Banner 980x90

Tukuma muzejs atklāj jaunās restaurācijas darbnīcas telpas

Foto: Kristīne Ozola/ Tukuma muzejs
Foto: Kristīne Ozola/ Tukuma muzejs

Pirmdien, 18.aprīlī, plkst.11.00, atzīmējot Starptautisko kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu, Durbes pils kompleksā (M. Parka ielā 3, Tukumā) atklās jaunās Tukuma muzeja restaurācijas darbnīcas telpas, pilsētas informācijas portālu Tukums24.lv informēja Tukuma muzejā.

Tukuma muzeja restaurācijas darbnīca darbojas jau kopš 2001.gada. Līdz šim tā atradās vienā no muzeja struktūrvienībām - Durbes pils kompleksa ēkām - kalpu mājā. 2015.gadā ēkai tika veikta tehniskā ekspertīze, kurā konstatēja, ka ēkas jumta konstrukcijas nav drošas un tās nepieciešams atjaunot.

Tukuma muzejs pieņēma lēmumu restaurācijas darbnīcu pārvietot uz drošākām telpām. Šim nolūkam blakus esošajā, bijušajā klēts ēkā veikti labiekārtošanas darbi – iebūvēta centralizētā apkure, ierīkots ūdensvads un kanalizācija, kā arī atjaunoti elektrotīkli. No jauna iekārtota īpaša priekšmetu pirmapstrādes telpa, kura līdz šim restauratora rīcībā nebija.

Restaurācijas darbnīcas saimnieks jau 15 gadus ir Ainārs Krūziņš – mēbeļu restaurators, kura prasmes apliecina ne tikai Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izdotais sertifikāts, bet arī restaurētie priekšmeti, kurus ikvienam apmeklētājam iespējams apskatīt Tukuma muzeja izstādēs un ekspozīcijās.

Darbnīcas atklāšanas pasākumā būs iespējams tikties ar pašu restauratoru, kurš laipni izrādīs savas jaunās telpas, pastāstīs par nākotnes iecerēm un aicinās apskatīt īpašu priekšmetu – restaurēto Neorokolo stila krēslu, kurš 2014.gadā eksponēts 10. Baltijas valstu restauratoru triennālē.

Apskatīt restaurācijas darbnīcu un iepazīt restauratora darbu var ikviens iepriekš piesakoties pa tālr. 631 236 94.

Starptautiskā kultūras pieminekļu diena tiek atzīmēta, lai pievērstu lielāku uzmanību apkārt esošajām kultūrvēsturiskajām vērtībām. Latvijā Starptautisko pieminekļu un ievērojamu vietu dienu 18.aprīlī  pēc Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības iniciatīvas pirmo reizi atzīmēja 1985.gadā.

Tukuma muzeja sastāvā ietilpst Tukuma Mākslas muzejs, Durbes pils, Mākslas galerija "Durvis", Tukuma Pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis", Tukuma Audēju darbnīca, Pastariņa muzejs un arī Džūkstes Pasaku muzejs. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)