Banner 980x90

13 jautājumi Alternative.lv veidotājam Ivaram Mirošnikovam

Bija laiks, kad burtu virknējums "alternative.lv" bija pastāvīgs viesis katra daudz maz lietas kursā esoša Latvijas alternatīvās mūzikas cienītāja interneta pārlūkā, taču 2007.gadā portāla darbība apsīka. Šogad pēc piecu gadu klusēšanas Alternative.lv ir atdzimis, lai ar jaunu sparu turpinātu savu misiju - celtu gaismā Latvijas alternatīvo un untderground mūzikas skatuvi.

Uz 13 pilsētas informācijas portālu tīkla Pilseta24.lv nopietniem un ne tik nopietniem jautājumiem par alternatīvās mūzikas attīstību Latvijā, autortiesībām un pasaules galu atbild viens no Alternative.lv aizsācējiem Ivars Mirošnikovs.

1. Ja Alternative.lv būtu cilvēks, tas tagad ietu 6.klasē - portāla dzimšana datējama kaut kur mītiskajā 2000-ajā. Kas toreiz pamudināja uzsākt Alternative.lv?


Tas bija laiks, kad man bija padsmit gadu. Pats saproti, ka tajā vecumā paveras jauna pasaule, mainās visādas lietas, domas un uzskati. Tā arī manā dzīvē ienāca "smagā" mūzika, kas tolaik bija kaut kas no nu-metal un smagā roka. Par cik kaut ko sajēdzu no datoriem, sāku veidot lapu, kur bija apvienoti dažādu grupu dziesmu vārdi. Kaut kad tad arī pievienojās Andrejs Koļesovs ar kuru likām pirmos rakstus, jaunumus, ģenerējām idejas. Viņš arī bija tas, kurš veidoja pirmo Alternative.lv dizainu. Vēlāk pievienojās vēl vairāki autori, kuri deva lielu pienesumu portāla attīstībā.

2. Kāpēc 2007.gadā darbība aprāvās?


Nebija tāda konkrēta lēmuma – slēdzam ciet un viss. Portāls nomira dabīgā nāvē, jo visiem bija jau sākusies pieaugušo dzīve, darbi, attiecības, un ieguldīt savu brīvo laiku īsti neviens vairs negribēja. Domāju, ka galvenais iemesls bija entuziasma pazušana, kas ir normāli, darbojoties tik ilgu laiku.

3. Toreiz bija skaidrs, ka kādreiz Alternative atgriezīsies, vai tobrīd likās – tas ir portālam letāls, galējs lēmums?

Tajā brīdī es neredzēju jēgu turpināt vai atjaunot to visu. Bija mums attīstības vīzija, pat jauns dizains uzzīmēts, bet kaut kā tas viss neaizgāja. Pēc aizvēršanas bija vairāki piedāvājumi pārpirkt domēnu Alternative.lv, bet biju stingri nolēmis, ka domēnu nepārdošu nekad. Šogad (īstenībā jau pagājušogad) sakrita vairākas lietas, kas lika man aizdomāties, ka varētu atjaunot Alternative.lv, un esmu ļoti priecīgs, ka tas ir izdevies.

4. "Alternatīvs" ir diezgan plašs jēdziens. Kur ir tā robeža, kur var pateikt – šitam būs būt Alternative.lv materiālam, bet šis mums nav gana alternatīvs?


Jā, par šo jautājumu Alternative.lv redakcijā ir regulāri kautiņi. Tomēr cenšamies pieturēties pie vadlīnijām, ka apskatīsim tikai alternatīvās mūzikas skatuvi, kas iekļauj sevī hardcore, metal, punk, alternatīvo roku un visu minēto stilu paveidus. Vecajā Alternative.lv bija arī kaut kas no kultūras un mākslas, bet sapratām, ka jaunajā versijā tam īsti nav vietas. Ja tu kaut ko dari, tad dari to labi un fokusēti, nevis mēģini aptvert visu. Tāpēc arī esam palikuši pie esošā formāta.

5. Kombuļu Inese arī savā ziņā iet zem "alternatīvā mūzika" kategorijas. Nu – avangards tas ir pavisam noteikti! Publicētu Ineses jaunākā albuma atskatu?

Mums starpcitu ir grupas "Tatu" (pseido-lesbiešu pop duets no Krievijas) albuma apskats. Tas gan tapa tālajā 2005.gadā. Ir arī grupas "Līksmais Terors" (anarho-hiphops) albuma apskats, bet tas gan vairāk tikai veidots dziesmu satura un grupas dalībnieku dēļ, kuri paralēli spēlēja "When My Authorities Fall". Atbildot uz tavu jautājumu – ja kāds atrastu perspektīvu, kurā Ineses albuma apskats iederētos Alternative.lv, tad jā. Tiesa gan apšaubu, ka tas ir iespējams.

6. Kā šajos piecos gados, kamēr Alternative.lv bija kluss kā kaps, mainījusies un attīstījusies Latvijas alternatīvās mūzikas scēna?

Pa lielam visus šos piecus gadus esmu bijis nedaudz ārpus skatuves, ļoti reti apmeklēju koncertus, klausījos tikai vecos ierakstus. Skatos tagad uz skatuvi un liekas, ka visas grupas, kuras bija populāras vecā Alternative.lv laikā, ir joprojām spēcīgas un apmeklētas arī tagad. Manuprāt, tas liecina par veco grupu spēku visus šos gadus saglabāt kvalitāti un publiku, taču liecina arī par stagnāciju jauno grupu vidū. Viens no Alternative.lv mērķiem ir atbalstīt un palīdzēt attīstīties jaunajiem un esošajiem mūziķiem, tā kā darīsim ko spēsim, lai priecētu esošos un potenciālos klausītājus.

7. Agrāk zināmās aprindās gana slavens bija Alternative.lv forums. Domā, izdosies tajā iedvest kādreizējo dzīvību un rosību?


Lietas ir mainījušās mūsdienās. Toreiz sociālie mediji nebija tik populāri (daži pat nemaz nepastāvēja), tāpēc cilvēki izkliedza sāpi forumā. Pašlaik forums jau izskatās pēc kaut kā sena un arhaiska, ja salīdzina ar aktivitātēm, kas notiek sociālajos medijos. Tāpēc es ceru, ka forums vairāk kalpos kā jaunas informācijas ieguves vieta, kā arī kā platforma konstruktīvām diskusijām.

8. Forumu cenzēsiet?

Tikai spamu. Un lietas, kuras nav saskaņā ar LR likumdošanu. Uz šo manu atbildi gan nevar atsaukties, ja kaut kas no foruma tiks izdzēsts.

9. Agrāk pats spēlēji bungas. Aizvien sanāk arī pašam kādu reizi uzspēlēt?

Vairāk gan grabināju nevis spēlēju. Tajā pašā nelaimīgajā 2007.gadā pamatīgi sačakarēju kāju, līdz ar to normāli paspēlēt vairs nevaru. Pēdējo reizi pie bungām sēdēju pāris gadus atpakaļ, kad ar draugu Juri nedaudz padžemojām. Neatmetu domu, ka kādreiz spēlēšu, bet tikai sava prieka pēc.

10. Kuri, Tavuprāt, bija Latvijas neatkarīgās, underground mūzikas ziedu laiki? Nemaz ne tik senie, bet nu jau nereti kā leģendāri pieminētie deviņdesmitie?

Man par ziedu laikiem patīk dēvēt nevis pašu attīstības augšgalu, bet gan posmu pirms tam – tad kad viss aktīvi notiek uz priekšu, viss kustās un attīstās. Tāpēc arī liekas, ka ziedu laiki bija ap 2002.-2006.gadu. Koncerti tika organizēti skolās, kultūras namos un daudzās citās interesantās vietās (piemēram Bencī, Cēsīs). Tajā brīdī nelikās, ka tas ir baigais notikums, bet, ja skatās no mūsdienu viedokļa, tad cepuri nost visiem organizatoriem, kuri ar to ņēmās un darījās, jo, pateicoties tieši viņiem, notika arī visas skatuves attīstība – radās jaunas grupas, cilvēki nāca uz koncertiem, daudzi ieguva jaunus draugus un paziņas. Nevajag aizmirst arī festivālu "Tabūns", kurā pozitīvās sajūtas nav salīdzināmas ne ar vienu citu mūsdienu festivālu.

11. Ko domā par AKKA/LAA datu nesēju nodokli? Gan jau tev ir, ko teikt...

Interesanti, tieši vakar viena cita projekta ietvaros diskutējām par šo tēmu. Esmu pārsteigts, ka AKKA/LAA galvenie darboņi, kuri ir nodzīvojuši pietiekami ilgi uz šīs zemes, joprojām tiecās pēc tik primitīvām lietām kā nauda un vara. Man neliekas normāli, ka speciāli tiek radīts saspīlējums izpildītāju vidū un bremzēta kopējās industrijas attīstība ar mērķi, lai bezpeļņas organizācija varētu papildināt savu budžetu. Uzskatu, ka AKKA/LAA var darīt daudz vairāk uz attīstību vērstu lietu, nevis tikai cenšoties iekasēt pēc iespējas vairāk naudas, ieviešot absurdus nodokļus.

12. Kādas superspējas tu sev gribētu?

Spēju mainīt lietu kārtību uz šīs pasaules.

13. Alternative.lv nupat atsācis darbību. Nebaidies, ka baumas par pasaules galu šoreiz izrādīsies patiesas un Alternative.lv atkal nāksies pārtraukt darbību?

Jaunais Alternative.lv ir pietiekami labs iemesls, lai pasaules gals pagaidītu vēl pāris gadus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)