Banner 980x90

Sākta Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas pamatu atjaunošana

Rīga, 9.sept., LETA. Ir sākta Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas pamatu renovācijas projekta "Apmales pārbūve un ārmalas vertikālās hidroizolācijas izbūve, kā arī drenāžas un lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūve baznīcas ēkas pieguļošajā teritorijā" realizācija, aģentūru LETA informēja baznīcas atjaunošanas fonda vadītājs Mārcis Zeiferts.

Atjaunošanas darbu norise uzticēta būvkompānijai SIA "Klints būve", bet būvuzrauga pakalpojumus nodrošinās Mārcis Gulbis. Kopējās darbu izmaksas bez būvuzraudzības un arheoloģiskās uzraudzības ir 23 993 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Projektā piesaistīti valsts līdzekļi no Nacionālās kultūras mantojumu pārvaldes un Tukuma novada domes finansējums pilsētas vēsturisko ēku atjaunošanai, kā arī pašas draudzes līdzfinansējums, kuru daļēji nodrošina ņemtais aizņēmums no Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) virsvaldes.

Darbi notiks dienvidu fasādes un torņa daļā. Viens no darba galvenajiem uzdevumiem ir novērst mitruma koncentrēšanos pie ēkas. Projektā paredzēts izlīdzināt zemes līmeni ap baznīcu, kur tas ievērojami laika gaitā audzis, un dabiskā ceļā nokrišņu ūdens novadīts līdz šim netika, tas krājās pie pamatiem. Dievnama mūrī cokola daļā konstatēti ievērojami pamatu bojājumi un mūrī notikusi nelabvēlīga sāļošanās. Fasādes daļā un uz kontrforsiem konstatēta bioerozija un apmetuma erozija. Darbu laikā paredzēts noņemt neatbilstošās betona apmales un atbrīvoties no cementa apmetuma, kas veicinājis cokola sabrukšanu.

Līdz ar projekta sākšanu draudze izsludinājusi līdzekļu piesaisti ziedojumu akcijā "Solis augstāk". Ziedojumu akcijā draudze cer iegūt vismaz 5000 eiro, sedzot iztrūkstošo daļu renovācijas projektā un arheoloģisko darbu uzraudzībai. 

"Tā kā paredzēta zemes rakšana, Nacionālās kultūras mantojumu pārvalde darbu laikā noteikusi nodrošināt arheoloģisko uzraudzību. Darbus paredzēts veikt līdz 25.oktobrim, ja tos neaizkavēs arheoloģiskie darbi, kuru apmērus precīzi iepriekš ir grūti prognozēt. Tādā gadījumā darbu norisi iespējams vēl nedaudz pagarināt," skaidroja Zeiferts, piebilstot, ka ap Tukuma baznīcu atrodas viduslaiku senkapi, un senlietu datējumi no agrāk veiktajiem arheoloģiskajiem izrakumiem ap baznīcu attiecināmi uz laiku starp 14.gadsimta otro pusi un 18.gadsimta trešo ceturksni. 

Baznīcas pārstāvis atzina, ka visa Tukuma senā dievnama atjaunošanai nepieciešami vismaz 400 000 eiro. Šī summa aprēķināta, ņemot vērā iepriekšējos gados veiktās ekspertīzes un būvapjomus.

Nākamgad draudze ir apņēmības pilna izstrādāt darbu apliecinājuma kartes ziemeļu fasādes un sakristejas daļas pamatu darbiem, kā arī sākt līdzekļu piesaisti. Pavasarī paredzēts pārstādīt atpakaļ rožu krūmus, kas zemes rakšanas laikā aizceļos pārziemošanai pašu draudzes locekļu piemājas dobēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)