Banner 980x90

Tukuma evaņģēliski luteriskajai baznīcai pabeigta logu un durvju atjaunošana

Tukums24.lv
Tukums24.lv

Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā pabeigts īstenot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētu projektu, kura gaitā ir veikta vēsturisko koka logu un durvju restaurācija, aģentūru LETA informēja Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fonda vadītājs Mārcis Zeiferts.

Viņš skaidroja, ka pavisam baznīcai atjaunoti 13 logi un četras durvis. Projekta īstenošanā izlietots 66 081 eiro, bet kā papildu aktivitāte projektā tika īstenota pandusa izbūve pie sakristejas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

"Atjaunotie logi un durvis ir autentiska 19.gadsimta laikmeta liecība. Tolaik draudze piedzīvoja strauju garīgu uzplaukumu. Ar Tukuma pilsoņu un draudzes iniciatīvu izveidotas vairākas labdarības iestādes. Tajā laikā Tukumā dibināja diakonijas slimnīcu, kuru 1886.gadā iesvētīja Vilhelma Lohes asistents un Jelgavas mācītājs Ludvigs Katerfelds," skaidroja Zeiferts.

Nodrošinot publisko pakalpojumu pieejamību, Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca ir atvērta apmeklētājiem un ceļotājiem. Baznīcas tornī ir ierīkots skatu laukums, no kura var redzēt pilsētu un apkārtni lielā attālumā. Turklāt baznīcas tornī iespējams aplūkot ekspozīciju "Kurzemes un Zemgales hercogistes relikvijas".

Baznīcas atjaunošanas fonds regulāri organizē koncertus.

Patlaban draudzē ir ap 500 draudzes locekļu. Dievkalpojumus svētdienās apmeklē līdz 100 apmeklētāju.

Draudzē darbojas diakonijas zupas virtuve mazturīgajiem. Aktīva ir svētdienas skola bērniem, un draudze izdod savu drukāto avīzi. "Sagaidot Reformācijas 500 gadus un draudzes 450 gadu jubileju, dienas gaismu ieraudzīs vēsturiska grāmata par Tukuma evaņģēliski luterisko baznīcu un draudzi," informēja Zeiferts.

Kā ziņots, 2014.gada oktobrī baznīcā sāka īstenot projektu, kas paredz vēsturisko koka logu un durvju restaurāciju. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas pavisam ir 67 311 eiro. ERAF finansējums - 50 000 eiro, bet projekta īstenotāja līdzfinansējums - 17 311 eiro.

Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas būvniecība sākta 17.gadsimta vidū un pabeigta 1687.gadā. Lielākas pārbūves un remonti veikti 18.gadsimtā un 19.gadsimtā, klasicismam raksturīgo baznīcas interjeru saglabājot līdz mūsdienām.

"Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nozīmīgo amatniecības un lietišķās dekoratīvās mākslas darbu dēļ Tukuma evaņģēliski luterisko baznīcu īpaši izcēla 2006.gada Eiropas Kultūras mantojuma dienās," skaidroja baznīcas atjaunošanas fonda vadītājs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)