Banner 980x90

Par "Tukums Airport" ietekmes uz vidi novērtējumu mazinās interese

Šonedēļ Smārdes pamatskolas jaunajā zālē un Tukuma novada domē notika Tukuma lidostas darbības paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma sabiedriskās apspriešanas sapulces, kurās šaubas par lidlauka darbību pauda vieni un tie paši iedzīvotāji, - iedzīvotāju kopējā aktivitāte un interese samazinās.

Engures novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Kristaps Zaļkalns aģentūru LETA informēja, ka Smārdē uz sabiedrisko apspriešanu bija ieradušies aptuveni 25 cilvēki, kuri gandrīz visi bija lidlauka, ministriju un pašvaldības pārstāvji.

Bijis tikai viens iedzīvotājs, kurš ir noskaņots pret lidostu. Iedzīvotāju aktivitāte šī projekta apspriešanā samazinās. "Ja iedzīvotājus tas tieši neskar, cilvēkus tas neuztrauc. Ja jautājums būtu par mazdārziņiem, tad uz sabiedrisko apspriešanu ierastos 40 iedzīvotāji," secināja Engures novada domes izpilddirektors Imants Valers.

Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa konstatēja, ka kopš paša sākuma tie ir vieni un tie paši iedzīvotāji, kas interesējas un diskutē par lidlauku.

Savukārt Tukuma novada domē apspriedē piedalījās ap 50 cilvēku, un vairākuma noskaņojums bijis pozitīvs, savukārt ap pieciem līdz desmit cilvēku ir noskaņoti pret lidostas attīstīšanu - tāpat kā pagājušajā apspriedē, informēja Tukuma novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Šulca.

Kā liecina IVN projekts, Tukuma lidlauka "Jurmala Airport" trokšņu un lidojumu intensitāte, pēc normatīvajiem aktiem, tiek izvērtēta kategorijā, kurā notiek lidmašīnu pārvietošanās līdz 50 000 reizēm gadā. SIA "Tukums Airport" plānotā darbības intensitāte esot daudzkārt zemāka par slieksni, no kura tā tiktu uzskatīta par lidostu atbilstoši trokšņa pārvaldības normatīvo dokumentu mērķiem.

Kā ziņots, 11.jūlijā ir pabeigts papildinātais ietekmes uz vidi novērtējuma Jūrmalas lidostas (SIA "Tukums Airport") darbības paplašināšanai ziņojums, un Engures novada Smārdes pagastā sabiedriskās apspriešanas sapulce notiks 5.augustā plkst.18 Smārdes pamatskolas jaunajā zālē.

No 16.jūlija līdz 16.augustam ar ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu iespējams iepazīties un sūtīt rakstiskus priekšlikumus Tukuma novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā un Engures novada domē. Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu sagatavojusi SIA "Latekoil".

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī Vides pārraudzības valsts birojā (VPVB), izvērtējot SIA "Tukums Airport" Jūrmalas lidostas darbības paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu, tika nolemts, ka iesniedzējam tas jāpapildina un jārīko atkārtota sabiedriskā apspriešana, aģentūra LETA uzzināja VPVB.

Vides pārraudzības valsts biroja Ietekmes uz vidi novērtējuma nodrošināšanas daļas vadītāja Ērika Ulāne aģentūru LETA informēja, ka VPVB ir uzdevis lidostas uzņēmumam novērst nepilnības ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā un nodrošināt tā atkārtotu sabiedrisko apspriešanu.

Protestējošo Tukuma iedzīvotāju grupa pauda gandarījumu par šādu Vides pārraudzības valsts biroja lēmumu, aģentūru LETA iepriekš informēja protestējošo iedzīvotāju grupas pārstāvis Jānis Frišfelds.

Iepriekš ziņots, ka šā projekta strīdu gaitā šā gada aprīlī Augstākās tiesas (AT) Senāts negrozīja iepriekšējo instanču lēmumu par tiesvedības izbeigšanu dažu aktīvistu strīdā ar Tukuma novada domi Tukuma lidlauka lietā, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā liecina Tukumā un Smārdē notikušo sabiedriskās apspriešanas sapulču protokoli un diskusijas portālos internetā, kopumā Tukuma novada un Engures novada iedzīvotāju domas dalās, un protesti nav vienoti visiem iedzīvotājiem, kā arī daudzi iedzīvotāji iebilst protestētājiem, ka viņi kavējot attīstību.

VPVB par ietekmes uz vidi novērtējuma piemērošanu nolēma 2012.gada 20.februārī.

Pērn 1.oktobrī Engures novada Smārdē un 2.oktobrī Tukumā jau notika SIA "Tukums Airport" lidostas "Jūrmala" plānotā apkalpojamo lidmašīnu skaita palielinājuma ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskās apspriešanas sapulces, kuru gaitā tika noskaidrots, ka pagaidām nav būtisku objektīvu šķēršļu lidostas attīstīšanai, aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja SIA "Tukums Airport" direktora palīdze Marina Samuilova.

Lidosta, kas līdz šim apkalpo līdz 400 mazu lidmašīnu gadā, plāno šo skaitu palielināt līdz 3000 ar mērķi piesaistīt arī regulārus pasažieru reisus. IVN šādai izmaiņai nav identificētas nekādas tādas nelabvēlīgas ietekmes salīdzinājumā ar jau esošo lidostas darbību, kas varētu liegt to īstenot vai izvirzīt tai kādus īpašus nosacījumus, iepriekš skaidroja SIA "Tukums Airport" pārstāve.

"Šāds rezultāts arī bija sagaidāms, jo lidostā gan esošās, gan plānotās darbības apjomi ir visai niecīgi un ietekmes uz vidi novērtējums tai piemērots tikai pēc sabiedrības pieprasījuma par spīti vides institūciju atkārtotiem sākotnējiem pamatotajiem atzinumiem, ka tas vispār nav nepieciešams," pauda Samuilova.

Salīdzinājumam viņa skaidroja, ka "tādas visai nelielas starptautiskas lidostas kā lidosta "Rīga", kuras apkaimē gadu desmitiem ilgas darbības rezultātā nekāda būtiska nelabvēlīga ietekme uz vidi netiek konstatēta, apkalpoto lidmašīnu skaits pērn bija 78 000 jeb 26 reizes lielāks par Tukuma plānoto maksimumu".

Jau ziņots, ka 2012.gada novembrī lidostu ar šogad ieviesto nosaukumu "Lidosta Jūrmala" pirmoreiz apmeklēja Satiksmes ministrijas (SM) un tās uzņēmumu vadītāju delegācija, kas paudusi atzinību un atbalstu objekta attīstībai.

Samuilova iepriekš pastāstīja, ka IVN process patlaban netraucē lidostas darbam, kas ikdienā rit līdzšinējā režīmā, taču uz vēlāku laiku nācies atlikt atsevišķus ar lidostas attīstību saistītus jautājumus.

Pērn lidosta ir arī izstrādājusi jaunu oficiālo mājaslapu "jurmalaairport.com", kurā redzams, ka SIA "Tukums Airport" mārketinga komunikācijā izmanto zīmolu "Airport Jurmala". Lidosta ir arī Starptautiskās Lidostu padomes locekle (Airport Council International - ACI).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)