Banner 980x90

Kā ieguldīt brīvos līdzekļus?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ja vēlamies dzīvot labāk un kļūt bagāti, ar līdzekļu ietaupīšanu ir par maz. Lai būtiski palielinātu savus nākotnes ienākumus, finanšu eksperti iesaka investēt visus brīvos līdzekļus vērtīgos īpašumos vai vērtspapīros, tādējādi ļaujot naudai katru gadu augt. 

Attīstoties mūsdienu tehnoloģijām un pieejai starptautiskajiem tirgiem, varam atrast neskaitāmus uzņēmumus, nozares un projektus, kur ieguldīt brīvos līdzekļus, taču, lai investīcijas nestu augļus, rūpīgi jāpārdomā, kā un cik daudz ieguldīt katrā no tiem. 

Investīciju veidi
Naudas investēšana iespējama ļoti dažādos veidos, sākot no īpašuma iegādes līdz pat investēšanai vērtspapīros, projektos un izglītībā. Atbilstošāko investīciju veidu varam izvēlēties atkarībā no pieejamo līdzekļu apjoma un tā brīža iespējām, taču, kā atzīst vairāki eksperti, ir trīs jomas, kurās ieguldīt ir visdrošāk un ienesīgāk.

Vērtspapīru iegāde
Viens no drošākajiem ieguldījumu veidiem ir vērtspapīru jeb akciju un obligāciju iegāde. Akciju iegādes gadījumā kļūstam par uzņēmuma līdzīpašnieku, bet obligāciju gadījumā esam, kā aizdevēji, kas iegulda savus līdzekļus uzņēmumā, lai vēlāk atgūtu naudu ar uzviju. Abu šo investīciju priekšrocība ir tā, ka vienlaikus varam investēt vairākos projektos vai uzņēmumos, tādējādi būtiski samazinot zaudējuma riskus. Ja arī vienā uzņēmumā mūsu investīcijas nevainagojas ar panākumiem, mums joprojām ir pietiekoši daudz līdzekļu, kas var kalpot peļņas gūšanai.
 
Taču grūtākā izvēle sākas brīdī, kad jāizlemj, kuros uzņēmumos investēt, kā arī vai investēt naudu tepat Latvijā vai skatīties plašāk un ieguldīt starptautiskos projektos. Lai pieņemtu lēmumu, vēlams ievākt informāciju par uzņēmumu, tā reputāciju, pēdējo gadu finanšu pārskatiem, biznesa profilu, tā izaugsmes iespējām un citiem faktoriem, kas var būt nozīmīgi, izvērtējot iespējamos riskus un potenciālu. Pieņemot lēmumu, varam vērsties arī biržās, kur zinoši eksperti, kas ikdienā seko līdzi tirgus svārstībām, spēs konsultēt par konkrēto uzņēmumu un nozaru izaugsmi, attīstību un nākotnes izredzēm, kā arī palīdzēs iesaistīties vērtspapīru izsolēs, lai iegūtu akcijas par izdevīgākām cenām.

Naudas aizdošana
Veids, kā radušās arī vairākas kredītdevēju kompānijas, ir vairāku investoru apvienošanās, ieguldot līdzekļus vienota naudas fonda izveidē, kas vēlāk kalpo aizdevumu izsniegšanai gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Šādi kredītu fondi parasti ir pretimnākošāki, kā banku aizdevēji, taču piemēro arī augstas procentu likmes, lai mazinātu riskus un nodrošinātu sev maksimālu peļņu. Šādos fondos varam ieguldīt naudu gan mazākos, gan lielākos apjomos, atkarībā no tā, cik lielu risku esam gatavi uzņemties, turklāt pēdējo gadu tendences rāda, ka naudas aizdošana ir viens no ienesīgākajiem investīciju veidiem, ļaujot ne tikai īsā laikā atgūt ieguldītās summas, bet arī gūt lielisku peļņu.

Nekustamā īpašuma iegāde
Pēdējo gadu statistika rāda strauju cenu kāpumu nekustamo īpašumu nozarē, it īpaši Rīgā un tās apkaimē. Lai arī 2015. gadā bija vērojams neliels cenu kritums, nekustamo īpašumu cenām ir tendence pacelties katru gadu, un, skatoties datus desmit gadu griezumā, redzam, ka cenas gan zemei, gan dzīvokļiem un komercplatībām ir pat divkāršojušās. Tādējādi, investējot nekustamajā īpašumā, varam būt droši, ka jau pēc pāris gadiem varēsim to pārdot par lielāku summu, turklāt līdz tam varam īpašumu izmantot, iznomāt vai izīrēt, gūstot papildus peļņu.
 
Taču, arī investējot nekustamajā īpašumā, ir rūpīgi jāizvērtē, kāda veida īpašumā un kurā vietā investēt, lai īpašums gadu gaitā nezaudētu savu vērtību, bet tieši pretēji – tā vērtība strauji augtu. Izvēloties īpašumu, jāņem vērā vairāki faktori:
• atrašanās vieta – vai tā ir ērti pieejama, izdevīga un prestiža;
• sakopta apkārtne;
• vietas tehniskais stāvoklis un nepieciešamie ieguldījumi ikdienā;
v pieejams stāvlaukums automašīnām.

Iegādājoties īpašumu, jāņem vērā ne tikai īpašuma vizuālais un tehniskais stāvoklis, bet arī apkārtne, infrastruktūra un nākotnes attīstības plāns konkrētajai teritorijai. Piemēram, šobrīd Rīgā strauju izaugsmi piedzīvo tādas apkaimes, kā Teika un Grīziņkalns, tādējādi paredzams, ka arī nekustamo īpašumu cenas šajos apgabalos būtiski pieaugs.

Investīciju riski
Lai gan augstāk minētie investīciju veidi ir vieni no drošākajiem un pierādījuši savu izaugsmi gan Latvijā, gan pasaulē, tomēr jebkuru investīciju gadījumā jāatceras, ka uzņemamies risku. Piemēram, aizdota nauda var pārvērsties neatdotā parādā, vērtīgs īpašums var zaudēt savu vērtību dabas un citu neparedzētu apstākļu dēļ, un arī ieguldījumi akcijās var būt ļoti riskanti. Viens no veidiem, kā mazināt riskus, ir finanšu sadale vairākos projektos, taču arī šajos gadījumos mums jābūt gataviem dažādiem nākotnes scenārijiem.

Inflācija un deflācija
Pat valstīs ar augošu ekonomiku ir iespējamas krīzes, cenu kritums un deflācija, kas negatīvi var ietekmēt, piemēram, investīcijas nekustamo īpašumu tirgū. Tāpat iespējams arī noteiktu cenu kāpums, piemēram, pārtikas nozarē, kas var būtiski ietekmēt uzņēmējdarbību, palielināt ražošanas izmaksas un mazināt peļņu. Lai gan finanšu pārskati un ekonomikas pētījumi ļauj veiksmīgi prognozēt tirgus attīstību un galvenās tendences, mums vienmēr jābūt gataviem, ka dažādas starptautiska līmeņa krīzes un tirgus izmaiņas var negatīvi ietekmēt mūsu investīciju atdevi un peļņu.
 
Izmaiņas ekonomiskajā situācijā valstī un nozarē var ietekmēt arī naudas vērtību, radīt svārstības valūtu kursos un negatīvi ietekmēt aktīvu vērtību, tādēļ šie riski īpaši jāizsver gadījumos, kad plānojam ieguldīt līdzekļus starptautiskos projektos. Eiropā, pateicoties vienotai valūtai un tirgus regulējumiem, riski ir mazāki, taču, ja vēlamies investēt ārpus Eiropas, jārēķinās ar daudz lielākiem zaudējumiem un riskiem.

Dabas parādības un katastrofas
Viens no visgrūtāk paredzamajiem riskiem ir dabas katastrofas, kas var īpaši ietekmēt mūsu investīcijas gadījumos, ja esam ieguldījuši naudu nekustamajos īpašumos. Piemēram, varam iegādāties zemi piejūrā, kuras vērtība pēdējo gadu laikā strauji pieaug, taču vētras laikā jūra var noskalot kāpas, radīt apdraudējumu piejūras zonai un kaitēt jau uzceltām ēkām. Tāpat iespējami dažādi ugunsgrēki, plūdi un dabas piesārņojumi, kas var ietekmēt īpašumu vērtību, kā arī atsevišķu uzņēmumu darbību.

Politiskie procesi
Tāpat mūsu investīciju izaugsmi var ietekmēt gan vietējie, gan starptautiskie procesi politikā. Piemēram, var rasties iepriekš neparedzamas izmaiņas likumdošanā un dažādos regulējumos, kas ietekmē reģionu attīstību un uzņēmējdarbību. Tāpat iespējamas nesaskaņas valstu starpā vai pat kara draudi. Sliktas starpvalstu attiecības var ļoti negatīvi ietekmēt tieši investīcijas uzņēmējdarbībā, kā piemēram, pirms vairākiem gadiem lielus zaudējumus piedzīvoja zivsaimniecības nozare, noslēdzoties eksporta tirgum uz Krieviju, ko tiešā veidā ietekmēja tieši valstu nesaskaņas politiskajā līmenī.
 
Ja plānojat drīzumā ieguldīt brīvos līdzekļus kādā ilgtermiņa projektā un vēlaties gūt peļņu, noteikti izvērtējiet gan pagātnes tendences tirgū, ekonomikā un politiskajā vidē, gan arī rūpīgi iepazīstieties ar dažādu ekspertu izteiktajām prognozēm par valsts un reģiona attīstību nākotnē. Izvērtējot, kur ieguldīt brīvos līdzekļus, noteikti apsveriet vairākas opcijas, izskatiet iespējas sadalīt finansējumu vairākos projektos un vajadzības gadījumā vērsieties pie ekonomistiem un biržas pārstāvjiem, lai izvērtētu katra riska iespējamību un ietekmi uz izvēlēto investīcijas veidu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)