Banner 980x90

OCTA polises iegāde – kas jāzina?

Tas brīdis ir klāt! Autovadītāja apliecība ir rokā, un jaunais auto arī iegādāts. Nu tik varēs doties izbraucienos! Tomēr, pirms dodies izpētīt Latvijas tālākos nostūrus, vērts pārbaudīt, vai mašīna ir gan labā tehniskajā stāvoklī, gan visi dokumenti kārtībā – tehniskā pase, OCTA apdrošināšana un varbūt arī KASKO. Lasi rakstu un uzzini padomus, ko vērts ņemt vērā, iegādājoties obligāto OCTA polisi!

Kas ir OCTA?
OCTA ir saīsinājums no frāzes "Obligātā civiltiesiskā apdrošināšana", kas precīzāk nozīmē "transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana". Tātad, iegādājoties obligāto OCTA polisi, tu apdrošini savu atbildību par uzvedību uz ceļa. OCTA polise darbojas tikai tad, ja ceļu satiksmes negadījumā zaudējumi nodarīti trešajai personai, piemēram, otra automašīnai, sētai un tamlīdzīgi.

Interesants fakts! Vai zināji, ka saīsinājums OCTA ir jāizrunā ar "c"? Tātad jāsaka "OCTA", nevis "OKTA". Šāds izrunas paveids ir radies, jo latviešu valodā ir jūtama angļu valodas ietekme, kurā "c" bieži izrunā kā "k".

OCTA cena
OCTA polises cena nav viendabīga, tā būs atšķirīga katram autovadītājam un automobilim. Kāpēc tā? Jo, aprēķinot OCTA cenu, tiek ņemti vērā dažādi kritēriji, tajā skaitā:
transportlīdzekļa veids (vai tas ir kravas auto, vieglais automobilis, motocikls un citi);
kāds ir automašīnas izmantošanas veids (vai auto izmanto tikai privātām vai arī darba vajadzībām, piemēram, kā taksometru);
kur automobilis reģistrēts (ja tas ir reģistrēts Rīgā, tad OCTA polises cena būs dārgāka, jo Rīgā ir lielāka satiksme nekā citās Latvijas pilsētās, līdz ar to lielāka iespēja notikt negadījumam);
autovadītāja stāžs (jo lielāks stāžs, jo mazāka OCTA cena);
riska klase (jeb autovadītāja braukšanas vēsture – ja iepriekš nav izraisīti ceļu satiksmes negadījumi, tas patīkami ietekmē OCTA cenu jeb tā ir zemāka).

Tā kā visi šie faktori var krietni atšķirties katram vadītājam, arī OCTA cenas ir dažādas. 

Atlaides OCTAi 
Ir sabiedrības grupas, kurām tiek piemērotas atlaides OCTA apdrošināšanas iegādei. Viena no šīm grupām ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuriem apdrošināšana ir par 40% lētāka. Arī zemniekiem, zvejniekiem un lauksaimniecības komersantiem, kas traktorus un piekabes izmanto saimnieciskajā darbā, pienākas OCTA apdrošināšanas atlaide 30% apmērā.

OCTA kalkulators
Zinot, ka OCTA cenu ietekmē tik daudz faktori, ar kādu summu rēķināties OCTA iegādei? Mūsdienās internetā ir atrodami ļoti ērti risinājumi, kas piedāvā aprēķināt OCTA cenu attiecīgajam gadījumam – OCTA kalkulatori. Tas ir ērti, ātri, pārsvarā bez maksas un neuzliek nekādas saistības.

Izmanto Manapolise.lv OCTA bezmaksas kalkulatoru un noskaidro savas OCTA polises izmaksas!

Lai aprēķinātu cenu savai OCTA polisei, būs nepieciešama šāda informācija:
• automašīnas reģistrācijas numurs;
• reģistrācijas apliecības numurs;
• cik ilgam laikam vēlies iegādāties OCTA (piemēram, trīs, sešiem, deviņiem vai divpadsmit mēnešiem).


Kuru OCTA līguma veidu izvēlēties?
Iegādājoties OCTA, ir iespējams izvēlēties vienu no trīs līguma veidiem.

Standartlīgums. Šis ir līguma veids, kas ir obligāts Latvijas  Republikā reģistrētiem transportlīdzekļiem un visdrīzāk pirmais, ko piedāvās apdrošinātājs. Šis līgums ir spēkā Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Serbijā un Andorā. 
Bez standartlīguma ir arī Zaļās kartes līgums un Robežapdrošināšanas līgums.

Zaļās kartes līguma iegāde jāapsver, ja plānojat doties ceļojumā ar auto uz valstīm, kuras nav EEZ valstis, bet ir Zaļās kartes sistēmas valstis. Šis līgums ir nepieciešams Latvijas Republikā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Savukārt Robežapdrošināšanas līgums nepieciešams tiem transportlīdzekļiem, kuri iebrauc EEZ valstī (piemēram, Latvijā), bet ir reģistrēti citā valstī, kas nav EEZ vai Zaļās kartes sistēmas valsts.

Tagad, kad esi uzzinājis vairāk informācijas par OCTA polisi, noteikti varēsi pieņemt pārdomātu lēmumu tās iegādē. Lai izdodas droši un saulaini šīs vasaras braucieni!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)