Banner 980x90

Pastariņa muzejā atzīmēs rudens iestāšanos

Jelgava, 20.sept., LETA. 22.septembrī Pastariņa muzejā Tukuma novadā ar latviskām tradīcijām un izstādes atklāšanu tiks atzīmēti rudens saulgrieži, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja Komunikāciju nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Tieši šajā dienā plkst.23.02 iestājas astronomiskais rudens, kad nakts un diena ir vienāda garuma, bet turpmāk naktis kļūs garākas par dienu. Rudens saulgrieži saukti arī par Miķeļiem jeb Miķeļdienu, kas uzskatāma par gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētkiem. Svētku latviskais nosaukums ir Apjumības jeb Appļāvības, jo šajā dienā pēdējo reizi pļāva labību. Miķelis latvju dainās saukts par bagātu vīru, arī par maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos.

Plkst.10 apmeklētāji aicināti lasīt ābolus, gatavot ābolu virtenes un cept tradicionālos rudens saulgriežu gardumus, tajā skaitā arī īpašo saulgriežu maizīti. Savukārt plkst.13 gan mazi, gan lieli apmeklētāji aicināti piedalīties rudens saulgriežu svinībās - seno latviešu rotaļās un pašu sagatavotā cienasta mielastā.

Pasākumā tiks atklāta arī Lapmežciema gleznošanas studijas izstāde "Par un ap Pastariņa muzeju". Darbi tapuši plenēra laikā Pastariņa muzejā, kur 12 studijas dalībnieces iedvesmojās no rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša dzimtās vietas un muzeja interjera.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)