Banner 980x90

papildināta - Sliktā pašvaldību atkritumu apsaimniekotāja pārvaldībā vainotais Tukuma novada mērs saglabā amatu

(Pievienota 4.-7.rindkopa.)

Rīga, 30.maijs, LETA. Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam"), neskatoties uz opozīcijas deputātu pārmetumiem par sliktu astoņu pašvaldību kapitālsabiedrības SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrības "Piejūra" pārvaldību, ar astoņu deputātu atbalstu saglabājis amatu.

Frakcijas "Trīs partiju apvienība" pārstāve Guna Roze (VL-TB/LNNK), paužot neuzticību domes vadītājam, frakcijas viedokli pamatoja ar "Piejūras" finansiālo stāvokli un to, ka uzņēmums faktiski ir uz bankrota sliekšņa. Proti, sabiedrība 2018.gadā strādājusi ar zaudējumiem, kuri uz gada beigām sasniedza 390 087 eiro. Uzņēmumam uz gada beigām bijušas arī ievērojamas kredītsaistības AS "Swedbank" - 2 751 708 eiro -, būtiski palielinājās nenokārtotās saistības ar valsts budžetu, kuras sasniedza 344 925 eiro.

Roze, paužot frakcijas nostāju, skaidroja, ka Lukmanam atbilstoši pašvaldības izstrādātajiem kapitālsabiedrību pārvaldības noteikumiem bija aktīvāk jāseko situācijai uzņēmumā kā kārtīgam un rūpīgam saimniekam, ņemot vērā ceturkšņu operatīvos finanšu rezultātus. Taču tas, viņaprāt, netika darīts, turklāt Lukmans, iespējams, informāciju ir slēpis no deputātiem. Pēc deputātes paustā, domes priekšsēdētājam bija jārosina arī auditi un revīzijas, kas netika darīts.

Arī bijušais domes priekšsēdētāja partijas biedrs Normunds Rečs pauda pārliecību, ka kapitālsabiedrības pārvaldība nebija veikta pietiekamā kvalitātē, un liecina par paviršību un nolaidību. Pēc viņa domām, situāciju pašvaldību kapitālsabiedrībā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija varēs izmantot kā vēl vienu argumentu administratīvi teritoriālās reformas nepieciešamībai, jo pašvaldības nespēj pārvaldīt savu uzņēmumu un pildīt autonomās funkcijas.

Lukmans savai aizstāvībai teicis, ka nav vienīgais kapitāldaļu turētāju pārstāvis "Piejūrā", turklāt apgalvojis, ka uzticējies uzņēmuma valdei, jo uzticēšanās "ir ļoti svarīga priekšsēdētāja darbā". Viņš arī noraidīja pārmetumus, ka domes vadībai būtu zināms par slikto uzņēmuma finansiālo situāciju, pirms domē vērsās kreditors "Swedbank".

Atsaucot atmiņā laiku, kad vēl iepriekšējā sasaukuma dome lēma par atkritumu apsaimniekošanas jomas nodošanu pašvaldību uzņēmumam, Lukmans skaidroja, ka toreiz prognozēti lielāki izdevumi, jo uzņēmums pirms tam nav nodrošinājis atkritumu savākšanu, taču zaudējumi netika paredzēti.

Sēdē izskanēja arī atbalsta vārdi Lukmanam, jo viņš esot "aktīvi un konstruktīvi reaģējis" uz problēmām uzņēmumā. Turklāt arī citi "Piejūras" akcionāri neesot pamanījuši problēmas uzņēmumā.

Pēc vairāk nekā stundu ilgām diskusijām astoņi deputāti balsoja par Lukmana atbrīvošanu, bet deviņas balsis, tostarp paša Lukmana, bija pret šo lēmumu.

Jau vēstīts, ka Tukuma novada domes opozīcijas deputāti šodienas kārtējā sēdē lūguši iekļaut jautājumu par Lukmana atbrīvošanu no amata.

Novada domē darbojas 17 deputāti, bet opozīcija apvienojusies frakcijā "Trīs partiju apvienība". Domē saņemti septiņu frakcijas deputātu - Gunas Rozes (VL-TB/LNNK), Daigas Rečas (NSL), Ilvara Ozoliņa (VL-TB/LNNK), Edmunda Grīnberga (NSL), Agra Zvaigzneskalna (LZP), Kaspara Liepas (LZP) un Reiņa Duksīša (LZP) -, kā arī bezpartejiskā Normunda Reča pieprasījumi ar lūgumu mainīt sēdes darba kārtību.

Tieši "Trīs partiju apvienība" 2018.gada novembrī iniciēja un arī panāca toreizējā domes priekšsēdētāja vietnieka Aivara Volfa ("Tukuma pilsētai un novadam") atbrīvošanu no amata, un viņa vietā ievēlēts partiju apvienību pārstāvošais Zvaigzneskalns. Toreiz par izstāšanos no mēra partijas paziņoja deputāts Rečs.

Tāpat ziņots, ka "Piejūras" akcionāriem, lai ai nodrošinātu uzņēmuma stabilitāti, pamatkapitālā būs jāiegulda 274 350 eiro.

Pirms tam Jūrmalas domes, Talsu, Tukuma, Kandavas, Engures, Dundagas, Jaunpils, Mērsraga un Rojas novadu domju kapitāldaļu turētāju pārstāvji "ir konstatējuši faktus, kas norāda uz sabiedrības valdes nesaimniecisku un, iespējams, prettiesisku rīcību, neapzinātu vai apzinātu bezdarbību un iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem". Tas konstatēts, izskatot "Piejūras" valdes pārskatu par 2018.gada finanšu darbību, valdes plānu un priekšlikumus uzņēmuma maksātspējas uzlabošanai, iepazīstoties ar "Swedbank" sniegto informāciju, uzklausot neatkarīgā revidenta SIA "Auditorfirma inspekcija" viedokli un, iepazīstoties ar Tukuma novada domes speciālistu izlases kārtā veikto iepirkumu un finanšu dokumentu pārbaudi.

Tāpēc uzņēmuma valde - valdes priekšsēdētāja Indra Rassone, kā arī valdes locekļi Ojārs Āboltiņš un Raimonds Bērziņš - ir zaudējusi kapitāla daļu turētāju uzticību un tika atsaukta pilnā sastāvā.

Ar dalībnieku sapulces lēmumu par "Piejūras" pagaidu valdes locekli iecelts Ēriks Zaporožecs, kura galvenais darba uzdevums ir nodrošināt nepārtrauktu sadzīves atkritumu pakalpojuma sniegšanu, organizēt uzņēmuma iekšējās revīzijas veikšanu, 2018.gada pārskata sagatavošanu un 2019.gada budžeta izvērtēšanu, kā arī regulāru akcionāru informēšanu par situāciju uzņēmumā. Pēc revīzijas ziņojuma saņemšanas dalībnieki lems par tālāko rīcību atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam. Tiks lemts arī par uzņēmuma valdes skaitlisko sastāvu un atklāta konkursa izsludināšanu uz valdes locekļa amatu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)