Banner 980x90

13 jautājumi freestyle slēpotājam Kasparam Ozoliņam (galerija)

Tuvojas ziema - laiks asināt slēpes un doties iekarot kalnus! Kaut vidējais latvietis parasti neiebilst pret saprātīgu ziemas prieku devu, ir neliels cilvēku loks, kas pirmā sniega atnākšanu gaida ar krietni lielāku nepacietību un degsmi kā pārējie.

Šoreiz uz pilsētas informācijas portālu tīkla Pilseta24.lv 13 jautājumiem atbild freestyle slēpotājs Kaspars Ozoliņš, kurš ne vien aizraujas ar freeskiing, bet veido freeskiing interneta žurnālu "Webalog" un blogu. Pavisam nesen Latvijā pirmizrādi piedzīvoja arī slēpotāju apvienības "Skilluminati" filma "Manifesto", kas ir pirmā šāda veida un mēroga filma Latvijā.

1. Esi līdz ausīm iekšās Latvijas freeskiing scēnā. Kad un kāpēc sāki nodarboties tieši ar freeskiing?


Slēpot sāku apmēram 12 gadus atpakaļ. Tas bija laiks, kad daudzi nomainīja slēpes pret sniegadēli. Paliku ar slēpēm zem kājām, jo neaizķērās doma par snovbordu kā veidu, kā pavadīt brīvo laiku.

2. Kā pareizi latviskot freeskiing?

Ir lietas, ko nevajag latviskot, un šī ir viena no tām. Vispār slēpotāji savā starpā un scēnā vispār nedefinē to kā "brīvo slēpošanu", bet gan vienkārši par slēpošanu - skiing.

3. Ja atmiņa neviļ, snovbords aizvien bijusi populārāka izvēle... Vai arī es maldos un tie laiki ir pagājuši?

Reāli viss ir nostājies rāmjos, kad neviens vairs nerāda ar pirkstu uz to, kas tev ir zem kājām. Slēpotāji kopā ar snoveriem taisa filmas, sesijas un viens otru respektē. Prieks, ka šīs tradīcijas palēnām iesakņojas arī Latvijā.

4. Pēdējos gados Latvijā tās ziemas nekādas – te ir, te nav. Kā izlīdzaties?

Pēdejās četras ziemas ir bijušas ar labu sniega daudzumu tieši urbānajā vidē – divas "Cēsu Grēka" filmas, "Rīgas Bendes"  video editi un pagājušogad "Manifesto" ir tapuši pateicoties iespējai slēpot ielās.

5. Ja tādā salīdzinošā perspektīvā paskatāmies uz pārējo Eiropu, Ziemeļameriku, vai Baltijā freeskiing kustība ir attīstīta, populāra? Protams, puslīdz ņemot vērā iedzīvotāju skaita atšķirības.


Tas ir kā salīdzināt mušu ar ziloni – Amerikā, Kanādā un Eiropā tā ir industrija ar lielo "I". Tur parastā ciemā ir desmitreiz vairāk slēpotāji nekā mums pa visu Latviju. Ar to mēs arī esam īpaši šajā pasaules kartē.

6. Kas Latvijas freeskiing scēnai pašlaik, Tavuprāt, pietrūkst?


Ja hokeja vai, piemēram, basketbola vietā kaut puse no tiem jauniešiem izvēlētos slēpošanu, tas jau būtu daudz. Pietrūkst cilvēki, kas to gatavi darīt ar sirdi un dvēseli. Pietrūkst sapratne no apkārtējiem. Un vēl varētu minēt sarakstu ar lietām, bet tā vietā šie desmit braucēji vairāk dara, lai šāds jautājums pēc pāris gadiem nebūtu jāuzdod.

7. Vai šeit ir pasaules klases braucēji?

Šeit ir braucēji, kas pasaules klases džekiem liktu pārjautāt, no kuras valsts mēs nākam. Piemēram, Reinis Stabiņš, Edvards Lansmanis, kā arī jaunie - Emīls Ozoliņš, Robins Kokarīts un vēl pāris.

8. Potenciālie jaunie freeskii’eri tagad noteikti galvā rēķina, cik šāds prieks izmaksā. Teiksim, minimālais "starta komplekts", lai varētu doties iekarot kalnus un jaunus spotus.


Reāli runājot var sākt ar kādiem300 latiem, ieguldot tos sākuma inventārā. Laiki, kad jāpērk jaka par 200 latiem, ir pagājuši, tāpat arī biļešu pirkšana pacelājām. Pats ielās un "bezmaksas" vidē jeb vienkārši dabā biju trīsreiz vairāk nekā uz kalna. Tiek tirgots lietots inventārs, taisīti kopīgi braucieni un tā tālāk. Vajag tikai veselīgu nekaunību, kas daudziem jaunajiem pietrūkst, un jautāt tiem, kas jau slēpo.

9. Esi interneta freeskiing žurnāla "WEBALOG" veidotājs. Vai ir iespēja, ka tas reiz varētu materializēties arī taustāmā formātā?

Tas varētu būt kāds apaļš jubilejas numurs, jo šajā gadsimtā, kad galvenās ziņas birst 140 zīmēs, šādi žurnāli taustāmi var dzīvot tikai valstīs, kur slēpotājus neskaita uz pirkstiem, vai arī bezjēdzīgu sponsoru atbalstu. Noteikti nevelētos savās rokās turēt "Okartes WEBALOGU" vai ko tamlīdzīgu, tādēļ arī ir tikai ikgadēji numuri, kas ir proporcionāli tam, kas notiek Baltijā.

10. Tikko pirmizrādi piedzīvoja apvienības "Skilluminati" filma "Manifesto", kas ir pirmā šāda tipa filma Latvijā. Tavs komentārs par galarezultātu?

Galarezultāts noteikti ir pārsteidzis mūs pašus, tāpat arī cilvekus, kas bija uz filmu. Esam uzstādījuši augstu latiņu paši sev un arī citiem, kas gribēs ko līdzīgu veidot Latvijā vai, piemēram, Igaunijā.

11. Kā cilvēki uzņēma "Manifesto"?

Pirmkārt paldies tiem, kas aizpildīja visus četrus seansus. Dzirdējām daudz labu vārdu, kas mijās ar pārsteigumu par mūsu paveikto. Jauki dzirdēt no nepazīstamiem cilvēkiem to ,ka ejam Eiropas līmenī.

12. Nosauc trīs elementus, kas absolūti nepieciešami, lai aizvadītā diena ar slēpēm kājās būtu izdevusies ideāla.

Tie ir tavi biedri, smiekli un izpildīts kāds mazs solis nākamā mērķa sasniegšanā.

13. Noslēgumā – padalies, kādi tavi tuvākie plāni saistībā ar freeskiing? Kāds jauns projekts, ideja?


Turpināsim nest "Skilluminati" idejas. Drukāšu labāko blogu par slēpošanu pasaulē – freeskiinglv.wordpress.com. Mēģināšu kādu jauno nazi ievilkt slēpošanas pasaulē un izbaudīšu katru mirkli slīdot pa sniegu, kas, es ceru, drīz nomainīs rudeni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)