Banner 980x90

LNB notiks tikšanās ar Lestenes baznīcas iekārtas restauratoriem

Jelgava, 16.okt., LETA. 19.oktobrī plkst.16 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks sarunas par Lestenes baznīcas iekārtas atjaunošanas gaitu un tikšanās ar restauratoriem, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja Krīstīne Ozola.

Lestenes baznīcas kancele un altāris atjaunots no Rundāles pils muzejā saglabātajām iekārtas detaļām, pēc fotogrāfijām rekonstruējot zudušos fragmentus. Restaurācijas procesā piedalās uzņēmuma "Rokajs" restauratori un Rundāles pils muzeja restaurators-vecmeistars Vilnis Līdaka un muzeja speciālists Sandis Noviks. 2016.gada vasarā baznīcā atgriezās altāra konstrukcija, bet rudenī restaurētā kancele. 2017.gadā tiek restaurētas altāra centrālās kompozīcijas - Jēzus Golgātas grupas figūras. Altāra fona gleznojumu, izmantojot Zemītes baznīcas gleznojumu koloristiku, rekonstruējusi restauratore Līga Jansone, jo pati Lestenes baznīcas altārglezna nav saglabājusies.

Pasākumu LNB atklās Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola. Kā restaurācijas process norisinās, pieredzē dalīsies Gunārs Grīnfelds, Zinaida Grīnfelde, Jansone, Ivars Ķivulis, Gundega Liepa, Inese Mežkaze. Savukārt par Latvijā atjaunotajiem baznīcu interjeriem uzstāsies Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis.

Pasākumā tiks atklāta arī Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda īpašā akcija, kur sabiedrība aicināta ar ziedojumiem atbalstīt Lestenes baznīcas interjeru, it īpaši altāra, figūru un detaļu restaurāciju, kuras izmaksas varētu sasniegt teju 45 000 eiro. Pirmās figūras - eņģeļa -, kas atrodas virs portāla dzegas, restaurācija notiek ar Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa atbalstu.

Jau vēstīts, ka LNB ātrija galerijā atklāta Tukuma muzeja ceļojošā izstāde "Ak, svētā Lestene!" par Lestenes baznīcu. Baznīcas interjera sendienu fotogrāfijas uzbur vīziju par kādreizējo baznīcas iekštelpu bagātību un greznību, atspoguļo vēsturiskos notikumus, kā arī ieskatu restaurācijas procesos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)