Banner 980x90

"Dogo" ražotājs no veterinārārstiem vēlas piedzīt 458 411 eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Suņu barības "Dogo" ražotāja AS "Tukuma straume" vērsusies tiesā, prasot no vairākiem veterinārārstiem piedzīt nodarītos zaudējumus 458 411 eiro apmērā.

Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesā iesniegtajā prasībā "Tukuma straume" lūdz pārtraukt un aizliegt 17 atbildētāju prettiesisku rīcību, kā arī lūdz tiesai no visiem atbildētājiem piedzīt tam nodarītos zaudējumus solidāri.

Kā aģentūrai LETA skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks, atbildētāju prettiesiskā rīcība izpaužas kā negodīgas konkurences aizlieguma pārkāpums, izplatot nepatiesu, nepilnīgu un izkropļotu informāciju par uzņēmumu un tā ražoto preču kvalitāti.

Starp atbildētājiem ir astoņas fiziskās personas - Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes locekle Ilze Matīse-Van Houtana, praktizējoši veterinārārsti Lita Konopore, Gatis Krūmiņš, Māra Viduža, Anna Jesereviča, Gatis Kalniņš, Sandra Skara-Sirmā un Evita Leitāne. Tāpat kā atbildētāji minētas deviņas juridiskās personas - Latvijas Veterinārārstu biedrība, SIA "Hīrons", SIA "Sanarius" SIA "J&G Veterinārais serviss", SIA "Veterinārmedicīnas izglītības centrs", SIA "AA Zoo", zemnieku saimniecība "Krūmiņi", individuālie komersanti "E.Leitānes veterinārā ambulance" un "Veterinārās patoloģijas serviss".

Saskaņā ar prasības pieteikumu šīs personas ilgā laika posmā esot izplatījušas nepatiesu, nepilnīgu un izkropļotu informāciju par "Dogo" suņu barību.

Tāpat "Dogo" ražotājs lūdz tiesai nodrošināt prasību, piemērojot vairākus nodrošinājuma veidus. Proti, uzņēmums prasa piemērot Konoporei aizliegumu apgrūtināt ar lietu un saistību tiesībām, kā arī atsavināt tai piederošās 100% daļas SIA "Hīrons" pamatkapitālā.

Papildus tiek lūgts piemērot Jeserevičai aizliegumu apgrūtināt ar lietu un saistību tiesībām, kā arī atsavināt tai piederošās 100% daļas SIA "Sanarius" pamatkapitālā.

Līdzīgi tiesai tiek lūgts piemērot aizliegumu Kalniņam apgrūtināt ar lietu un saistību tiesībām, kā arī atsavināt tam piederošās 50% daļas SIA "J&G Veterinārais serviss" pamatkapitālā.

Vienlaikus uzņēmums lūdzu tiesu aizliegt visiem atbildētājiem izplatīt Latvijā un ārpus tās informāciju, kas suņu barības gala pircējiem, izplatītājiem un citām personām varētu radīt priekšstatus, ka zīmola "Dogo" barība, kā arī cita "Tukuma straume" ražotā produkcija ir kaitīga. Šī prasība lūdz aizliegt atbildētājiem izplatīt nepamatota rakstura informāciju, piemēram, par suņu saslimšanu ar barības vada sašaurinājumu jeb "megaesophagus" iespējamo saistību ar uzņēmuma ražoto barību.

"Šaura cilvēku grupa vairāk nekā gada garumā bez jebkādiem zinātniski pierādītiem faktiem un pretrunā valsts institūciju slēdzieniem ir atļāvusies nepamatoti nomelnot veiksmīga Latvijas ražotāja produkciju, kas ir iemantojusi pircēju uzticību un lojalitāti. Tas izskatās pēc apzinātas ļaunprātības ar mērķi atbrīvot vietējo tirgu importa precei. Vēršoties tiesā, mēs gribam beidzot rast risinājumu šai situācijai un lūdzam izbeigt "Dogo" produkcijas nepamatotu nomelnošanu un radīto zaudējumu atlīdzināšanu," norādīja Podnieks.

Kā ziņots, slimība uzliesmoja 2015.gada martā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta "Bior" budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Savukārt LVB neatkarīgus pētījumus veic par portālā "ziedot.lv" saziedotajiem 31 212 eiro.

Tikmēr līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)