Banner 980x90

Tukumā skatāma Ginta Haņecka metālkalumu izstāde "Rotaļlietas lieliem bērniem"

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Mākslas Galerijā "Durvis" (Brīvības laukumā 21, Tukumā) atklāta kalēja Ginta Haņecka izstāde "Rotaļlietas lieliem bērniem", pilsētas informāčijas portālu Tukums24.lv informēja organizatori.

Pamatīgi, līdz sīkākajai detaļai pārdomāti un akurāti izveidoti, izdomas bagāti un skatītāju uzmanības piesaistoši, arī praktiski pielietojami - tādi ir Ginta Haņecka mākslas darbi izstādē, kur uzburta smēdes sajūta. Līdzīgi kā savā pirmajā personālizstādē 2012.gadā, kalējs Gints Haņeckis Mākslas galerijā uzbur smēdes sajūtu, piedāvājot apskatīt un arī iegādāties dažādus kalumus - kamīna piederumus, svečturus, vēja rādītājus, durvju eņģes, rokturus un slēdzenes, kapļus, zvanus un naglas.

Neizpaliks arī dekoratīvi sienas un galda dekori, tējkannas, pudeļu attaisāmie, korķu viļķi un daudz kas cits. Pārsteiguma momentu rada Ginta meistarstiķi.

Viņu saista asprātīgas konstrukcijas un nestandarta risinājumi, teiksmaini tēli, kas šķiet, kā no filmas "Zvaigžņu kari" nākuši. Nedaudz agresīvi kalumi, lai nav tikai mīļi un pūkaini, bet lai nebūtu arī ļauni. Gintam patīk trīsdimensiju formāts, kas nav plakans, sauss, bet ir telpisks, apskatāms un baudāms no visām pusēm. "Viss notiek tā, kā tam jānotiek. Man pašam šis darbs patīk, un tas ir daudz no svara.

Negribu būt viens no daudziem. Negribu, ka manu darbu liela, jo darbam jārunā ir pašam. Manuprāt, rūpnieciski ražotās lietas cilvēku neuzrunā. Man patīk raupjas lietas. Vienkārša metāla caurule, bet nedaudz saplacināta, tā pārvērtusies par svečturi ar senatnes noskaņu", par saviem darbiem stāsta Gints un to viņam ir daudz.

Gints ir viens no retajiem kalējiem, kuram nodarbošanās ir gan vaļasprieks, gan maizes darbs. Viņa darbi top Tukuma novada  Tumes pagasta "Vecupeniekos", kur iekārtota darbnīca. Tur netrūkst ne darbgaldu, ne darbarīku. Kalēji ir lieli individuālisti – divi vienā telpā esot par daudz. Arī Gints strādā viens, ir pats sev saimnieks un padotais jau vairāk nekā 20 gadus. Darba ritmu nosaka pasūtījumi un termiņi.

Brīvākos brīžos Gints nododas radošām izpausmēm. Tādi darbi vēlāk nonāk izstāžu zālēs. Neiebilst, ja dažkārt viņu patraucē kāds tūrists, kurš pats vēlas izmēģināt senā amata knifus. Gints kalēja amata prasmi apguvis pašmācības ceļā - kā mantojumu no vectēva Jāņa Haņecka, kurš savulaik strādājis par kalēju dārzniecībā. Ieguvis Amatniecības kameras meistara diplomu un ir Latvijas Kalēju brālības biedrs. Saņēmis titulu "Dižais amatu meistars Kurzemē" un Kurzemes Tūrisma asociācijas balvu "Lielais Jēkabs".

Par savu darbu Gints stāsta: "Kalēja darbu vienā dienā nevar apgūt. Tas ir rets amats. Meistarība aug līdz ar praksi. Turklāt kalēja amats ir ļoti vīrišķīga profesija, kur nepieciešama ne tik vien mākslinieciskā iztēle, amata prasme, bet arī daudz fiziskā spēka, jo kalšana nav viegls darbs. Kalēja darba pamats esot vienkāršs, tomēr šī profesija jāapgūst visu mūžu. Pasūtījumi laika gaitā bijuši dažādi, no visas Latvijas un arī ārvalstīm, kur vairs nav daudz šādu amatnieku, kas strādā ar rokām un no metāla taisa ne tikai detaļas, bet veselus priekšmetus, turklāt par viņu kalumiem jāmaksā barga nauda."

Ieeja - bez maksas.

Izstādi Mākslas galerijā "Durvis" iespējams apskatīt un darbus iegādāties līdz 3.martam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)