Banner 980x90

LB ekonomists: Piepildot skolu klases, iegūsim labi apmaksātus pedagogus un jauniešu interesi par šo profesiju

Aizkraukle, 24.nov., LETA. Optimizējot skolu tīklu un piepildot klases, iespējams nodrošināt labāku atalgojumu pedagogiem un radīt jauniešos interesi par skolotāja profesiju, šodien, uzstājoties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) organizētajā Novadu dienā Aizkrauklē, pauda Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes ekonomists Kristaps Svīķis.

LB pētījumā secināts, ka izglītības iestāžu audzēkņu sekmes nav atkarīgas no atrašanās vietas sociālekonomiskiem rādītājiem, skolas tehniskā aprīkojuma vai skolēnu tautības. Svarīgākie aspekti ir skolas lielums un līdz ar to klašu piepildījums, skolotāju atalgojums un viņu vecums.

"Ja skola ir maza, grūtāk nokomplektēt skolotāju slodzes. Eksakto priekšmetu skolotājiem ir vieglāk, bet, ja esi specifiskāka priekšmeta skolotājs, tas ir ievērojami sarežģītāk," klāstīja Svīķis, kurš pats savulaik ir strādājis par pedagogu.

Zema atalgojuma dēļ skolas nespēj piesaistīt pedagogus, īpaši gados jaunos, mazinās skolēnu interese par mācībām.

"Ir jāatsakās no savām ambīcijām un jādomā par bērniem un arī par labumu valstij," aicināja LB pārstāvis.

Svīķis pauda, ka, optimizējot skolu tīklu, iespējams ietaupīt līdzekļus, kas būtu novirzāmi pedagogu atalgojumam.

"Un tad mēs iegūsim motivētus skolotājus, augs arī interese par pedagogu darbu, tā vairs nebūs tādā bedrē kā pašlaik," akcentēja ekonomists.

Jau vēstīts, ka šodien Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiek LPS organizētā Novadu diena, kura veltīta izglītības jomai.

Pasākuma laikā notiek diskusijas, kāpēc mācību sasniegumi dažādās Latvijas skolās ir tik atšķirīgi, par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi Latvijā, par izglītības sistēmas decentralizētas organizācijas iespējām, kā arī tiks prezentēti Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijas rezultāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)