Banner 980x90

Novāks dabas takās esošās miskastes un mudinās atpūtniekus aiznest visus pašu radītos atkritumus

Rīga, 21.sept., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kopā ar Pasaules Dabas fondu (PDF) ir sākusi akciju "Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!", kuras laikā cilvēki tiek aicināti pašiem parūpēties par savu līdzi paņemto iepakojumu un citus atkritumu iznešanu ārā no dabas teritorijām, aģentūru LETA informēja PDF pārstāve Sarmīte Kolāte.

Kampaņas laikā atsevišķās dabas takās tiks novāktas līdz šim esošās atkritumu urnas, un to vietā uzstādītas informatīvas zīmes. Tāpat abas organizācijas šīs akcijas būtību skaidros dažādos sabiedriskajos pasākumos.

Šogad projekta aktivitātes tiks realizētas Ķemeru Nacionālajā parkā, Slīteres Nacionālajā parkā un Rāznas Nacionālajā parkā, kā arī dabas takās pie Amatas upes. Izdarot secinājumus par apmeklētāju uzvedību, tiks pieņemti lēmumi par akcijas turpmāku attīstīšanu.

Kolāte pauda, ka dabas tūrisma popularitāte Latvijā aizvien pieaug, kas nozīmē, ka pieaug arī cilvēku radītā ietekme dažādos dabas objektos, tostarp aizsargājamajās teritorijās. Atkritumu apsaimniekošana dabas takās prasa ievērojamus naudas un cilvēku resursus zemju īpašniekiem un dabas objektu apsaimniekotājiem. DAP ir aprēķinājusi, ka atkritumu apsaimniekošana šajos objektos gadā izmaksā ap 15 000 eiro. Tāpat jāņem vērā, ka bieži dabas takās nevar piebraukt ar transportu. Turklāt atkritumiem dabā tiek klāt dzīvnieki - tie var savainoties un saindēties, un nereti iet bojā.

"Mūsu mērķis ir, lai cilvēki, dodoties dabā, kas ir visnotaļ pozitīvi vērtējama lieta, neko aiz sevis neatstātu. Ietekmi uz dabu rada kā jaunu taku iestaigāšana, tas, cik skaļi esam, telšu celšana un ugunskura kurināšana, kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu lietošana un arī cilvēku atkritumi. [..] Mēs aicinām dabā gājējus radīt pēc iespējas mazāk pēdu, lai dabas aizsardzības speciālisti savus resursus var pilnībā novirzīt teritorijas apsaimniekošanai," skaidroja PDF direktors Jānis Rozītis.

Savukārt DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks norādīja, ka ļoti bieži tā vietā, lai veidotu un paplašinātu dabas tūrisma infrastruktūru vai rūpētos par dabas vērtību saglabāšanu, DAP darbiniekiem nereti nākas takās lasīt atkritumus un pat atjaunot tīši bojātas kāpnes un labierīcības. "Lai gan situācija gadu no gada tomēr uzlabojas, vēlamies ikvienu aicināt apzināties savas rīcības sekas un sākt ar šo it kā tik vienkāršo rīcību - ko atnesi, to aiznes," uzsvēra Jātnieks.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)