Banner 980x90

Tukuma pilsētas vēstures muzejā atvērs Otrā pasaules kara Kurzemes notikumiem veltītu grāmatu

Rīga, 14.jūn., LETA. Tukuma pilsētas vēstures muzejā 18.jūnijā plkst.14 notiks britu žurnālista Vincenta Hanta grāmatas "Asinis mežā: Otrā pasaules kara beigas Kurzemes katlā" atvēršana, aģentūru LETA informēja muzeja komunikācijas nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Otrā pasaules kara beigās vairāk nekā pusmiljons karavīru cīnījās Kurzemes katlā Latvijas rietumos. Hants savā grāmatā ir apkopojis šī laika aculiecinieku atmiņas, ko viņš ievācis, apceļojot Latviju, sacīja Ozola.

Viņa norādīja, ka grāmatā aptverts laiks, kurā norisinājās sešas asiņainas kaujas, kas iezīmēja beigas cīņai starp fašismu un komunismu. Šīs kaujas tika izcīnītas Latvijas rietumu daļā starp 1944.gada oktobri un 1945.gada maiju, laikā, kas zināms kā Kurzemes katls, jo vācu armijas vienībām stratēģiski tika notika nogriezt atkāpšanās ceļš pa sauszemi.

Hanta grāmatā ir apkopoti aculiecinieku, karavīru, civiliedzīvotāju, atmiņu stāsti par Kurzemes katla laikā piedzīvotajām šausmām. Dauzi no šiem stāstiem tiek publicēti pirmo reizi, uzsvēra Ozola.

Apkopojumā ir ieļautas arī bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas atmiņas par bēgļu gaitām Kurzemes katla laikā un holokausta vēsturnieka Marģera Vestermaņa atmiņas par to, kā koncentrācijas nometnē ieslodzīto pārvietošanas laikā viņš izglābās no nāves, iebēgot mežā un kā viņš vēlāk pievienojās partizāniem. Tāpat grāmatā aprakstītas vairāku Dzelzs krusta bruņinieku atmiņas par kaujām, kurās viņi ieguva šo apbalvojumu.

Pasākumā tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Grāmata rakstīta angļu valodā un sagatavota drukai izdevniecībā "Helion & Company". Tās atvēršana kopā ar Hantu tiks atzīmēta arī Latvijas Okupācijas muzejā 19.jūnijā plkst.16

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)