Banner 980x90

Atvērs Intas Dišleres grāmatu "Ar ticību, cerību, mīlestību cauri gadu simtiem" par Tukuma baznīcu

Jelgava, 25.okt., LETA. Reformācijas svētkos 31.oktobrī notiks Intas Dišleres grāmatas "Ar ticību, cerību, mīlestību cauri gadu simtiem. Tukuma Sv. Trīsvienības evaņģēliski luteriskās baznīcas un draudzes vēsture 16.-20.gadsimtā" atvēršanas svētki, aģentūru LETA informēja projekta vadītājs Mārcis Zeiferts.

Grāmatas izdevēji pauda, ka tā ir ne tikai vērtīga dāvana Tukuma baznīcai reformācijas gadā, bet uzskatāma par kultūrvēsturisku liecību atspoguļojumu piecu gadsimtu garumā pašas pilsētas, Latvijas un Eiropas lielo vēstures notikumu kontekstā. Apjomīgajā pētījumā atklāti daudzi Tukuma pilsoņu dzīves stāsti un biogrāfiskie notikumi, iepriekš nepublicēti un unikāli fakti, tādējādi radot interesi iespējami lielam lasītāju lokam. Jaunās grāmatas vāku rotā izcilā Tukuma gleznotāja Anša Artuma gleznas "Tukuma luterāņu baznīca 1943" reprodukcija.

Grāmatas pēcvārdā Imants Lancmanis atzīmē, ka Dišleres grāmata, erudīcijas, perfekcionisma un vēsturnieka godprātības paraugs, rāda, ko nozīmē iedziļināšanās, nopietna zinātniskā izpēte un spēja ne tikai parādīt kādu vēstures liecinieku, bet likt izjust visu, kas ar to ir noticis.

"Tukuma baznīcas materiālā čaula lasītāja acu priekšā it kā atveras, un mēs varam just lielo garīgo starojumu, kas to ietver un caurstrāvo. Tomēr pārsteidzoši detalizētais vēstures likteņgaitu izsekojums neaizklāj pašu galveno - baznīca kā Dieva nams, kā ļaužu kopas garīgais centrs, vieta, kas vienmēr kalpojusi mierināšanai un pacilāšanai, iedvesmošanai un vienošanai. Tur nav runa tikai par Tukuma pilsētu un tās apkārtni - jūtams, kā šīs ēkas vēsture atspoguļo visas Latvijas likteņus. Tukuma baznīca ir viens no tiem Latvijas dievnamiem, kuru darbība nepārtrūka visu okupācijas laiku. Tas baznīcai piedeva vēl papildu lomu - būt arī nacionālās idejas altārim, izaicinājumam pastāvošajai varai, cerībai nākotnē -," teikts pēcvārdā.

Zeiferts piebilda, ka 704 lappuses biezajā grāmatā atrodami ne tikai vēsturiski apraksti, bet arī ievērojams vizuālais materiāls - dievnama, tā interjera un sakrālo priekšmetu fotogrāfijas -, ko sagatavojuši fotomeistari Gvido Kajons un Vitolds Mašnovskis. Daudzi attēli iegūti no Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rundāles pils muzeja, Tukuma muzeja, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Virsvaldes arhīva, tukumnieku un pat ārzemnieku personīgajiem arhīviem. Lai iegūtu plašāku grāmatas lasītāju loku, grāmatā iekļauts 54 lapaspušu kopsavilkums un attēlu anotāciju tulkojums vācu valodā. Pielikumos atrodams personu reģistrs ar vairāk nekā 2500 ierakstiem, kā arī draudzes hronikas apkopojums.

Par grāmatas vizuālo noformējumu rūpējies Aivars Plotka, mākslinieks ar bagātu pieredzi, kura radošo darbu kontā ir daudzas grāmatas, vairākas no tām apbalvotas grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele". Grāmatas izdevējs - Tukuma evaņģēliski luteriskā draudze.

Jaunās grāmatas atvēršana notiks Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā 31.oktobrī, kas iesāksies ar reformācijas svētkiem veltītu muzikālu dievkalpojumu plkst.18.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)