Banner 980x90

Vismaz četrās vietās Limbažos atrodamas padomju laika bumbu patvertnes

Foto: Ričards Pabērzs
Foto: Ričards Pabērzs

Limbažos, zem dzīvojamās ēkas Cēsu ielā 34 atrodas PSRS laika bumbu patvertne, kur bijušā Limbažu rajona varas vīriem bija paredzēts patverties dažādu traģēdiju gadījumā. Kopā Limbažos šādas patvertnes ir vismaz četras, pilsētas informācijas portāls Limbazi24.lv uzzināja no Limbažu, Katvaru, Umurgas, Viļķenes pagasta būvinspektora Valda Andersona.

Bumbu patvertnes Limbažos atrodas:

* Zem bijušā kara komisariāta (tagad bāriņtiesa) Zāles ielā 8;
* Rīgas ielā 8 zem veikala "Maxima"; 
* Mūru ielā 21 zem biedrības "Limbažu filcs" ēkas;
* Zem dzīvojamās ēkas Cēsu ielā 34.

Kā stāsta Andersons, šādas patvertnes bijušas zem vairākām ēkām gan Limbažos, gan Limbažu novadā: "Vēl viena zināma patvertne bijusi Salacgrīvā zem bijušās Salacgrīvas zivju konservu rūpnīcas ēkas. Tās visas būtu izmantotas iebrukuma vai traģēdijas rezultātā, lai Limbažu rajona bijušiem varas vīriem būtu kur paslēpties. Visi bunkuri bija sadalīti rajona vadībai."

Savukārt, Līgatnes "Padomju slepenā bunkura" gids stāsta, ka Limbažos šādas patvertnes varēja būt arī vairāk nekā četras: "Šādi civilās aizsardzības objekti Latvijā bija visur, kur bija skolas, slimnīcas un rūpnīcas. Bunkuri atradās arī zem dzīvojamām ēkām. Civilās aizsardzības sistēma PSRS visām Latvijas pilsētām bija vienota, tāpēc šādi objekti veidoti obligātā kārtā."

Patveršanās iemesli bija dažādi - dabas katastrofas, karš, kodoluzbrukumi vai citi sarežģījumi. 

Patvertnēs iekšā atradās gaisa filtrs vai ventilators, pirmās medicīniskās palīdzības preces, gāzmaskas un, iespējams, arī pārtikas produkti, atkarībā, cik labi bunkurs bija sagatavots. 

Gids piebilst, ka  neviens nekad nevarēs pateikt absolūtu ciparu, cik šādas patvertnes Latvijā bija, taču skaits varētu būt no 1000 līdz pat 3000. 

Lielākā daļa no šīm patvertnēm mūsdienās nav saglabājusies, jo tās ir applūdušas, iekšā esošās iekārtas ir demontētas, vai patvertnes izmanto citam mērķim. 

Foto: Ričards PabērzsFoto: Ričards Pabērzs

  Foto: Ričards PabērzsFoto: Ričards Pabērzs

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)