Banner 980x90

Tukuma mērs: Centieni mazināt sabiedriskā transporta maršrutu tīklu nozīmēs pakalpojuma pieejamības samazināšanu

Rīga, 7.febr., LETA. Satiksmes ministrijas (SM) centieni mazināt sabiedriskā transporta maršrutu tīklu nozīmēs pakalpojuma pieejamības samazināšanu bez situācijas analīzes, komentējot iespējamās izmaiņas reģionālo autobusu dotēšanā, aģentūrai LETA pauda Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam").

Novada domes vadītājs ir pārliecināts, ka SM ir nepieciešams noteikt objektīvus kritērijus, lai novērtētu sabiedriskā transporta - gan autobusu, gan dzelzceļa - pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Tāpat ir nepieciešams definēt minimālo sabiedriskā transporta pakalpojumu tīkla apjomu.

"Ministra paustais viedoklis un citi SM centieni mazināt maršrutu tīklu ir traktējami kā iespējamā pakalpojuma pieejamības samazināšana bez situācijas izvērtējuma un ekonomiskās analīzes," pauda Lukmans, komentējot satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) pausto, ka valsts varētu pārtraukt dotēt autobusu maršrutus, kas kursē paralēli dzelzceļam.

Savukārt Jelgavas pašvaldībā, komentējot ministra pausto, aģentūrai LETA atgādināja, ka starppilsētu pārvadājumi ir valsts funkcija. Pilsētu un Rīgu savieno gan vilcienu, gan autobusu satiksme, bet pašvaldība pašlaik nav izskatījusi iespēju finansēt starppilsētu sabiedriskā transporta reisus.

Iepriekš Linkaits sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka drīzumā beigsies līgumi esošajiem pārvadātājiem, tādējādi Autotransporta direkcijai būs jārīko konkurss par visu Latvijas maršrutu tīklu. "Es ceru, ka to 2019.gada laikā izdosies noorganizēt pēc pilnīgi jauniem principiem. Līdzšinējais modelis, kurš tika iedibināts [kādreizējā satiksmes ministra Aināra] Šlesera laikā, paredzēja - jo mazāk ir pasažieru, jo valstij vairāk ir jāpiemaksā par pārvadājumiem," pauda Linkaits.

Viņš skaidroja, ka jaunais modelis varētu paredzēt, ka būs maršruti, kurus valsts vairs nedotēs. "Tie varētu būt maršruti, kuri ir paralēli dzelzceļam. Kā piemērus es varu minēt Rīga-Jūrmala, Rīga-Jelgava, varbūt arī Rīga-Ogre un tamlīdzīgi. Tādā veidā mēs varētu ietaupīt valsts līdzekļus," stāstīja ministrs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)