Banner 980x90

Negaisa skartās pašvaldības ap Tukumu lūgs valsti piešķirt līdzekļus postījumu likvidēšanai

Rīga, 12.jūn., LETA. Otrdienas negaisā skartās pašvaldības lūgs valsti piešķirt līdzekļus postījumu likvidēšanai, šodien pēc Tukuma sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdes aģentūrai LETA pastāstīja komisijas un Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam").

Komisija, piesaistot arī atbildīgo dienestu pārstāvjus, secinājusi, ka pašlaik nepieciešams veikt situācijas analīzi, apkopojot dabas stihijas nodarījumus. Pašlaik ir zināms, ka cilvēki nav cietuši, taču bojājumi nodarīti infrastruktūrai un arī privātīpašumam.

Plaši postījumi ir dažāda sprieguma elektrolīnijās, stāstīja Lukmans. Tāpat lieli Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), kā arī vietējo komunālo uzņēmumu spēki bija nepieciešami, lai savāktu kritušus kokus. Ceļu un gājēju celiņu atbrīvošana no kokiem joprojām turpinās.

Savukārt Valsts policijas sniegtā informācija liecina, ka krusa, kas sasniegusi golfa bumbiņas lielumu, sabojājusi automašīnas, tāpat bojāti šīfera jumti, kuru atlūzas arī kritušas uz automašīnām. Komisijas sēdē secināts, ka iedzīvotājiem būtu jārūpējas ne tikai par obligāto, bet arī par brīvprātīgo transportlīdzekļu apdrošināšanu, kas šādos gadījumos varētu segt zaudējumus.

Tukumā bojāti arī kādas daudzdzīvokļu mājas, tirdzniecības vietas un muzeja jumti. Mazāku postu negaiss nodarījis Kandavai un Jaunpilij, taču arī tur, tāpat kā Engures novadā, zaudējumi vēl tiek apkopoti.

Komisija lēma, ka pašlaik nav nepieciešams izsludināt novados ārkārtas situāciju, jo postījumi tiek likvidēti. Taču novadu pašvaldību izpildinstitūcijām uzdots apkopot radītos zaudējumus, lai domes varētu pieņemt lēmumu par līdzekļu pieprasīšanu no valsts no līdzekļiem neparedzētie gadījumiem.

Lukmans prognozēja, ka seku apzināšana, fiksēšana un tāmju sastādīšana aizņems divas nedēļas, un Tukuma novada dome lēmumu varētu pieņemt kārtējā domes sēdē mēneša beigās.

Kā vēstīts, Tukuma novada pašvaldības izpilddirektore Dace Lebeda aģentūrai LETA pauda, ka novadā negaisa seku likvidēšana prasīšot mēnešus. Līdzīgu negaisu novads neesot pieredzējis jau sen, taču cilvēki tajā nav cietuši.

Pašvaldībai ir zināms, ka parkos ir daudz sagāztu koku, kādā pagastā kapos koki izrauti ārā "ar visām saknēm un zārkiem". Tāpat vējš norāvis daļu jumta kādai daudzdzīvokļu mājai, un pašvaldība ir gatava palīdzēt mājas iemītniekiem. Lebeda stāstīja, ka mājas iedzīvotāji arī paši aktīvi iesaistījušies problēmas risināšanā, pagaidām uzliekot vismaz plēvi.

Bojāts arī Tukuma muzeja torņa dakstiņu jumts, vietām pagastos izskaloti ceļi, taču tie ir izbraucami.

Lietus laikā pilsētā applūdušas ielas un arī ēkas. Lebeda atzina, ka stiprās lietusgāzes pilsētas komunikācijām bijušas īsts pārbaudījums.

Kandavas novadā postījumi ir mazāki, taču tie vēl tiek apkopoti, aģentūrai LETA atzina novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP). Pilsētā bijusi traucēta elektroapgāde, taču lielāku postu negaiss nodarījis Matkules pagastam, kur cietuši ceļi un mežs. Krusa pagastos arī sabojājusi mašīnas, izsitusi māju logus.

Postījumi tiek apkopoti arī Engures novadā. Pašvaldības izpilddirektors Imants Valers klāstīja, ka Milzkalnē negaisā cietis daudzdzīvokļu mājas jumts, sabojāti arī ceļi.

Saskaņā ar VUGD informāciju, sākot no otrdienas plkst.19.33 līdz šim rītam VUGD saņēmis 23 izsaukumus uz vēja un negaisa radīto seku likvidēšanas darbiem Zemgalē. Visvairāk izsaukumi saņemti Tukuma pilsētā - 15 izsaukumi. Engures un Tukuma novadā saņemti pa četriem izsaukumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)