāde aiz dzimtenes robežām, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Olopa ir Sāmsalas Mākslas kluba māksliniece, vada Kuresāres Pagraba galeriju un paralēli jau 22 gadus darbojas reklāmas un dizaina jomā, strādājot ģimenes uzņēmumā "Neli dizains". Taču viņai izdodas atvēlēt laiku arī savam vaļaspriekam - gleznošanai.

Izstāde "Ārpus rāmja" iezīmē jaunu posmu mākslinieces attīstībā. Gleznas izstādei tapušas 9 mēnešu laikā. Pēdējā tapusī glezna - "Ārpus rāmja" - māksliniecei bija padomā jau sen, kopš pagājušā gadsimta 90.gadu sākuma. Motīvu viņa bija piemirsusi, taču tagad tas ir uz audekla un atbilst izstādes tēmai - Igaunijas 100. dzimšanas dienai.

"Esmu vienmēr apbrīnojusi impresionistus un ekspresionistus, kā arī minimālistu mākslas darbus. Mazas otas mani garlaiko, tāpēc bieži vien izmantoju gleznošanas nazi. Baudu audekla jautrību, taču mani centieni vienmēr galu galā izrādās pārāk cieši saistīti ar realitāti," savu gleznošanas manieri raksturo māksliniece.

Viņa ir gleznojusi gandrīz visu, ieskaitot ziedus, dabu, jūru, dzīvniekus un cilvēkus - visu, kas ir īstens. Olopa atzīstas, ka nav studējusi eļļas glezniecību, tādēļ gleznošana viņai ir kā bezgalīgs ceļojums, nepārtraukti eksperimentējot, izmēģinot dažādas tehnikas un paņēmienus.

Olopa dzimusi 1957.gada 4.maijā Torvā, Valgamā. Gadu vēlāk ģimene pārcēlās uz vecāku dzimto vietu Sāmsalu. Mācījās Kuresāres vidusskolā un Tartu Mākslas skolā, kur studēja ādas dizainu. Pēc mācībām atgriezās Sāmsalā, kur strādāja kā māksliniece un dekoratore Sāre Kaluri vārdā nosauktajā kolhozā, vēlāk - Hanzas mākslas galerijā. Pirmā mākslinieces izstāde notika Kuresārē 1981.gadā.

Izstāde ir viena no aktivitātēm Latvijas simtgades programmas ciklā "Latvijas draugi un kaimiņi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)