Banner 980x90

Sirmais: interešu izglītības sūtība ir atklāt bērna talantus

Interešu izglītība ne tikai sniedz iespēju vecākiem būt drošiem par savu bērnu atrašānās vietu pēc stundām, bet ir arī lieliska iespēja iegūt jaunus draugus un atklāt apslēptos jaunieša talantus, intervijā portālu tīklam Pilseta24.lv skaidro Valmieras Jaunatnes centra "Vinda" direktors Dāvis Sirmais.

Pāris vārdos – kas ir "Vinda"?


Pāris vārdos? Ļoti labs jautājums. "Vinda" noteikt ir bērniem un jauniešiem draudzīga vieta, kur pēc skolas pavadīt savu brīvo laiku. Mums ir 25 dažādi pulciņi, kur pēc stundām, pēc studijām, pēc bērnudārza pavadīt savu brīvo laiku lietderīgā veidā. Otrkārt – tas ir palīdzības birojs. Palīdzības birojs ir institūcija, kas nodarbojas ar jauniešiem, kuriem ir problēmas ar likumu. Trešā lieta, kas jāuzsver, "Vinda" ir centrālā iestāde Valmierā, kas atbild par jaunatnes politikas attīstību un realizēšanu pilsētā. Mūsu paspārnē darbojas Valmieras Jauniešu dome.

Kuri ir pieprasītākie pulciņi? Kas jauniešus visvairāk saista?

Bērniem ļoti patīk dziedāt un būt uz skatuves. Vieni no pieprasītākajiem noteikti ir vokālo grupu un individuālās dziedāšanas pulciņi. Pieprasījums dažkārt ir lielāks, kā piedāvājums.

Kādi ir iestādes paši galvenie mērķi?

Galvenais mērķis ir organizēt lietderīgu brīvā laika pavadīšanu. Bieži ir problēmas, ka, teiksim, skola beidzas pulksten divos, bet vecākiem darbs beidzas piecos vai sešos. Bērnam ir brīvais laiks, kuru viņš var izmantot lietderīgi, sevi attīstot. Dažkārt ir gadījumi, ka bērni vienkārši klaiņo. Šis ir veids, kā vecāki tiešām var padarīt savu bērnu dzīvi interesantāku, drošāku un attīstošāku.

Pagājušajā mācību gadā pie jums "Vindā" darbojās aptuveni 550 audzēkņi. Tas ir daudz interešu izglītības iestādei?

550 manuprāt ir optimāls bērnu skaits pie esošajiem resursiem. Protams, vienmēr kāda rezerve, kāda vakance mums ir. Ļoti retos gadījumos neuzņemam bērnus, kādu vietu praktiski vienmēr var atrast.

Mācību gads interešu izglītības iestādēs ir gluži kā skolā. Vai, piemēram, "Vindā" kaut kas notiek arī vasarā?

Jā, mācību gads mums ilgst tāpat kā vispārizglītojošās skolās, no 1.septembra līdz 31.maijam, bet vēl paliek trīs vasaras mēneši, kad skolās mācības nenotiek. Mums ir neliela nianse – vasaras laikā vienu mēnesi mēs darbojamies. Šovasar darbojāmies divas nedēļas jūlijā un darbosimies divas nedēļas augustā. Šajā periodā pilnīgi visi pilsētas bērni, uzrakstot iesniegumu, divas nedēļas var nākt katru dienu un izmēģināt visus pulciņus pilnīgi bez maksas.

Tas ir tāds kā iepazīšanās periods pirms jaunā mācību gada?

Ir divas svarīgas lietas. Viena ir, ka bērns atnāk, apskatās, iepazīst, kas ir "Vinda", un ar septembri sāk apmeklēt pulciņus, ja ir radusies interese. Otra ļoti svarīga lieta – lielākai daļai bērnu vecāki strādā, un šis ir lielisks veids, kā bērni tiek pieskatīti. Viņi neklaiņo, bet nodarbojas ar kaut ko lietderīgu.

Vai notiek sadarbība arī ar vispārizglītojošām skolām?

Jā, notiek sadarbība ar pirmsskolas izglītības iestādēm. Mēs viņus aicinām uz akcijām, nāk ciemos grupiņas, mēs piedāvājam dažādas nodarbības, kurās bērnu var darboties praktiski. Nereti gadās, ka pirmsskolas izglītības iestādēs aprīkojums nav tik labs un daudzveidīgs kā šeit. Ne visās pirmsskolas izglītības iestādēs ir, piemēram, zāģīši, lai bērni varētu savām rokām pamēģināt, kā ir zāģēt. Mums šāda iespēja ir, un kāpēc ne?

Arī ar citām skolām ir dažādi sadarbības pasākumi. Teiksim, ar Valmieras Valsts ģimnāziju mēs kopīgi rīkojam jauniešu forumu un rīkosim to arī šogad.

Kas ir "Vindas" pasniedzēji? Vai tie paši, kas pasniedz vispārizglītojošās skolās?


Mūsu pedagogu kolektīvs ir ļoti daudzšķautņains. Apmēram puse no pedagogiem ir pamatdarbā, otra puse nāk uz savu otro vai pat trešo darba vietu. Interešu izglītībā ir ļoti specifiskas programmas, piemēram, kuģu modelēšana. Tā nav programma, kuru apmeklēs 100 bērni, tāpēc nevaram skolotājam nodrošināt pilnu darba slodzi un mums ir daudzi "pedagogi-savienotāji". Manuprāt, tas nav mīnuss.

Saka, ikvienam cilvēkam ir talants, tas tikai jāatklāj. Piekrītat?

Noteikti piekrītu, bet talants ir jāatklāj ar darbu un mēģinājumiem.

"Vinda" ir vieta, kur apzināties, izkopt savus talantus?


Mums ir 25 dažādas programmas. Turklāt šeit bērni darbojas praktiski. Skolā mācību stundas notiek teorētiski, reizēm ar dažādiem uzskates līdzekļiem. Te tiešām var darboties, zāģēt, urbt, līmēt, zīmēt. Šī ir lieliska iespēja izkopt savus talantus.

Ja bērns mācās 8 gadus vienā skolā, vienā klasē, starp klasesbiedriem jums ir savs imidžs. Atnākot uz "Vindu", bērnam ir iespēja paplašināt savu draugu loku. Viņš atnāk kā "balta lapa", nenāk līdzi nekāda bagāža, ja, piemēram, skolā īsti nesanāk saprasties ar klasesbiedriem.

No 2000.gada jūs strādājat ar jauniešiem no sociālā riska grupām. Kādas ir šīs riska grupas?


Pamata grupa ir bērni un jaunieši, kuri ir pārkāpuši likumu vai atrodas ļoti tuvu šai robežai. Mēs viņiem piemērojam dažādas korekcijas programmas, mēģinām viņus ievirzīt kaut kādā mērķtiecīgā procesā, sevis attīstības procesā.

Iesaistāt pulciņos? Vai ir arī kādas speciālas metodes?


Tas ir viens no veidiem, kad viņi iesaistās pulciņos, bet ir arī dažādas citas formas. Mēs sniedzam iespēju piedalīties nometnēs.

Kādi ir rezultāti – vai šis mehānisms strādā?

Mehānisms strādā. Manuprāt, labi, bet vienmēr var vēlēties labāk.

Vai Latvijā jaunieši ir aktīvi, ar savu iniciatīvu?

Jaunieši ir nepastāvīgi savos lēmumos, bieži maina savus lēmumus, bet, ja viņi notic idejai, ja paši šo ideju ir ģenerējuši, tad viņi izdarīs perfekti. Ja viņi netic idejai, viņiem ir grūti kaut ko pārdot vai iestāstīt. Ja viņi tic tam, ko dara, tad novedīs pasākumu ideāli. Ja netic, tad noraks. Viennozīmīgi.

Cik būtisku pienesumu vispār sniedz šādi interešu centri?

Viena no pamatlietām – bērni neklaiņo un nedara muļķības. Interešu izglītības sūtība ir atklāt bērna talantus un ļaut pavadīt bērnam brīvo laiku lietderīgi. Ja nav brīvā laika pavadīšana kvalitatīvi, tad laiks tiek pavadīts nekvalitatīvi. Iestājās kaut kādas sekas, stundas tiek apmeklētas mazāk, krītas izglītības līmenis... Ļoti nozīmīgi, ka šādi centri ir. Valmierā ir ļoti daudz pulciņi, kur bērniem darboties, gan "Vindā", gan mūzikas skolās, mākslas skolās. Ko es varu ieteikt bērniem – piepildiet savu brīvo laiku. Tas nozīmē jaunus draugus, jaunus piedzīvojumus, jaunus panākumus.

Video interviju ar Dāvi Sirmo skatieties šeit.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)