Banner 980x90

Ar koncertu Kandavā atklās otros Vēsturisko ērģeļu svētkus

Jelgava, 22.maijs, LETA. 25.maijā plkst.19 Kandavas luterāņu baznīcā ar koncertu "Manas Saules dziesmas" tiks atklāti otrie Vēsturisko ērģeļu svētki, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāja ērģelniece Ilona Birģele.

Svinot Latvijas simtgadi, ērģelniece Birģele kopā ar mūziķēm Andu Eglīti un Birutu Ozoliņu ir sagatavojušas jaunu koncertprogrammu "Manas Saules dziesmas", ar kuru Kandavas luterāņu dievnamā ieskandinās vienas no lielākajām Kārļa Hermaņa 1864.gadā būvētajām ērģelēm. Klausītājus sagaida īpaša programma, kurā tiks atskaņoti tradicionālie dziedājumi, kā arī latviešu komponistu radīti skaņdarbi ērģelēm, koklei un etnobalsij.

Pirms koncerta Birģele klausītājus iepazīstinās ar Kandavas un Latvijas vēsturiskajām ērģelēm. Noslēgumā publikai būs iespēja apskatīt instrumentu tuvplānā, uzkāpjot ērģeļu luktā un ieklausīties ērģeļu reģistru demonstrējumos.

Vēsturisko ērģeļu svētku mērķis ir aktualizēt un pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas izcilākajām vēsturiskajām ērģelēm, par kurām sabiedrībai ir maz zināms. Birģele uzsvēra, ka ir būtiski atklāt Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem eizmērojamo, vēsturisko mantojumu, kas ir dzimtajā dievnamā, un ir novērtējams ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas kontekstā. Tādēļ ikkatrs tiek aicināts apceļot Latvijas novadus, klausoties un salīdzinot vēsturisko instrumentu skanējumu, tā apzinot mūsu valsts kultūrvēsturisko lepnumu. Projektā ietvertās ērģeles ir izvēlētas apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas kultūrvēsturiskajā aspektā.

Šogad projektam ir īpašs nodoms - Latvijas ērģelnieki un ērģeļu draugi vēlas palīdzēt Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģelēm, tādēļ koncertu laikā tiks vākti ziedojumi instrumenta atjaunošanai. Ērģeles jau vairākus gadu desmitus ir kritiskā stāvoklī, un tām ir nepieciešami steidzami restaurācijas darbi. Vēsturiskais instruments ir īpašs, jo ir trešais lielākais četru manuālu jeb roku klaviatūru vēsturiskais stabuļu instruments Latvijā.

Vēsturisko ērģeļu svētku koncerti notiks arī Neretā, Viļakā, Velēnā, Kuldīgā, Liepājā un Rīgā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)