Banner 980x90

Tiešraidē iespējams vērot arī lielā dumpja ligzdu Tukuma novadā

Foto: Ekrānšāviņš no dabasdati.lv
Foto: Ekrānšāviņš no dabasdati.lv
No piektdienas, 20.maija, ikvienam ir iespēja ar interneta tiešsaistes kameras palīdzību sekot līdzi notikumiem arī lielā dumpja ligzdā, aģentūru LETA informēja Latvijas Dabas fondā.

Tukuma novada Pūres pagastā esošo lielā dumpja ligzdu ornitologi uzgājuši vien šī gada pavasarī. Brīdī, kad ligzda tika atrasta, tajā jau bija iedētas piecas olas. Lielā dumpja sugai ir raksturīgi, ka olas tiek perētas līdz ar pirmās olas izdēšanu, tāpēc šķilšanās un cāļu vecums ligzdā atšķiras par divām līdz trim dienām. Vidēji vienā ligzdošanas sezonā lielais dumpis dēj 3 līdz 7 olas, kas tiek perētas aptuveni 25 vai 26 dienas.

Ornitologi prognozē, ka olu šķilšanās sāksies maija beigās.

Lielais dumpis veiksmīgi maskējas starp niedrēm, tāpēc ikdienā šo putnu ieraudzīt ir diezgan grūti. Turklāt slēpties tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tā uzvedība: putns salīdzinoši reti lido, bet pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs.

Tiešraides no lielā dumpja ligzdas tika nodrošinātas arī pagājušajā gadā, turklāt tiešraide no šīs aizsargājamās putnu sugas ligzdas ir viena no dažām pasaulē, tādēļ izraisījusi starptautisku interesi – pērn lielā dumpja tiešraidi kopumā bija skatījuši dabas mīļi no 87 pasaules valstīm.

Patlaban tiešsaistē ir vērojamas sešas aizsargājamu putnu ligzdas - melnā stārķa, vistu vanaga, zivjērgļa, lielā dumpja, zaļās vārnas un jūras ērgļa. Tomēr jūras ērgļa ligzdā, atšķirībā no iepriekšējām ligzdošanas sezonām, ērgļu pāris nav iemitinājies un tā ir tukša.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)