Banner 980x90

Pārmetot uzņēmēju interešu lobēšanu, Tukuma novada domes opozīcija aicina no amata atcelt mēra vietnieku Volfu

Jelgava, 5.nov., LETA. Šodien plkst.17.30 Tukuma novada domē pēc opozīcijas pieprasījuma sasaukta ārkārtas domes sēde, kurā plānots lemt par domes priekšsēdētāja vietnieka saimniecības, uzņēmējdarbības veicināšanas un sociālajos jautājumos Aivara Volfa ("Tukuma pilsētai un novadam") atbrīvošanu no amata, aģentūra LETA uzzināja domē.

Volfam opozīcijas deputāti pārmet vēja parka un olu ražotnes attīstītāju interešu lobēšanu, neieklausoties iedzīvotājos un pārējos deputātos. Septiņu deputātu parakstītajā pieprasījumā norādīts, ka viedokļu uzklausīšana par SIA "Gallusman" plāniem būvēt olu ražotni Jaunsātu pagastā un SIA "Eolus" ieceri veidot vēja elektrostaciju parku Džūkstes pagastā organizēta tikai pēc tam, kad "saspīlējums starp viedokļu grupām ir izveidojies tik pretrunīgs, ka par to sāk rakstīt gan vietējie, gan nacionālie mediji".

Septiņi deputāti no domes opozīcijas deputātu frakcijas "Trīs partiju apvienība", kurā pārstāvētas Latvijas Zaļā partija, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un partija "No sirds Latvijai", uzskata, ka Volfa darbību dēļ par domi veidojas negatīvs iespaids gan novada, gan Latvijas mērogā.

Tieši opozīcijas frakcijas deputāti bija tie, kas savulaik rosināja neuzticības izteikšanu domes izpilddirektoram Mārim Rudaus-Rudovskim, un arī tagad, pieprasot Volfa demisiju, deputāti atsaucas un bijušā izpilddirektora vadībā realizētajiem projektiem, kas "turpina izpumpēt Tukuma novada budžetu". Opozīcija uzskata, ka Rudaus-Rudovskis "stefetes kociņu nodevis tālāk" Volfam.

Deputāti Volfam pārmet viņa tuvību konkrētai uzņēmēju grupai un politiskajam centram.

Domes sēdes darba kārtībā iekļauti jautājumi par Volfa atbrīvošanu no amata un jauna domes priekšsēdētāja vietnieka saimniecības, uzņēmējdarbības veicināšanas un sociālajos jautājumos ievēlēšanu.

Kā vēstīts, diskutējot par iespējamiem ieguvumiem un arī parka ietekmi, deputāte Daiga Reča (NSL), akcentējot, ka parka izbūve Dobeles un Tukuma novados ir "valsts mēroga pasākums", pauda, ka gan iedzīvotājiem, gan deputātiem būtu svarīgs, piemēram, Ekonomikas ministrijas skaidrojums par ieguvumiem. Domes sēdē pausta arī doma, ka ir jāzina, ko parks dos valsts attīstībai.

Savukārt domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") apgalvoja, ka viedokļus par parku, lai rezultātā pieņemtu izsvērtu, tiesisku un uz pierādījumiem balstītu lēmumu, paredzēts uzklausīt no dažādām instancēm, procesā iesaistot arī ministriju.

Tāpat ziņots, ka Tukuma novada dome šā gada maijā saņēma SIA "Gallusman" iesniegumu ar lūgumu sniegt atbalstu sakarā ar plānotām uzņēmumu grupas "Ovostar Union" investīcijām jaunas olu un olu produktu ražošanas vietas izveidei Latvijā. Maija beigās Tukuma novada dome pieņēma lēmumu konceptuāli atbalstīt "Gallusman" potenciālo investīciju projektu olu ražotnes izvietošanai Tukuma novada Jaunsātu pagastā.

Jūlijā Tukuma novada dome ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par nodomu vienošanās noslēgšanu ar "Gallusman". Vienošanās paredz, ka rūpnīcas būvniecībai pašvaldība apņemas normatīvajos aktos noteiktā kārtībā atsavināt vai iznomāt uzņēmumam divus zemesgabalus uz 30 gadiem ar iespēju pagarināt šo termiņu vēl uz 30 gadiem. Savukārt uzņēmums apņemas uzbūvēt rūpnīcu trīs gadu laikā, tās izveidē investējot vismaz 50 miljonus eiro, un radīt vismaz 150 jaunas darbavietas.

Saskaņā ar nodomu vienošanos novada dome augustā lēma par pašvaldības neapbūvētā zemesgabala "Karjeras" Jaunsātu pagastā atsavināšanu un izsoles noteikumu apstiprināšanu, taču oktobra sākumā "Gallusman" Talsu novada dome saņēma oficiālu vēstuli ar atteikumu dalībai izsolē un informēja domi par neatkarīga ietekmes uz vidi novērtējuma procesa sākšanu.

Tukuma novada domes deputāti ārkārtas sēdē lēma par nekustamā īpašuma "Karjeras" Jaunsātu pagastā atsavināšanas pārtraukšanu. Ārkārtas sēdē tika nolemts, lai novērstu iespējamu pašvaldības nekustamā īpašuma atsavināšanu par cenu, kas neatbilst īpašuma patiesajai vērtībai, un ar nolūku rīkoties saimnieciski, tiks veikta pašvaldības nekustamā īpašumā "Karjeras" topogrāfiskā uzmērīšana un organizēta cenu aptauju iespējamo derīgo izrakteņu krājuma atlikuma aprēķinam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)