Banner 980x90

Centrālapkures plīts – omulības atslēga drēgnā laikā

Foto: Shutterstock.com / viki2win
Foto: Shutterstock.com / viki2win
Rudens un ziemas sezonās visvairāk laika pavadām telpās. Lai arī šajā tumšajā un nereti arī drēgnajā gadalaikā, Jūs varētu justies omulīgāk, ir jāparūpējas par labākās apkures sistēmas ierīkošanu savā mājsaimniecībā. Ja mājās ir vairākas krāsnis, tad zināms, ka tās visas katru dienu ir jākurina un jādodas uz malkas šķūnīti pat vairākas reizes dienā. Tas šķiet apgrūtinoši, un varbūt tieši tāpēc ir īstais laiks, lai padomātu par centrālapkures ierīkošanu savā mājā? Šādā situācijā pirmais un pats galvenais uzdevums ir atrast optimālāko risinājumu, kāda centrālapkures plīts iederētos Jūsu mājās. Pirms pasūtīt centrālapkures plīti ir vērts iepazīties ar dažādiem apkures sistēmas veidiem, to funkcionalitāti un praktisko nozīmi ikdienas dzīvē.

Centrālapkures plīts – perfekts risinājums praktiskiem saimniekiem
Lielākā daļa cilvēku, kuri izvēlas centrālapkures plītis, dzīvo privātmājās, kur ir vairākas istabas un tās visas ir jāapgādā ar siltumu. Tas nozīmē laikietilpīgu darbu – malkas nešana, gružu uzkopšana, rūpes, lai malka krāsnī neizdegtu. Turklāt, ja kādā istabā krāsns izpaliek, tad bargas ziemas laikā tā istaba ir pati aukstākā. Centrālapkures plītis šīs problēmas atrisinās, jo tad būs jākurina tikai viena plīts pāris stundu dienā un tā vienmērīgi apsildīs visas telpas. Vēl viens pluss, kas piemīt centrālās apkures plītīm, ir funkcionalitāte, jo varat izvēlēties sev arī tādu krāsniņu, kura ir aprīkota ar plīts virsmu vai pat cepeškrāsni. Tas nozīmē, ka plīts kurināšanas laiku varat maksimāli izmantot, gatavojot garšīgus siltos ēdienus saviem mīļajiem. Parasti privātmājās centrālās apkures krāsnis izvēlas, jo:
• kurināmais (malka, malkas atgriezumi) ir pieejams par salīdzinoši lētām izmaksām;
• tās var iegādāties par saprātīgu cenu - sākot no 500 eiro, atkarībā no izvēlētā veikala, kur centrālapkures plīts izvēlēta;
• krāsniņu var ierīkot jebkurā telpā mājās (tai var nebūt arī atsevišķa telpa-kurinātava);
• ja krāsniņas aprīkojums to pieļauj, to var veiksmīgi izmantot arī karstā ūdens nodrošināšanai;
• atkarībā no apsildāmās telpas izmēriem, varat izvēlēties krāsniņu, kas strādā ar tādu jaudu, kāda ir nepieciešama konkrētai mājsaimniecībai;
• centrālās apkures plītis var izmantot visu gadu, kad vien tas ir nepieciešams.

Tāpat atsevišķiem modeļiem, pēc saviem ieskatiem varat izvēlēties, vai vēlaties dūmvada pieslēgumu, kas nāk savienojumā no krāsniņas aizmugures vai augšas. Tiesa, savas vēlmes šajā jautājumā varēsiet izprast tikai tajā brīdī, kad skaidri zināsiet, kurā vietā mājā vai priekštelpā apkures krāsniņa tiks ierīkota. 

Kā privātmājai izvēlēties centrālapkures plīti? 
Foto: Shutterstock.com / KsanderFoto: Shutterstock.com / Ksander


Pieņemot lēmumu par centrālapkures ierīkošanu, daudzi saimnieki nonāk izvēles priekšā – izvēlēties automatizētu apkures katlu vai vienkāršo centrālās apkures krāsns variantu? Protams, jo vairāk sistēma ir automatizēta, jo lielākas ir izmaksas, tādēļ lielākā daļa tomēr pieturas pie praktiskām vērtībām un izvēlas kādu no parastajām centrālās apkures krāsnīm. Kā viens no būtiskākajiem kritērijiem, ko ņems vērā katrs pircējs, ir funkcionalitāte – vai izvēlētā krāsns tikai apsildīs māju vai tā būs noderīga arī ēdiena pagatavošanai? Lai izdarītu pareizo izvēli, vēlams izprast, ka centrālajai apkurei var būt dažādi siltuma ieguves avoti. Visbiežāk centrālapkures sistēmai tiek izmantots:
granulu apkures katls – tā priekšrocība ir iespēja uzstādīt automātisko padeves krātuvi, ieberot kurināmo – granulas – tik daudz, lai ar tām pietiktu ilgākam laikam, piemēram, trīs dienām, kamēr cilvēks, kurš atbild par katla kurināšanu, dažas dienas nav uz vietas;
malkas apkures katls – tas praktiski ir līdz šim vispopulārākais variants, jo malka ir viens no lētākajiem kurināmajiem. Protams, pie šāda katla kurināšanas jārēķinās arī ar pietiekami daudz darba, sākot no malkas sagatavošanas un izkaltēšanas līdz pat katla uzpasēšanai katru dienu;
kombinētie apkures katli – jau nosaukums parāda, ka tie ir veidoti tā, lai kurinātājam būtu izvēles iespējas – par kurināmo izmantot skaidu briketes, malku, ogles vai granulas. Parasti tos var uzstādīt kā manuālā, tā automātiskā režīmā, atbilstoši tam pielāgojot arī kurināmā veidu (piemēram, automātiskās režīmā var izmantot tikai granulas). Turklāt, lai pārslēgtos no kurināšanas ar malku uz kurināšanu ar granulām, katls būs arī jāpārveido, jo, lai tas varētu darboties, būs nepieciešams granulu deglis.
centrālās apkures krāsns – ir viens no malkas apkures katla veidiem, ko atbilstoši krāsniņas modelim veiksmīgi var apvienot arī ar krāsni vai plīti. Citiem vārdiem, ar šādu apkures sistēmu apzīmē mūsdienīgi modernizētu klasisko ķieģeļu krāsni, kurai pievienota ūdens kamera, lai varētu veikt centrālās apkures funkciju.

Vēl veikalos tiek piedāvāti arī apkures katli ar akmeņoglēm, taču tas nav praktisks variants mājsaimniecībām, jo akmeņogles kā kurināmais ir visai dārgs un degšanas laikā var radīt melnus nosēdumus un putekļus, kas ir vēl viens iemesls, lai no šāda kurināmā atteiktos. Tāpat gāzes apkures katls nebūs labākais risinājums privātmāja, jo gāzes apkures katlus galvenokārt izvēlas ierīkot dzīvokļu saimnieki, taču privātmājās tas izmaksās dārgāk, jo attiecīgi tur būs lielāka apsildāmā teritorija. Izvērtējot šos kritērijus, aprunājieties ar citiem ģimenes locekļiem un noskaidrojiet viņu domas, kāda apkures sistēma būtu vislētākā un lietderīgākā tieši Jūsu mājās. Centrālapkures plīts piešķirs īpašu šarmu un unikalitāti arī Jūsu ģimenes vasarnīcai, viesu namam vai atpūtas mājiņai ezera krastā. 
Foto: Shutterstock.com / Billion PhotosFoto: Shutterstock.com / Billion Photos
Centrālapkures plīts ar kvalitātes zīmi
Daudziem joprojām paliek neskaidrs jautājums, kur visizdevīgāk iegādāties centrālapkures plītis, kas droši kalpos ilgus gadus? Iepirkšanās vietne Precesdarbam.lv var sniegt atbildi uz šo jautājumu, jo uzņēmums sadarbojas tikai ar zināmiem un pasaulē atzītiem plītiņu ražotājiem. To vidū ir sastopami:
• Alfa;
• Kalvis;
• TEMY Plus;
• SVT;
• Olymberyl gaumīgo un praktisko centrālapkures plītiņu modeļi. 

Starp minēto ražotāju apkures krāsnīm ir atrodamas gan tādas, kas aprīkotas ar plīts virsmu un labi iederēsies virtuvē, kā arī kamīna veida ar stikla durvīm, kas attiecīgi atsvaidzinās ēdamistabas vai dzīvojamās istabas dizainu, radot omulīgu un mājīgu atmosfēru. Papildus savai pamata darbībai – apsildīt telpas – krāsniņa ar stikla durvīm pildīs arī kamīna funkciju un katrs, kurš ieradīsies Jūsu mājās, būs priecīgs relaksēties, skatoties rāmajās uguns liesmās, kad aiz loga ir neomulīgi laikapstākļi. Tāpat Jūs varat izvēlēties plītiņu arī pēc vizuālajiem rādītājiem, pielāgojot to konkrētas telpas dizainam. Varbūt Jūsu mājās raksturīgi baltie, pelēkiem, brūnie vai melnie toņi? Tieši šādās krāsās ir pieejami populārākie varianti centrālapkures plītīm. 

Izvēlieties centrālapkures plīti internetveikalā Precesdarbam.lv!
Atcerieties, ka visām Precesdarbam.lv precēm ir ražotāja garantija, un tas ir apliecinājums, ka plītis tiek ražotas pēc pašiem augstākajiem standartiem un no labākās kvalitātes materiāliem. Ja kādam rodas papildu jautājumi par kādu no plītīm, tad sazinieties ar Precesdarbam.lv pārstāvjiem, kuri ar lielāko prieku sniegs atbildi katram interesentam. Veiksmīgi izvēlētas centrālapkures plīts parūpēsies par siltumu Jūsu mājās kā šajā apkures sezonā, tā vairākus gadu desmitus uz priekšu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)