6 ēšanas paradumi, kas var palīdzēt samazināt svaru

Pareizs uzturs var palīdzēt samazināt svaru, uzlabot vispārējo veselības stāvokli un izvairīties no hroniskām slimībām, piemēram, sirds slimībām un diabēta. Lai panāktu svara samazināšanos, ne vienmēr ir nepieciešams ievērot stingras diētas vai badoties.

Veselīgu ēšanas paradumu ievērošana var ne tikai palīdzēt cīņā ar liekajiem kilogramiem, bet arī ievērojami uzlabot veselību. Piedāvājam sešus ēšanas paradumus, kas var palīdzēt sasniegt vēlamo rezultātu.

#1 Ēd daudz augļu un dārzeņu

Ievērot veselīgus ēšanas paradumus ir ļoti vienkārši, to spēj katrs no mums, piemēram, iekļaujot savās ēdienreizēs augļus un dārzeņus. Tie parasti satur maz kaloriju, bet daudz vitamīnu un minerālvielu. Tāpat tajos ir daudz šķiedrvielu un ūdens, kas palīdz ilgstoši saglabāt sāta sajūtu.

Mēģini katrā ēdienreizē (pusdienās vai vakariņās) apēst vismaz vienu sauju dārzeņu. Pat ja vēlies iepriecināt sevi ar kādu picas šķēli, tad ēd to kopā ar dārzeņiem, piemēram, salātiem, brokoļiem, ziedkāpostiem vai burkāniem. Tas samazinās apēsto picas šķēļu skaitu un uzņemto kaloriju daudzumu.

#2 Ēd sātīgas brokastis

Ēdot sātīgas un veselīgas brokastis, var zaudēt svaru, jo, pateicoties šim ieradumam, zūd vēlme pēc našķēšanās no rītiem. Viens no svara zaudēšanas pamatprincipiem ir katru dienu sadedzināt vairāk kaloriju, nekā tiek patērēts, tāpēc sātīgās brokastis var palīdzēt šajā procesā – pusdienās un dienas laikā kopumā tu uzņemsi daudz mazāku kaloriju daudzumu.

Daudzi pētījumi pierāda faktu, ka tieši brokastis "iedarbina" vielmaiņas procesus un sniedz ķermenim vislielāko enerģijas daudzumu.

#3 Pievērs uzmanību Vidusjūras ēdieniem

Vidusjūras reģiona iedzīvotāji gan izskatās, gan dzīvo veselīgāk – tas ir pierādīts fakts. To lielā mērā ietekmē arī uzturs – ikdienā lietotā olīveļļa, augstas kvalitātes makaroni no cieto kviešu miltiem, humuss, dažādu šķirņu tomāti. Šāda veida pārtika ne tikai var slaidināt vidukli, bet arī palīdzēt samazināt sirds slimību risku un ievērojami uzlabot atmiņu.

Vidusjūras reģiona iedzīvotāju uztura pamatā ir nerafinēti graudaugi (makaroni, rīsi, kuskuss), dārzeņi, pākšaugi un rieksti, olīveļļa, piena produkti mērenā daudzumā. Maltīšu pagatavošanā tiek izmantoti vietēji, sezonāli un svaigi produkti, sāls vietā – garšaugi, piemēram, baziliks, rozmarīns, ķiploks.

#4 Samazini sāls patēriņu

Nātrijs, kas ir vārāmā sāls sastāvdaļa, ir nozīmīgs elements organisma funkcionēšanai, taču lielos apmēros tas var paaugstināt asinsspiedienu, pakļaujot sirds problēmu riskam. Nātrijs ir atrodams lielākajā daļā rūpnieciski ražotajos produktos un pusfabrikātos, un tas aizkavē šķidruma izdalīšanos no organisma, kā rezultātā tiek apgrūtināta atbrīvošanās no liekā svara.

Izvairīšanās no sāls pievienošanas ēdieniem vai tādu produktu lietošanas uzturā, kas satur lielu sāls daudzumu (kā desa, siers, konservi, žāvējumi un citi rūpnieciski ražoti produkti), var ievērojami samazināt ķermeņa svaru.

#5 Ēšanas laikā neizmanto tehnoloģijas

Ja tev vakariņu laikā ir ieradums skatīties televīziju, ir pienācis laiks beigt to darīt. Dažādi pētījumi rāda, ka, piemēram, cilvēki, kuri maltītes laikā klausījās mūziku austiņās, apēda daudz vairāk tieši tāda paša ēdiena, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri to darīja bez muzikālā pavadījuma.

Eksperti skaidro, ka nodarbinot prātu ēšanas laikā, tiek bloķēti noteikti "sāta" signāli, kas brīdina smadzenes, ka esam paēduši. Tāpēc seko vienam no labākajiem svara zaudēšanas padomiem un ēdienreizes laikā uzliec pauzi TV programmai vai dziesmai savā tālrunī.

#6 Kontrolē porcijas lielumu

Šī ir viena no spēcīgākajām psiholoģiskajām metodēm, ko izmanto cilvēki, kuru mērķis ir nomest svaru. Zinātnieki apgalvo, ka neatkarīgi no tā, kādu diētu vai speciālu uzturu cilvēks ievēro, panākuma atslēga ir tieši porcijas lielums. Cilvēki bieži vien nenojauš, cik daudz "lieka" ēdiena viņi apēd dienas laikā un ka ēdiena pārmērīga uzņemšana var kaitēt viņu veselībai.

Daudzos pētījumos tika atklāts, ka jo vairāk pārtikas ir mūsu priekšā, jo vairāk mēs ēdīsim, neatkarīgi no tā, cik izsalkuši esam. Tāpēc tā vietā, lai lietotu lielus pusdienu šķīvjus, pasniedz galveno ēdienu uz salātu šķīvjiem vai citiem mazākiem šķīvīšiem. Tas pats attiecas uz šķidrumiem. Tāpat nākamreiz, pērkot šķīvjus, nemeklē tos lielākos. Cilvēki parasti aizpilda savu šķīvi neatkarīgi no izmēra.

Svarīgākais ir pievērst uzmanību savām izjūtām un mēģināt pārtraukt ēst, tiklīdz rodas sāta sajūta.