Banner 980x90

Kā notiek dzimumzīmju pārbaude un kur to veikt

Regulāru dzimumzīmju pārbaudi iesaka veikt ikvienam, lai monitorētu savu ādas veidojumu veselību un savlaicīgi atklātu nelabvēlīgas pārmaiņas, kas var būt arī melanoma – viens no sarežģītākajiem un grūtāk ārstējamajiem vēža veidiem. Ideālā variantā dzimumzīmju pārbaude būtu jāveic reizi gadā, vislabāk pēc vasaras, kad ir saņemts lielāks UV starojuma daudzums. 

Profilaktiskas pārbaudes jāveic ikvienam
Profilakse, kas ietver savas ādas un dzimumzīmju saudzēšanu un aizsargāšanu no UV stariem, kā arī regulāras dzimumzīmju pārbaudes, ir labākais veids, kā ikvienam samazināt iespēju sastapties ar dažādām ādas saslimšanām, tajā skaitā arī ļaundabīgiem veidojumiem. Ādas veidojumus iespējams diagnosticēt jau agrīni, tāpēc ir būtiski regulāri doties pie speciālista. Gadījumos, kad tiešām ir darīšana ar nelabvēlīgiem veidojumiem, savlaicīga diagnostika dod iespēju pilnībā uzveikt saslimšanu.

Kam jāpievērš īpaša uzmanība ādas veidojumiem
Dažos gadījumos dzimumzīmju un citu ādas veidojumu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība, jo pastāv paaugstināts saslimšanu risks. Biežāk dzimumzīmju pārbaudi ieteicams veikt cilvēkiem:
• kuriem jau bijuši ādas audzēji;
• kuru radiniekiem bijušas ādas onkoloģiskās saslimšanas;
• kuriem ir I un II fototips, kam slikti veidojas iedegums un āda saulē ātri apdeg;
• kuriem ir liels dzimumzīmju un ādas veidojumu skaits;
• kuri daudz laika pavada saulē, kuru darbs noris ārpus telpām;
• kuri intensīvi sauļojas gan dabiskā saulē, gan solārijā;
• kuriem bijuši saules radīti apdegumi.

Kā notiek dzimumzīmju pārbaude un kur to veikt
No dzimumzīmju pārbaudēm noteikti nevajag baidīties, jo šis process nav sāpīgs un nepatīkams. Dermatologs veic ādas veidojumu vizuālu apskati un dermatoskopiju, kas ļauj ievērojamā palielinājumā apskatīt veidojumu, novērtējot tā stāvokli. Vajadzības gadījumā tiek nozīmētas tālākas pārbaudes ar iekārtām, kas ļauj iegūt vēl precīzāku informāciju un pat simtkārtēju palielinājumu. Var tikt veikta arī siaskopija, kas nosaka veidojuma aktivitāti dziļumā. 

Ādas veidojumu un dzimumzīmju pārbaudi var veikt pie jebkura dermatologa, pierakstoties uz konsultāciju. Vislabāk izvēlēties dermatoloģijas klīniku, kur vienuviet strādā tiešām pieredzējuši ādas veselības speciālisti, kā arī uz vietas pieejamas modernākās diagnostikas iekārtas. 

Kādos gadījumos ieteicams likvidēt dzimumzīmi
Bieži vien pēc dzimumzīmju pārbaudes ārsts var rekomendēt kādas konkrētas vai vairāku labdabīgu dzimumzīmju noņemšanu, lai mazinātu risku, ka nākotnē tās rada problēmas. 

Dzimumzīmes nereti izvēlas noņemt arī psiholoģisku un estētisku iemeslu dēļ, jo tās atrodas nevēlamās vietās, traucē, tiek berzētas ar apģērbu. Tādos gadījumos, ja dzimumzīme ir labdabīga, to var likvidēt ar lāzera palīdzību. Dzimumzīmju noņemšana ar lāzeru ir mazsāpīga, ātra, bez šuvēm, kā arī netiek bojāta apkārtējā āda. 

Uzzināt vairāk par dzimumzīmju noņemšanu ar lāzeru un pieteikties konsultācijai varat: https://eraesthetic.lv/pakalpojumi/dzimumzimju-nonemsana.

Ja pēc dzimumzīmes pārbaudes ir bažas, ka tā ir ļaundabīgai vai tā ir netipiska, tad to nevarēs noņemt ar lāzeru. Ārsts veiks tālākas pārbaudes un ieteiks piemērotāko risinājumu, kas var būt arī dzimumzīmes ķirurģiska likvidēšana. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)