Banner 980x90

Jaunpils baznīcā notiks labdarības koncerts ērģeļu atjaunošanai

Tukums24.lv
Tukums24.lv

Svētdien, 25.oktobrī, plkst.12.00, Jaunpils baznīcā notiks labdarības koncerts "Lai Jaunpils baznīcā atkal skan ērģeles...", kurā Jāņa Lūsēna dziesmas atskaņos Kristīne Zadovska, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns, aģentūru LETA informēja Jaunpils novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Rasa.

Viņa pauda, ka jaunpilnieku vēlme baznīcā atkal klausīties īstu ērģeļu skanējumu nav zudusi un jau visai drīz šis sapnis būšot īstenojies.

"Iespējams, ka ļaudis vēl atceras laikus, kad Jaunpils baznīcā skanēja ērģeles. Nu jau pagājis vairāk nekā pusgadsimts, kopš ērģeļu stabules klusē un dievkalpojumos skan sintezētas skaņas," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Viņa secinājusi, ka par Jaunpils ērģelēm ziņas esot visai skopas. 1712.gadā un 1734.gadā ir pieminētas ērģeles, bet to izgatavotājs nav zināms. No 1808. līdz 1813.gadam Jaunpils baznīcas ērģelnieks bija Johans Teodors Tidemanis no Tukuma.

"Viņš ir cēlies no ērģeļbūvētāju dzimtas un pārstāv trešo paaudzi. Viņa būvētās ērģeles Latvijā ir saglabājušās Ventspils Nikolaja baznīcā (1835), Zaļenieku baznīcas ērģeļu prospekts un koka stabules (1837), kā arī dažviet citur atsevišķi ērģeļu elementi. Prospekta elementiem - stabuļu izkārtojumam, kokgriezumiem - ir liela līdzība ar Tidemaņa būvēto ērģeļu prospektiem, tādēļ pastāv liela varbūtība, ka 19.gadsimta sākumā Tidemanis ir būvējis ērģeles Jaunpilī," skaidroja Rasa.

Tālākās ziņas par ērģelēm esot atrodamas Aivara Kalēja apkopotos materiālos. 1890.gadā par 3000 rubļu būvētas jaunas ērģeles, ko veicis Mārtiņš Krēsliņš, kurš ir pirmais profesionālo izglītību ieguvušais latviešu izcelsmes ērģeļbūvētājs. Šis laiks ir viņa augstākais uzplaukuma laiks, un viens pēc otra tiek būvēti viņa lielākie instrumenti - Jaunpilī 1890.gadā un Bauskā 1891.gadā.

"Bauskas ērģeles ir pilnībā saglabājušās, bet stāsts par Jaunpils instrumentu ir ar skumjām beigām. Pēc Otrā pasaules kara ērģeles tika pilnībā izdemolētas, bet šķiet, ka vēl deviņdesmito gadu sākumā, kad baznīcā atkal sāka saimniekot draudze, vējlādes un konstrukcijas vēl bija savās vietās," klāstīja Rasa.

"Sākot sakārtot dievnamu, ērģeļu konstrukcijas visai nesaprātīgā kārtā ir iznīcinātas, vējlādēm nodauzītas ventiļkastes ar ventiļiem, un tās ir izmantotas kā būvmateriāls saimniecības kambara izbūvēšanai balkonā, un no ērģeļu apbūves ir palikusi aizmugurējā siena, daži sānu balsti un prospekts. Spēles galda vietā ticis iebūvēts sintezators ar pastiprinātāju, prospektā iebūvēti skaļruņi, visai pamatīgi sabojājot prospekta apakšējo daļu," apkopojis ērģeļbūvnieks Jānis Kalniņš pēc pārpalikušo detaļu izpētes.

Ieeja labdarības koncertā - par ziedojumiem.

Tāpat cilvēkus aicina ziedot ērģeļu atjaunošanai, pārskaitot ziedojumu Jaunpils luterāņu draudzes kontā (konta numurs - LV83HABA0552039444509, draudzes reģistrācijas numurs - 90001083634) ar norādi - "Mērķa ziedojums ērģeļu atjaunošanai".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)