Banner 980x90

"Tukuma ūdens" vadītāja sūdzība lietā par Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņošanu atstāta bez virzības

Jelgava, 18.jūl., LETA. Pašlaik bez virzības atstāta SIA "Tukuma ūdens" valdes locekļa Aināra Feldmaņa apelācijas sūdzība krimināllietā par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu, aģentūru LETA informēja Tukuma rajona tiesā.

Informācijas Latvijas tiesu portālā liecina, ka Feldmanis 10.jūlijā iesniedzis apelācijas sūdzību, taču ar tiesneses Ritas Bruces lēmumu 13.jūlijā tā atstāta bez virzības. Feldmanim desmit dienu laikā sūdzība jānovērš trūkumi, skaidroja tiesā.

Sūdzību lietā iesniegusi arī Specializētā vairāku nozaru prokuratūra.

Jau vēstīts, ka iepriekš lietā lūgušas tiesai sagatavot pilnu spriedumu, ko būs iespējams pārsūdzēt, aģentūru LETA informēja Tukuma rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Helena Korotka.

Pirms tam Feldmanis atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 102.panta otrās daļas par ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām un sodīts ar piespiedu darbu uz 200 stundām. Tiesa uzlikusi par pienākumu Feldmanim desmit darba dienu laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā pieteikties soda - piespiedu darba - izpildei Valsts probācijas dienesta Tukuma teritoriālajā struktūrvienībā.

No Feldmaņa valsts ienākumos piedzīta kompensācija par mantisko zaudējumu un ar zivsaimniecības ekspertīzi un zaudējumu aprēķinu saistītie izdevumi, kopā 9401 eiro, un procesuālie izdevumi 1200 eiro apmērā.

Tāpat no viņa Engures novada domes labā piedzīts teju 221 eiro. Savukārt Tukuma novada dome, kurai, pēc prokuratūras aplēsēm nodarīti 30 797 eiro zaudējumi, zaudējumu atlīdzināšanu nav pieprasījusi, informēja Korotka.

Tāpat vēstīts, ka krimināllietā par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu ir apsūdzēts Feldmanis, kurš, kā uzsver apsūdzība, bija atbildīgs par uzņēmuma darbības tiesiskumu un vides aizsardzības prasību izpildi.

Saskaņā ar prokuratūras lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona ilgstoši neveica efektīvus pasākumus, lai kāda akciju sabiedrība regulāri un būtiski nepārkāpj līguma nosacījumus.

2015.gada jūnijā un jūlijā, apsekojot uzņēmumam piederošās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, uzņēmuma valdes loceklis konstatēja, ka tām bija radušies darbības traucējumi - samazināta skābekļa daudzums attīrīšanas iekārtas kamerās, aktīvās dūņas pelēkā krāsā un nepatīkama smaka. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās gāja bojā aktīvas dūņas un netika nodrošināts piesārņojošās darbības atļaujā noteiktais paliekošā fosfora procentuālais samazinājums.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētā persona neinformēja Valsts vides dienestu par kaitējumu videi. Tāpat minētā persona neveica neatliekamos un sanācijas pasākumus Slocenes upē, kā arī pieļāva, ka laikā no pagājušā gada 7.jūlija līdz 2015.gada 17.jūlijam notekūdeņu attīrīšanas iekārtas novadīja Slocenes upē nepietiekoši attīrītus notekūdeņus. Tas izraisīja zivju masveida bojāeju Slocenes upē un Šlokenbekas Dzirnavu ezerā.

Apsūdzētās personas rezultātā radīts ievērojams apdraudējums ūdens videi, nodarīts mantisks zaudējums Latvijai par kopējo summu 9 401 eiro. Tāpat Engures novada domei nodarīti zaudējumi 220 eiro apmērā, savukārt Tukuma novada domei - 30 797 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)