Banner 980x90

Par godu Baltijas valstu simtgadei Lietuvā atklās izstādi "Kā latvieši rotājās"

Rīga, 3.okt., LETA. Kopīgi svinot Baltijas valstu simtgadi, Gargždu reģiona muzejā Lietuvā 6.oktobrī plkst.14 tiks atklāta izstāde "Kā latvieši rotājās", kurā būs skatāmi Tukuma Audēju darbnīcas Tautas lietišķās mākslas studijas "Durbe" audēju un Madaras Bartkevičas svēpētās keramikas darbi, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja pārstāve Kristīne Ozola.

Tukumā aušana kā tautas mākslas sastāvdaļa attīstījusies kopš 1974.gada, kad Tukuma muzejā sāka darboties aušanas pulciņš. 1999.gadā tas ieguva Tautas lietišķās mākslas studijas nosaukumu un kopš tā laika piedalās daudzās vietēja, nacionāla mēroga un arī starptautiskajās izstādēs. Audēju darbi ir eksponēti Vislatvijas Dziesmu svētku izstādēs, vairāki tautastērpi ieguvuši galvenās balvas tautastērpu skatēs. Pašlaik studijā ir 40 stelles un vairāk nekā 50 dalībnieku.

Studijas darbības pamatā ir etnogrāfijas pētījumi un interese par tautas tērpiem, bet audējas izpaužas arī radošajos darbos. Pēdējos gados Latvijā atdzimst tautastērpa valkāšanas tradīcijas, tādēļ studijas dalībnieces ne tikai pašas darina brunčus, kreklus, lakatus, villaines, jostas un vainagus, bet arī dalās savās zināšanās ar interesentiem, organizējot kursus, meistarklases. Audējas izpētījušas novada etnogrāfisko tērpu darināšanas tradīcijas un Tukuma muzejam izgatavojušas 13 tautastērpu komplektus, vēl 13 ir tapšanas stadijā.

Savukārt keramiķe Bartkeviča savus izstrādājumus apdedzina un organizē meistardarbnīcas Tukuma novada Smārdes pagasta "Saules ceplī".

Visi izstādē apskatāmie audumi un rokdarbi, Tukuma un Struteles tautastērpi un vainagi, tāpat kā keramiķes Bartkevičas darbi, ir tapuši pāris pēdējos gados.

Atklāšanas pasākumā uzstāsies folkloras kopa "Pūrs" no Latvijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)