Banner 980x90

Tukumā atdzimusi vienīgā viesnīca

Edvīna Bandera viesnīca bija populāra 1990-tajos gados, kas darbojās zem viena jumta ar alus pagrabu. Dižķibele pārvilka treknu svītru viņa komersanta darbībai, tad dažus gadus viesnīca Pils ielā 9 stāvēja pamesta, zem bankas aresta. Piesaistot investīcijas no Krievijas Horeliku ģimenei izdevās 1799.gadā dibināto viesnīcu "Tukums" glābt un piepildīt ar darījumu tūristiem. Pilsētas informācijas portāls Tukums24.lv piedāvā interviju ar uzņēmuma izpilddirektori Lailu Horeliku.

Kad jūs svinējāt atvēršanas svētkus?

2012.gada 1.jūnijā pēc kompleksas renovācijas (jo apkures sistēmas sala dēļ bija sabojātas) atvērām viesnīcu un 6.jūlijā traktieri "Vella vērdiņš".

Kā jūs vērtējat pirmo aizvadīto vasaru?

Labi. "Tukuma Ledus halles" viesnīcai, kas ir mūsu lielākais konkurents Tukuma centrā, noslogojums pārsvarā ir no tiem cilvēkiem, kas izmanto ledu. Brīvie numuri tiek izīrēti citiem. Vasarā viņiem pietrūka vietu, jo notika sporta nometnes, līdz ar to mēs izmitinājām arī daļu viņu klientu.

Vai tas nebija riskanti - pārņemt viesnīcu, ja Rīga tepat tuvumā?

Pirms atvērt viesnīcu, mēs izpētījām vidējās cenas, kādas ir tuvākajā apkārtnē, runājām ar speciālistiem, uzrakstījām biznesa plānu. Tad piesaistījām ārzemju investorus. Mums ir konkurētspējīgas cenas. Dārgais gals grib Rīgu - viņiem vajag ekstras un superluksus, kādu mums piedāvājumā nav. Mēs vairāk orientējamies uz vidēji turīgiem cilvēkiem.

Vai šis ir ģimenes uzņēmums?

Ne gluži ģimenes uzņēmums, jo mēs neesam vienīgās akcionāres.

Vai jums ir iepriekšējā pieredze šajā biznesā?

Jā, manai mātei pieder viesu nams "Upesloki" Milzkalnes trasēs. No tiem, kas slēpo Milzkalnē, reizēm pie mums "Upeslokos" apmetas lietuvieši. Sakarā ar Tukuma ūdens un kanalizācijas sistēmas rekonstrukciju, ir daudz strādnieku, kas šobrīd dzīvo "Upeslokos", jo tur turam mazliet lētākas cenas. Šeit ir nedaudz dārgāk. Divvietīgais numurs maksā 20 latu (Ls) diviem cilvēkiem, 15 Ls vienam cilvēkam.

Kur jūs uzzinājāt, ka viesnīca Tukumā pastāv jau kopš 1799.gada?

Muzeja arhīvā atradām materiālus, ka tieši šajā vietā ir bijusi viesnīca. Pēc tam te ir bijusi dienesta viesnīca latviešu strēlniekiem, arī padomju laikos te esot bijusi viesnīca. Šī faktiski ir vēsturiskā ēka. Tas arī pievelk daudzus tūristus.

Vai šī ēka kādu laiku stāvēja tukša?

Jā, bija žēl, ka ēka stāv un iet postā. Trīs vai četrus gadus šī ēka piederēja "GE Money" bankai un stāvēja tukša. Pagājušoziem jau mēs viņu pārņēmām, bet iepriekšējās ziemās no radiatoriem pat nebija izlaists ārā ūdens - nācās remontēt apkures sistēmas. Kafejnīcā gan neko nemainījām - uztaisījām kapitālo tīrīšanu, bet interjeru atstājām tieši tādu pašu. No jūnija beigām jau sākām kurināt, lai dabūtu prom pagraba drēgnumu. Nopirkām gaisa sausinātājus. Joprojām esam remonta stadijā, viss turpinās.

Vai viesnīcas mēbeles nomainījāt pilnībā?

Vienu daļu restaurējām, vienu daļu iegādājāmies no jauna. Nomainījām matračus, gultasveļas. Paklājus vēl nē. Kā jau teicu, vēl esam pilnveidošanās procesā.

Kādi tūristi viesnīcā pamatā apmetas?


Ļoti dažādi - no Vācijas, Serbijas, Anglijas, Itālijas, Francijas - tie, kas ceļo pa Kurzemi. Daudz ir arī krievu tūristu. Velotūristi, mototūristi, autotūristi. "Baltic Bike Travel Tour" dalībnieki arī diezgan bieži apmetās pie mums. Ir patīkami, ka tie, kas jau vienreiz pie mums dzīvojuši, atgriežas atkal. Daudzi ārzemju viesi, kas apmetas pie mums, dodas ekskursijās uz Rīgu, bet vakarā atkal atgriežas atpakaļ.

Cik cilvēkus jūs šobrīd nodarbināt?

Mums ir šefpavārs, divi pavāri, divi pavāra palīgi un divi bārmeņi katrs savā maiņā. Šobrīd vairāk nevaram atļauties, jo apgrozījums pagaidām vēl nav tik liels. Algas visiem ir labas. Un klāt, protams, vēl nāk dzeramnaudas.

Kā jūs domājat iekustināt viesnīcas sabiedrisko dzīvi?

Ar saviesīgo dzīvi ir grūti. Tukums ir pilsēta, kur cilvēkus ļoti grūti iekustināt. Maksātspējīgākā publika ir no 16 līdz 23 gadiem - tie, kam vēl nav bērnu. Kam jau ir ģimenes, tie naudu vispirms tērē ģimenei, kredītiem, līzingiem, un tikai tad var atrast brīvu naudu, ko iztērēt, lai atnāktu atpūsties. Tomēr mēs cenšamies rīkot pasākumus, kuros ieeja ir no 21 gada vecuma - tas vairāk atbilst šīs iestādes statusam.

Pasākumus sākām rīkot tikai rudenī. Vasarā Tukumā pārsvarā ir dažādi āra pasākumi, līdz ar to rīkot tematiskos pasākumus kafejnīcas telpās ir ekonomiski neizdevīgi. Šobrīd lēnām sākam taisīt karaokes vakarus, rīkojām "Helovīna" pasākumus, bija latviešu mūzikas vakars. Cenšamies, lai mēnesī būtu apmēram viens pasākums. Pagaidām nevaram atļauties dzīvo mūziku, jo pasākumi vēl nav tik plaši apmeklēti. Ceram, ka ar laiku piektdiena vai sestdiena varētu būt dzīvās mūzikas vakars - mākslinieki, kas spēlē ģitāru, saksofonu, klavieres, dzied - vārdu sakot, rada patīkamu atmosfēru. Bērniem ir sava rotaļu telpa iekārtota.

Kā jūs uzturat kārtību vakaros? Vai jums ir apsargs?

Mums ir noslēgts līgums ar apsardzes firmu "MegaSargs". Uz pasākumiem par atsevišķu samaksu ņemam apsargus.

Kā jūs izplatāt informāciju par plānotajiem pasākumiem?

Informācija par pasākumiem tiek publicēta mūsu mājaslapā, draugiem.lv mums arī ir sava lapa, čivinām tvitterī. Izdrukājam informatīvas galda kartiņas, izlīmējam plakātus. Sludinājums lielākajā vietējā avīzē "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" ir padārgs, bet tas ir vajadzīgs, jo avīzi daudzi lasa. Šobrīd mēs veicam izpēti, kur apmeklētāji uzzinājuši par pasākumu, lai turpmāk varētu informāciju darīt pieejamu plašākai publikai.

Vai domājat ārā atvērt arī vasaras kafejnīcu?

Perspektīvā - jā. Mums ir telpa, kurā jau ir bijusi āra kafejnīca. Lejā ir dārzs. Mēs par to domājam.

Ja šī ēka ir tik sena, vai šeit nespokojas?

Viens spoks mums ir. Gaismas augšējā koridorā slēdzas uz sensoriem. Meitenes sēž pa nakti, dežūrē reģistratūrā, un pēkšņi ieslēdzas gaisma. Gājām speciāli pārbaudīt, vai viņas, pašas pakustoties, var nejauši ieslēgt koridora apgaismojumu. Izrādās, ka nē. Tātad viens staigā. Bet viņš tāds miermīlīgs.

Vai jums nebija jāprasa domei atļauja par Tukuma vārda izmantošanu?

Prasījām, atļauja izmantot Tukuma vārdu ir iedota.

Kā jūs uztverat saukli "Uz Tukumu pēc smukuma"?

Meitenes mums ir smukas. Paredzēts, ka viesmīlēm - bārmenēm būs arī formas tērpi, bet pagaidām to šūšanu esam atlikuši, jo personāls nepārtraukti mainās. Lai gan Latvijā ir bezdarbs, tomēr atrast viesmīļus, kas apkalpo pie galdiņiem, ir grūti. Varbūt vainīgs Rīgas tuvums - tur var atrast šajā nozarē labāk atalgotu darbu. Ar viesnīcas administrāciju ir vieglāk - varam paņemt cilvēku bez priekšzināšanām un apmācīt. Bārmeņa darbam tomēr vajadzīgas zināmas iemaņas.

Vai domājat stāties Tukuma uzņēmēju klubā?

Nezinu. Jāaprunājas ar investoriem.

Vai Tukuma pilsētas svētkos bija daudz darba?

Priekš viesnīcas - jā, priekš kafejnīcas ne tik daudz. Pilsēta pati rīko dažādus pasākumus, par kuriem nav jāmaksā. Šobrīd cilvēki to ļoti izmanto. Tādējādi pilsētas svētki gluži nevar tikt uztverti kā atbalsts mazajiem uzņēmējiem. Ja nu vienīgi āra tirdzniecībai. Kafejnīcām lielāks noiets ir tikai tad, ja līst lietus.

Kādi ir tuvākie nākotnes plāni?

Tā kā mēs rīkojam arī banketus, bet kāzu viesus nav pagaidām kur likt, jo nav atbilstošu telpu, tad līdz vasarai gribam savest kārtībā boulingu un lielo lejas zāli ar izeju uz dārzu. Uz boulingu ļoti ceram, jo boulinga spēlēšanas iespēju Tukumā nav un nav pat tuvākajā apkārtnē. Kad Tukumā vēl darbojās boulinga zāle, tās noslogojums bija liels, celiņš šeit bija iepriekš speciāli jāpiesaka. Arī tagad daudzi cilvēki interesējas, kad atkal Tukumā būs iespēja spēlēt boulingu. Biljards un šautriņas nav tas. Boulings tomēr ir interesantāks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)