Banner 980x90

"Tukuma Straume": esam atvērti visiem nepieciešamajiem pētījumiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
AS "Tukuma Straume" interesēs ir noņemt jebkādas šaubu ēnas no suņu barības, tādēļ ražotājs joprojām cer, ka visas procesā iesaistītās puses radīs kopēju valodu un dzīvnieku labad pētījumu iespējami īsākā laikā īstenos, pilsētas informācijas portālam Tukums24.lv sacīja AS "Tukuma Straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Podnieks atzina, ka ražotājs ir pārliecināts par barības kvalitāti, bet galu galā der jebkurš pētījuma rezultāts, ja vien tas ievieš skaidrību.

"Īstie situācijas ķīlnieki esam mēs, jo no vienas puses visi esošie analīžu rezultāti apliecina, ka barība atbilst visām Eiropas Savienības normām un līdz šim tajā nav atklātas vielas, kas varētu izraisīt jebkādu saslimšanu, bet no otras puses barību publiski turpina saistīt ar šo slimību," skaidroja Podnieks.

Līdz šim gan pētnieki, gan visas iesaistītās puses jau ir ieguldījuši būtisku darbu, lai sagatavotos otrajai pētījuma daļai. Lai uzsāktu pētījumu, Zemkopības ministrijai, Tukuma Straumei, zinātniskajam institūtam BIOR un pētnieku grupai bija nepieciešams vien noslēgt savstarpējos sadarbības līgumus.

"Līguma projekts paredz, ka mēs esam finansētāji, bet neietekmējam rezultātus un mēs esam tam gatavi. Mēs nekādā veidā neesam centušies pētniekus nedz ietekmēt, nedz diskreditēt. Mēs jau nodalījām budžetu, gaidot brīdi, kad būs noslēgts līgums un būs jāsāk maksājumi," skaidroja Podnieks.

Ja tomēr ražotājam neizdosies vienoties par kopīgu rīcību ar pētniekiem, tad uzņēmums ir gatavs, ievērojot Eiropas Savienības regulas un sadarbojoties ar atbilstošajām uzraugošajām institūcijām, atkārtoti padziļināti pārbaudīt gatavo produkciju un izejvielas neatkarīgās un sertificētās laboratorijās Eiropā vai citviet pasaulē.

"Mēs jau tagad ārējās un iekšējās laboratorijās pārbaudām katru saņemto izejvielu partiju, taču esam gatavi to darīt atkārtoti un papildus padziļināti pētīt gan izejvielas, gan gatavo produkciju. Tomēr es aicinu arī pētniekus, ja tiešām rūp suņu veselība, sadarboties un veikt nepieciešamos pētījumus iespējami ātrāk, uz to esam uzstājuši visās iepriekšējās sarunās," norādīja Podnieks.

AS "Tukuma Straume", Latvijas Veterinārārstu biedrība un pētnieku grupa par koordinētu rīcību megaesophagus saslimstības pētīšanā Latvijā vienojās šāgada janvāra beigās. Savukārt visas puses, tai skaitā Latvijas Veterinārārstu biedrība, Zemkopības ministrija, zinātniskais institūts BIOR un "Tukuma Straume" februāra sākumā vienojās par to, ka pētījumu turpinās un ka uzņēmums ir gatavs piešķirt tam finansējumu.

AS "Tukuma Straume" ir viens no pieredzes bagātākajiem un modernākajiem mājdzīvnieku barības ražotājiem Baltijā, vienlaikus arī viens no redzamākajiem Tukuma novada uzņēmumiem un lielākajiem nodokļu maksātājiem, kas pašlaik nodarbina 65 cilvēkus. Pēdējos sešos gados uzņēmums nodokļos samaksājis 4,4 miljonus eiro, 2014.gadā – 715 tūkstošus eiro.

Vēl pirms iestāšanās Eiropas Savienībā, "Tukuma straume" sāka ieviest HACCAP principus kvalitātes paškontroles sistēmā. Uzņēmuma laboratorija veic izejvielu kvalitātes kontroli, kvalitātes kontroli būtiskākajos ražošanas procesa punktos, gatavās barības kvalitātes pārbaudi. To kvalitātes rādītāju noteikšana, kuru neveic uzņēmuma laboratorija, notiek PVD BIOR laboratorijā, LU Bioloģijas institūtā Salaspilī, LLU Agronomijas zinātņu laboratorijā, KEMIN inspired molecular solution laboratorijā Beļģijā, "Eirofin" laboratorijā Vācijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)