Banner 980x90

Belēvičs Ārstu biedrībai pieprasa informāciju par rīcību, kad kāda ārsta darbībā konstatēti pārkāpumi

Guntis Belēvičs/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Guntis Belēvičs/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pieprasījis Latvijas Ārstu biedrībai (LĀB) sniegt informāciju par to, kāda biedrības rīcība sekojusi pēc Veselības inspekcijas atklātajiem ārstniecības personu profesionālās darbības pārkāpumiem Tukuma slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders, ņemot vērā Ārstniecības likumā deleģētās funkcijas LĀB veikt ārstu sertifikācijas/resertifikācijas funkcijas, izvērtējot personas profesionālās zināšanas, Belēvičs pieprasījis LĀB informāciju par biedrības īstenoto ārstu profesionālas darbības uzraudzību.

Tāpat Belēvičs no LĀB ir pieprasījis informāciju par to, kā tiek apkopota un analizēta informācija par ārstu un zobārstu pieļautajiem pārkāpumiem profesionālajā darbībā.

Attiecībā uz informācijas pieprasījumu saistībā ar Tukuma un Bērnu slimnīcām VM šādu nepieciešamību pamato ar to, ka šie nav vienīgie gadījumi un līdzīga rakstura informācija tiek saņemta regulāri, līdz ar to būtiski ir izvērtēt ārstniecības personu profesionālās darbības uzraudzības procesa efektivitāti, lai novērstu vai mazinātu šādu gadījumu skaitu.

LĀB aicināta arī sniegt informāciju par to, kāda rīcība no biedrības puses seko gadījumos, kad ārstu profesionālajā darbībā tiek konstatēti būtiski pārkāpumi, kuru rezultātā radies kaitējums pacienta veselībai. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka ārstniecības personu sertifikācijas kārtību, ir paredzēts, ka tiek anulēts ārstniecības personas sertifikāts, ja ir kļuvis zināms, ka ārstniecības persona profesionālajā darbībā ir būtiski pārkāpusi profesionālo darbību reglamentējošos normatīvos aktus un ētikas normas. LĀB aicināta iesniegt informāciju par to, cik šādi gadījumi tikuši izvērtēti laika posmā no 2013. līdz 2016.gadam, norādīja ministrijā.

Belēvičs sagaidot arī priekšlikumus, kā uzlabot ārstu un zobārstu sertifikācijas/resertifikācijas procesu, lai, resertificējot ārstniecības personas, tiktu ņemti vērā profesionālajā darbībā pieļautie pārkāpumi gan attiecībā uz nepieciešamību veikt papildapmācības kvalifikācijas celšanas nolūkos, gan arī nolūkā nepieļaut iespējamo apdraudējumu pacientu aprūpē un tiktu atteikta sertifikāta piešķiršana.

Pieprasītā informācija LĀB ministrijai jāiesniedz līdz 7.aprīlim.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LĀB vadītājs Pēteris Apinis, biedrība ministram uz saprotamajiem jautājumiem sniegs atbildi likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt neizprotamos jautājumus ministram lūgs precizēt. Apinis gan neko vairāk komentēt nevēlējās.

Jau ziņots, ka šorīt LTV raidījumā "Rīta Panorāma" Belēvičs sacīja, ka LĀB vadītājs Apinis aktīvi iebilst viņa reformām, jo, iespējams, Apinis ir aizvainots, jo viņa kandidatūra netika virzīta uz Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)