Banner 980x90

Tukuma muzejs ekspozīciju par Raini papildinās ar katalogu

Ekspozīciju "Rainis un Durbes pils", kuru Durbes pilī atklāja jūlijā, papildinās bagātīgi ilustrēts izstādes katalogs, kas sniegs informāciju par Raiņa darbību saistībā ar Durbes pili un tajā iekārtotā pirmā Raiņa muzeja ideju un darbību.

Katalogā būs ietverta informācija, kas līdz šim nebija zināma, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja direktores vietniece Santa Silava. Tas būs izmantojams arī kā papildu materiāls literatūras un vēstures skolotājiem padziļinātai Raiņa tēmas, kā arī Agrārreformas un muzejiskās domas attīstības iepazīšanai.

Silava skaidroja, ka darbs pie kataloga izdošanas vēl turpinās. Patlaban jau izdotas divas vēsturiskās pastkartes, kas glabājās Tukuma muzeja krājumā. Vienā attēlots Rainis savā dzīvoklī 1929.gada 18.jūlijā - Raiņa muzeja neoficiālās atklāšanas dienā, otrā atklātnē redzams Rainis un Valsts prezidents Gustavs Zemgals Pirmajos Tukuma apriņķa dziesmu svētkos Durbes pils parkā 1928.gada 10.jūnijā.

Ekspozīcijas "Rainis un Durbes pils" sagatavošanai un iekārtošanai izmantots Tukuma novada domes finansējums, un jaunā ekspozīcija tika atklāta 18.jūlijā.

Projekta "Raiņa istaba Durbes pilī Tukumā" mērķis ir aktualizēt Raiņa un Aspazijas nozīmību Latvijas kultūrā un veicināt dziļāku izpratni sabiedrībā, īpaši - skolu jaunatnē, vēstīt par abu dzejnieku sapņiem, dzīvi un daiļradi, kā arī ieguldījumu muzejiskās domas attīstībā Latvijā, skaidroja muzeja pārstāve.

Projekts tiek īstenots kā izglītojoša rakstura pasākumu komplekss, kas ietver jaunu ekspozīciju Durbes pils otrajā stāvā, bagātīgi ilustrētu izstādes katalogu, izglītojošu programmu, lekciju un pasākumu ciklu 2015.gadā.

Projekta kopējais budžets ir 13 281 eiro, tai skaitā Valsts kultūrkapitāla fonda (VKF) piešķirtais finansējums 9444 eiro apmērā un Tukuma novada domes līdzfinansējums 3837 eiro apmērā.

Par VKF piešķirtajiem līdzekļiem veikti restaurācijas darbi par 9309 eiro, restaurētas divas Tukuma muzeja krājumā esošas tēlnieka Kārļa Zemdegas skulptūras - "Jāņa Raiņa kapa piemineklis. Studija" un "Jānis Rainis", kā arī pieci priekšmeti, kas reiz bijuši Raiņa muzejā un Raiņa dzīvoklī Durbes pilī, bet līdz šim netika izmantoti Raiņa un Aspazijas muzeju ekspozīcijās, - naktsskapītis, sienas skapītis, sofas galds, grozāmais grāmatu plaukts un grāmatu plaukts.

Projekta gaitā Tukuma muzejs septembrī skolēniem piedāvās īpašu radošo programmu "Raiņa stunda Durbes pilī". Ekspozīcija "Rainis un Durbes pils" iekļauta arī Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmā. Durbes pils piedalās arī akcijā "Rainis un Aspazija klauvē".

Telpā, kurā notika Raiņa ekspozīcijas atklāšana, pirms 85 gadiem atradās pirmais Raiņa muzejs Latvijā.

Durbes pili dzejnieks ieguva Agrārās reformas gaitā. Laikā no 1922.gada 20.janvāra līdz 1929.gada 26.augustam viņš bieži apmeklējis Tukumu un Durbi, lai risinātu ar īpašumu saistītus jautājumus. Raini aicināja piedalīties arī vairākos pasākumos, tostarp Tukuma pilsētas pamatskolas (tagadējās Raiņa ģimnāzijas) pamatakmens likšanas ceremonijā 1927.gada 25.septembrī un Pirmajos Tukuma apriņķa dziesmu svētkos 1928.gada 10.jūnijā.

Saskaņā ar ieceri Raiņa muzejam Durbē bija jācenšas nevis savākt iespējami vairāk materiālu, bet gan izcelt galvenos Raiņa darbības posmus un veidus, sistematizējot viņa darbību attēlojošos dokumentus un priekšmetus stingrā kārtībā, apvienojot tos noslēgtās grupās, skaidroja Silava.

Viņa arī minēja, ka muzeja izveidošanā vislielāko ieguldījumu deva Latvijas Skolotāju savienības valdes locekļi un aktīvisti, tostarp Mērija Birkerte un dzejnieks Fricis Rokpelnis. 1929.gadā 18.jūliju, kad Rainis ieradās Durbē, lai pavadītu vasaru viņam un Aspazijai iekārtotajās telpās, var uzskatīt par Raiņa muzeja neoficiālu atklāšanu. Īstā muzeja atklāšana notika 1929.gada 28.septembrī, jau bez Raiņa.

Diemžēl Raiņa muzejs Durbes pilī pastāvēja tikai astoņus gadus. Kaut arī Tukuma skolotāju arodbiedrības aktīvisti savā brīvajā laikā dežūrēja muzejā un vadīja ekskursijas, muzeja uzturēšana Tukumā bija problemātiska. Turklāt pati Aspazija iestājās par muzeja pārvietošanu uz Rīgu.

Jau 1935.gadā Durbē sāka darboties sanatorija. Ārstniecības iestādes pilī pastāvēja līdz 1991.gadam, kad veselības aizsardzības sistēmas optimizācijas rezultātā pils tika nodota Tukuma rajona pašvaldībai. Kopš tā laika bijušo muižas centru izmanto, restaurācijas-rekonstrukcijas darbus organizē un kultūrvēsturiskas izstādes un pasākumus veido Tukuma muzejs.

Durbes muižas centrs ir Tukuma novada pašvaldības īpašums. Pils ir vienīgā restaurētā kungu māja Latvijā, kur pilnībā atjaunots 19. un 20.gadsimta mijas vēsturiskais interjers, informēja Silava.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)