Banner 980x90

Džūkstes Pasaku muzejs brīvdienās pārtaps par Alises brīnumzemi

Jelgava, 31.aug., LETA. 2.septembrī plkst.13 Džūkstes Pasaku muzejā notiks pasākums ģimenēm "Pasaku svētki Alises brīnumzemē", kurā varēs sastapt tēlus no pasakas 'Alises piedzīvojumi Brīnumzemē", jautri un izzinoši pavadīt dienu kopā ar ģimeni pirms jaunā mācību gada sākuma, aģentūru LETA informēja Tukuma muzeja Komunikāciju nodaļas vadītāja Krīstīne Ozola.

Tēli no pasakas "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē" aicinās iesaisties atjautīgās spēlēs, rotaļās un radošās nodarbībās: Cepurnieks mācīs savu amatu, Oliņš Boliņš cerēs uz apmeklētāju palīdzību, lai tiktu pāri žogam, bet labākais Alises draugs Rotaļnieks parādīs aizraujošākās rotaļas.

Pasaku svētki tiek svinēti par godu latviešu rakstniekam un folkloristam Ansim Lerhim-Puškaitim, kas dzīvojis un strādājis Lanciņu skolā, kur atrodas Džūkstes Pasaku muzejs.

Svētku laikā tiks atklāta jauna izstāde "No lūkošanās līdz mārtošanai', kas veltīta vieniem no svarīgākajiem godiem cilvēka dzīvē - kāzām jeb vedībām. Izstāde organizēta četrās daļās atbilstoši kāzu tradicionālajai norisei: izredzētā noskatīšana jeb nolūkošana, saderināšanās laikam jeb derībām, līgavas vešanai uz jaunā vīra mājām jeb vedībām, jaunlaulāto ievešanai precētas sievas un vīra kārtā jeb līgavas mārtošanai, ko dēvē arī par mičošanu.

Izstādes pamatā ir Džūkstē lietotas kāzu dziesmas, ko pierakstījis Anss Lerhis-Puškaitis tieši savā kāzu gadā un nosūtījis Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijai. Rokraksts glabājas Latviešu folkloras krātuvē, bet līdz šim nav publiskots. Džūkstes izloksnē tapušās kāzu dziesmas atspoguļo vedību norisi 19.gadsimta pēdējā ceturksnī un sniedz zināmu prieksštatu par dzīvesveidu, tradīcijām un valodas īpatnībām. Iespējams, tieši tādas kāzu dziesmas dzirdēja Anss un Luīze.

Alisēm ieeja pasaku svētkos ir bezmaksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)