Banner 980x90

"Eirobarometrs": Lielākā daļa respondentu Latvijā klimata pārmaiņas uzskata par nopietnu problēmu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Lielākā daļa - 76% - respondentu Latvijā klimata pārmaiņas uzskata par nopietnu problēmu, kaut arī tikai 7% to atzīst par pasaules lielāko problēmu, liecina "Eirobarometra" aptauja.

Ievērojami mazāk respondentu Latvijā - 23% - atzīst, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir personiski kaut ko darījuši, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, kas ir mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES) - 49%. Taču, piedāvājot praktisku darbību sarakstu, proporcija palielinās līdz 94%, kas norādot uz to, ka daudzi nesaista noteiktas aktivitātes ar cīņu pret klimata pārmaiņām.

Dažu aktivitāšu rezultāti ir ievērojami augstāki nekā 2013.gada aptaujā un nekā vidēji ES. Respondenti 64% gadījumu par praktiski veiktajām darbībām norādījuši vietējās izcelsmes un sezonālu pārtikas produktu iegādi, kas ir pieaugums par 16 procentpunktiem kopš 2013.gada un ir virs ES vidējā līmeņa, kas ir 49%.

Savukārt videi draudzīgu pārvietošanās līdzekļu izmantošana kā alternatīva braukšanai ar personisko automašīnu norādījuši 51% respondentu, kas ir par 24 procentpunktiem vairāk un virs ES vidējā līmeņa, kas ir 36%.

Tikmēr energoefektīvāka modeļa izvēlēšanos, pērkot jaunu sadzīves tehniku, norādījuši 50% respondentu, kas ir pieaugums par 26 procentpunktiem un virs ES vidējā līmeņa, kas ir 42%.

Tāpat Latvijas respondentu vidū ir spēcīgs atbalsts valsts līmeņa darbībām, lai uzlabotu energoefektivitāti - 86% - un palielinātu atjaunojamo enerģiju izmantošanu - 80% - līdz 2030.gadam. Savukārt 88% respondentu uzskata, ka klimata pārmaiņu apkarošana būs efektīva tikai tad, ja visas pasaules valstis rīkosies kopā.

Aptauja tika veikta laika posmā no šā gada maija līdz jūnijam, veicot 27 718 intervijas ES un 1003 intervijas Latvijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)