Banner 980x90

Tukumā izplata aicinājumu rīkot atkritumu apsaimniekotāja izvēles konkursu; pašvaldība to sauc par provokāciju

Jelgava, 13.sept., LETA. Reaģējot uz novada pašvaldības lēmumu bez konkursa nodot atkritumu apsaimniekošanu pašvaldību kapitālsabiedrībai "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrībai "Piejūra" ("Piejūra"), pie Tukuma iedzīvotājiem ir nonākušas nezināmu personu sagatavotas skrejlapas ar uzsaukumu par konkursa rīkošanu atkritumu apsaimniekošanas jomā un iekasētā dabas resursu nodokļa pārrēķinu.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, skrejlapās pausts aicinājums pieprasīt "Tukuma novada domei izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju godīgā ceļā". "Tikai kopā varam panākt, ka Tukuma novada dome rīkojas tās iedzīvotāju interesēs un izvēlas izdevīgāko piedāvājumu publiskā konkursā," teikts skrejlapā.

Tāpat skrejlapas autori apgalvo, ka "Piejūra" "piemēro dabas resursu nodokli visam savāktajam atkritumu apjomam, arī otrreiz pārstrādātajam, nevis tikai apglabātajam". Tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti pieprasīt nodokļu pārrēķinu, lai atgūtu pārmaksāto naudu.

Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Laukmane aģentūrai LETA skaidroja, ka pašvaldība, tāpat kā pārējās reģiona pašvaldības, ir "Piejūras" dalībniece, un tās ir pieņēmušas lēmumu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu uzticēt šai sabiedrībai, līdz ar to Tukuma novada pašvaldības ieskatā pašlaik nav pamata mainīt pieņemto lēmumu.

"Pašvaldību komersanti pārsvarā gadījumu nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanu reģionālā līmenī, kopīgi ar citām reģiona pašvaldībām sadarbojoties maksimālas pakalpojuma kvalitātes sekmēšanā, vienlaikus sabalansējot to ar saprātīgu cenu, ko par pakalpojumu maksās iedzīvotāji. Savukārt privāto komersantu darbība ne vienmēr ir orientēta uz atkritumu radītāju vajadzību apmierināšanu un drīzāk ir saistīta ar paša komersanta saimnieciskās darbības mērķu sasniegšanu," pašvaldības izvēli pamatoja Laukmane.

Viņa arī norādīja, ka ne pašvaldībai, ne kādiem tās dienestiem nav pamata veikt nodokļa pārrēķinus vai kā citādi iejaukties abu norādīto iestāžu kompetencē. Pašlaik notiek pārbaude par "Piejūras" darbību attiecībā uz dabas resursu nodokļa aprēķināšanu un iekasēšanu, un tikai pēc pārbaudes rezultātu saņemšanas pašvaldība varēs lemt par tālāko rīcību attiecībā uz sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas apmēru.

Saistībā ar nezināmu personu sagatavotajām skrejlapām, kas izplatītas novada iedzīvotājiem, pašvaldība vērtē iespēju vērsties tiesībsargājošās instancēs saistībā ar nepamatotas informācijas izplatīšanu, kuras mērķis ir diskreditēt pašvaldības darbu, panākot pieņemto lēmumu atcelšanu konkrētu komersantu interesēs, informēja Laukmane.

Jau vēstīts, ka pēc 2018.gada 27.marta atkritumu izvešanu Tukuma novadā vismaz septiņus gadus nodrošinās deviņu pašvaldību kapitālsabiedrība "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra", ar ko novada pašvaldība bez konkursa noslēgs līgumu.

2018.gada 27.martā beigsies Tukuma novada pašvaldības līgums ar SIA "Eco Baltia Vide" par sadzīves atkritumu izvešanu Tukuma novadā, tādēļ jau vairākus gadus pašvaldība esot meklējusi turpmāko risinājumu. "Komunālo pakalpojumu nodrošināšana ir pašvaldības autonomā funkcija, kuras nodrošināšanai pašvaldība var rīkoties noteiktajā kārtībā - nodrošināt pati, rīkot publisku iepirkumu vai izvelēties publisko-privāto partnerību. Mēs esam rūpīgi izvērtējuši iespējas un savu ceļu izvēlējušies," aģentūrai LETA pauda Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam"), skaidrojot, ka līdzīgus lēmumus pieņēmušas arī citas "Piejūras" līdzīpašnieces - Engures, Kandavas, Jaunpils, Rojas, Mērsraga novada pašvaldības.

Lēmums nodot atkritumu izvešanu pieņemts, lai izvairītos no problēmām, kas bija radušās, sadarbojoties ar SIA "Eco Baltia Vide", skaidro pašvaldībā. Piemēram, ar jauno pakalpojumu sniedzēju pašvaldība saskaņos arī individuālos līgumus ar klientiem, kas iepriekš netika nodrošināts, kas ļaušot izvairīties iedzīvotājiem no neskaidriem papildu maksājumiem. Arī izvešanas grafiki būšot skaidrāk noteikti.

"Piejūra" ir kapitālsabiedrība, kur daļas pieder deviņām pašvaldībām - Jūrmalai, Tukuma, Talsu, Jaunpils, Engures, Kandavas, Rojas, Mērsraga, Dundagas novadu pašvaldībām.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2016.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 919 228 eiro, bet peļņa 194 217 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)