Banner 980x90

Negroza lēmumu par tiesvedības izbeigšanu Tukuma lidlauka lietā

Administratīvā apgabaltiesa otrdien, 29.janvārī, atstāja negrozītu zemākās instances lēmumu daļā, ar kuru pērn bija izbeigta tiesvedība iedzīvotāju prasībā pret Tukuma lidlauka attīstīšanu.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, šis lēmums nav pārsūdzams, līdz ar to tas stājas spēkā no tā pieņemšanas brīža.

Tukums24.lv jau vēstīja, ka Tukuma iedzīvotāji iesniedza prasību Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā ar lūgumu atcelt Tukuma novada domes lēmumu "Par saskaņojumu Tukuma lidlauka izmantošanai". Tomēr tiesa pērn 22.oktobrī lēma izbeigt tiesvedību šajā lietā, tāpēc iedzīvotāji iesniedza blakus sūdzību apgabaltiesā.

Kā ziņots, novada domes lēmuma apstrīdētājiem šķiet, ka dome lēma par jautājumiem, kas skar iedzīvotājus, turklāt prasītājus neapmierina tas, ka domes lēmums tiesā traktēts kā starplēmums, nevis administratīvais akts, jo dome pati savā lēmuma izskaņā formulējusi to kā administratīvo aktu, kurš apstrīdams tiesā.

Prasītājus neapmierināja Tukuma novada domes centieni panākt, ka minētā lēmuma tiesiskums pēc būtības netiek administratīvajās tiesās pārbaudīts.

Pieteicēji uzskatīja, ka minētais Tukuma novada domes lēmums tomēr nav starplēmums, jo tas uzreiz pēc pieņemšanas radīja tiešas sekas attiecībā uz Tukuma iedzīvotāju būtiskām interesēm, kaut vai tādā veidā, ka tas uzreiz grozīja tā pieņemšanas brīdī jau spēkā esošos lidlauka sertifikācijas noteikumus, atļaujot uzreiz veikt lidojumus ar lielākām lidmašīnām un ar daudz pielaidīgākiem laika ierobežojumiem jau tolaik esošās sertifikācijas laikā, aģentūrai LETA pauda viens no prasības iesniedzējiem Jānis Frišfelds.

Tiesas sēdē, kas notika pērn oktobrī, piedalījās Tukuma novada domes un SIA "Tukums Airport" pārstāvji, kas tiesai skaidroja, ka domes pieņemtais lēmums ir starplēmums procedūrās, kurās arī citiem, tostarp iedzīvotājiem, ir tiesības aizstāvēt savu viedokli, bet gala lēmumu pieņēmēji ir valsts iestādes - valsts aģentūra (VA) "Civilās aviācijas aģentūra" un Valsts vides dienests (VVD).

Savukārt, ņemot vērā, ka tas ir starplēmums plašākā procedūrā, konkrētajam domes lēmumam nav administratīvā akta statusa, skaidroja pašvaldības un uzņēmuma juristi.

Tukuma novada domes lēmumu iesniegumā apstrīd septiņi tukumnieki - Jānis Frišfelds, Ainars Poga, Edijs Poga, Ilze Gaile, Dagnija Hermane, Eduards Egle un Māris Stubis.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs iepriekš skaidroja, ka, viņaprāt, tiesāšanās ir bezjēdzīga, jo, pamatojoties tikai un vienīgi uz šādu lēmumu, lidostas apsaimniekotājs nevar turpināt vai pārtraukt lidostas attīstīšanas projektus. "Šis lēmums informē par pašvaldības interesēm un nosacījumiem, un šī informācija nepieciešama valsts iestādēm, kas izskata uzņēmējam paredzamo atļauju izsniegšanu," pauda Šulcs.

"Turklāt pašvaldība šādu saskaņojumu ar tajā ietvertajiem nosacījumiem akceptēja laikā, kad vēl nebija Valsts vides dienesta (VVD) lēmuma par sākotnējā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras piemērošanu Tukuma lidostas darbībai. Tāpat šī novērtējuma procedūra būs tikai pilnīgāka, ja VVD rīcībā būs šāda informācija par pašvaldības nosacījumiem," skaidroja Tukuma mērs.

Pagājušā gada sākumā Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) pieņēma lēmumu, ka Tukuma lidostai nepieciešams pilns ietekmes uz vidi novērtējums, ko iepriekš pieprasīja iedzīvotāju aktīvisti. Savukārt pašvaldībai būs jālemj par atsevišķu atļauju.

VPVB Sākotnējā izvērtējuma daļas vadītāja Iveta Jēgere aģentūrai LETA skaidroja, ka Tukuma novada pašvaldībā 2011.gada augustā apstiprinātais saskaņojums nebūtu pietiekams piesārņojošas darbības atļaujas izsniegšanai, tāpat šis lēmums nav šķērslis sākotnējā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūrai. "Tie ir tikai pašvaldības plāni," skaidroja VPVB pārstāve, nesaskatot konstruktīvu pamatu apstrīdēt tiesā pašvaldības lēmumu.

Pilna ietekmes uz vidi novērtējuma gaitā pērn 1.oktobrī Engures novada Smārdē un 2.oktobrī Tukumā notika SIA "Tukums Airport" lidostas "Jūrmala" plānotā apkalpojamo lidmašīnu skaita palielinājuma ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskās apspriešanas sapulces, kuru gaitā tika noskaidrots, ka pagaidām nav būtisku objektīvu šķēršļu lidostas attīstīšanai, aģentūrai LETA apgalvoja SIA "Tukums Airport" direktora palīdze Marina Samuilova.

Smārdē, neskaitot Engures novada pašvaldības un SIA "Tukums Airport" pārstāvjus, bija ieradušās piecas personas, no kurām tikai vienai bija pretenzijas pret lidostas darbību. Savukārt Tukumā, neskaitot oficiālos pārstāvjus, bija ap 40-50 personu, no kurām pretenzijas pret lidostas darbību pauda trīs. Apspriežu protokoliem jābūt pieejamiem pašvaldību vietnēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)