Banner 980x90

Nedēļas nogalē būs slēgtas gaisa telpas zonas no Tukuma līdz Džūkstei

Rīga, 19.jūl., LETA. Nedēļas nogalē būs slēgtas gaisa telpas zonas, sākot no Tukuma, stiepjoties no Slocenes līdz Plieņciemam, un gandrīz līdz Džūkstei, aģentūru LETA informēja valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūras" komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs.

Viņš sacīja, ka lidojumu zonas abās nedēļas nogales dienās - sestdien, 20.jūlijā un svētdien, 21.jūlijā - būs slēgtas no plkst.10 līdz 17.

Vincevs skaidroja, ka gaisa telpu ierobežojumi saistīti ar aviācijas skates "Wings Over Baltics Airshow 2019" organizēšanu un norisi lidostā "Jūrmala" Tukumā, kam "Civilās aviācijas aģentūra" devusi atļauju. Līdz ar to nesaskaņoti lidojumi ir aizliegti tādās apdzīvotās vietās kā Slocenē, Tumē, Ozolniekos, Smārdē, Milzkalnē, Slampē un Vienībā. Gaisa telpa pasākuma vajadzībām slēgta līdz 10 500 pēdu augstumam, kas ir vairāk nekā trīs kilometru augstums.

Pēc Vinceva teiktā, aviācijas skatē neiesaistītai gaisa satiksmei ir ierobežojums izmantot aviācijas skates norises gaisa telpu, attiecīgi lidojumi ir aizliegti arī ar bezpilota gaisa kuģiem (droniem).

Ievērojot, ka aviācijas skates laikā notiks dažāda veida lidojumu paraugdemonstrējumi, Vincevs uzsvēra, ka bezpilota gaisa kuģu pasākuma vietā izmantošana ir īpaši bīstama un tāpēc ir aizliegta. Līdz ar to skates laikā nav atļauti nekādi lidojumi ar bezpilota gaisa kuģi - nedz skates programmas ietvaros, nedz citām ar pasākumu nesaistītām personām.

Visbiežāk tālvadības piloti pirms tam nav pārliecinājušies, vai konkrētajās vietās ir kādi gaisa telpas ierobežojumi. "Civilās aviācijas aģentūra" atgādina, ka tālvadības pilotiem, pirms lidojuma veikšanas, jāpārliecinās vai konkrētajā vietā nav gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi, par ko var pārliecināties Latvijas Gaisa satiksmes interneta mājaslapā.

"Civilās aviācijas aģentūra" iepriekš ir saskārusies ar situācijām, kad lidojumi ar bezpilota gaisa kuģi veikti īslaicīgi ierobežotā gaisa zonā. Personas, kuras veic nesaskaņotus lidojumus ar bezpilota gaisa kuģi slēgtā gaisa telpā, var tikt sodītas ar naudas sodu no 150 līdz 3000 eiro.

Valsts policija pasākuma vietā veiks sabiedriskās kārtības uzraudzību, kā arī kontrolēs, vai tiek ievērots aizliegums izmantot bezpilota gaisa kuģu lietošanu. Savukārt "Civilās aviācijas aģentūra" veiks aviācijas šovā iesaistīto gaisa kuģu pilotu un gaisa kuģu tehnisko un dokumentāro pārbaudi, uzraugot pasākuma atbilstību visiem aviācijas drošības un drošuma prasībām.

Tālvadības pilotiem, kuri neievēro bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, un veic nesaskaņotus lidojumus ar dronu jārēķinās, ka viņu drons var tikt izņemts līdz administratīvā pārkāpuma lietas apstākļu noskaidrošanai.

Šā gada pirmajā pusgadā "Civilās aviācijas aģentūra" ir izskatījusi 15 administratīvā pārkāpuma lietas par bezpilota gaisa kuģu lietošanas nosacījumu pārkāpumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)