Banner 980x90

Tukumā notiks bezmaksas meistarklases par koka ēku un to detaļu saglabāšanu

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Tukumā, 4. un 5.martā, no plkst.10.00 līdz plkst.17.00 Mākslas galerijā "Durvis" (Brīvības laukumā 21) notiks bezmaksas meistarklases "Koka ēku restaurācijas pamatprincipi. Koka logi un durvis", ko organizē biedrība "Koka dizaina centrs" sadarbībā ar Tukuma muzeju, pilsētas infomrācijas portālu Tukums24.lv informēja pasākuma organizatori.

Tukuma vecpilsēta pastāv jau vairāk nekā 600 gadus. Lielākā daļa ēku vecajā pilsētas daļā ir būvētas no koka. Neskatoties uz ugunsgrēkiem un ne visai rūpīgo uzturēšanu, Tukums var lepoties ar koka ēkām, kas sasniegušas jau 250 un vairāk gadu vecumu. Kā pareizi rūpēties par koka ēkām? Kā veikt ar ēku saistītus atjaunošanas darbus? Ko darīt ar vecajiem koka logiem un durvīm? Atbildes meklēsim meistarklasē "Koka ēku restaurācijas pamatprincipi. Koka logi un durvis".

Meistarklasē ar zināšanām par koka ēku un to detaļu saglabāšanu un restaurācijas pamatprincipiem iepazīstinās restaurators - meistars Uģis Baļļa. Viņa vadībā dalībniekiem būs iespēja vērot paraugdemonstrējumus, apgūt vienkāršākos darba paņēmienus, un diskutēt par dažādiem saglabāšanas veidiem.

Ieskatu par Tukuma pilsētas namu vēsturi, par restaurācijas veikšanai nepieciešamās informācijas ieguves iespējām vēsturiskās izpētes vajadzībām stāstīs un ekskursiju pa Tukuma vecpilsētu vadīs Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola. Par pašvaldības palīdzību vēsturisko būvgaldniecības izstrādājumu restaurācijai – līdzfinansējuma iespējām stāstīs Tukuma novada galvenā arhitekte, būvvaldes vadītāja Iveta Vistapole.

4.martā uz meistarklasi aicināti ar ēku restaurāciju un būvniecību saistīti profesionāļi – būvniecības nozares pārstāvji, amatnieki, arhitekti, kā arī ar kultūras mantojumu saistītu organizāciju darbinieki. 5.martā iegūt jaunas vai papildināt esošās zināšanas aicināti koka ēku īpašnieki, apsaimniekotāji, iedzīvotāji un ikviens, kurš interesējas par iespēju saglābt vai atjaunot koka detaļas, kā glābt savu māju no bojā ejas neveicot lielus materiālus ieguldījumus.

Līdz ar meistarklašu sākšanos, no 4.marta, Mākslas galerijā "Durvis" apskatāma izstāde "Tukuma muzeja pieredze koka ēku restaurācijā", kur atspoguļota restaurācija Pastariņa muzejā, Džūkstes Pasaku muzejā un Durbes pilī. Iepazīstina ar Tukuma vecpilsētas vērtībām, kas iegūtas nojauktajās ēkās Tukumā. Izstāde skatāma līdz 14.aprīlim.

Dalību meistarklasēs lūgums pieteikt pa tālr. 29128828, info@kokapasaule.lv.

Plašāka informācija, meistarklases programma pieejama "www.kokapasaule.lv", www.tukumamuzejs.lv/galerija-durvis. Projektu atbalsta Tukuma novada Dome.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)