Banner 980x90

Tukuma novada pašvaldība ar 34 000 eiro atbalsta vēža risku pētniecības projektu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Tukuma novada dome šonedēļ akceptēja dalību vēža risku pētniecības projektā, kur pašvaldības līdzfinansējums plānots 34 000 eiro apmērā, aģentūra LETA uzzināja Tukuma novada pašvaldībā.

Tukuma novada pašvaldība plāno sadarboties ar Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāti un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru projekta "Kuņģa-zarnu trakta audzēju novēršanas pētījums, agrīni atklājot atrofisku gastrītu un resnās un taisnās zarnas bojājumus" (GISTAR) īstenošanā.

Šā projekta galvenais mērķis ir pētīt gremošanas trakta audzēju skrīninga iespējas, to agrīnu diagnostiku un procesa efektivitāti. Projekta īstenošanas gaitā veseli indivīdi vecumā no 40 līdz 64 gadiem tiks uzaicināti labprātīgi piedalīties zinātniskajā projektā. Tiks aizpildīta anketa, kas apkopo dzīvesveida faktorus, kā arī iepriekšējās saslimšanas un sūdzības. Daļa dalībnieku, kuri būs izteikuši vēlmi piedalīties projektā, tiks uzaicināti turpmākajiem izmeklējumiem.

Dalībnieku atlase notiks pēc nejaušības principa, bet tiem dalībniekiem, kuriem būs nepieciešama tūlītēja medicīniska palīdzība, tiks rekomendēts veikt diagnostiskos testus. Atlasīto dalībnieku grupai tiks piedāvāts nodot asins analīzes, lai identificētu kuņģa atrofijas pazīmes - stāvokli, kam raksturīgs pastiprināts kuņģa vēža draudu risks, un veikt slēpto asins piejaukuma noteikšanas testu izkārnījumos jeb fēcēs, lai atlasītu pacientus ar paaugstinātu kolorektālā vēža risku.

Pacienti, kuriem tests būs pozitīvs (novērotas novirzes no normas), tiks uzaicināti turpmākiem izmeklējumiem. Tiek plānota arī tālāka projektā iesaistīto pacientu novērošana 10-15 gadu periodā. Piedalīšanās pētījumā, veiktie izmeklējumi un, ja nepieciešams, medikamenti kuņģa baktērijas izskaušanai ir bez maksas.

Pētījumā jau ir iesaistīti vairāk nekā 3000 Vidzemes, Latgales un Kurzemes iedzīvotāju no Cēsu, Alūksnes, Ludzas un Saldus novada. Pateicoties Saldus novada pašvaldības ieinteresētībai un atbalstam, pētījums patlaban norisinās Saldū. Veicot izmeklējumus, agrīni atklāti vairāki gan kuņģa, gan resnās zarnas ļaundabīgi audzēji, vairāk nekā 70% personu kuņģa helikobaktērija, kā arī dažādas ļaundabīgo audzēju risku paaugstinošas saslimšanas. Iedzīvotājiem nodrošināta vai ieteikta ārstēšana, skaidrojuši projekta īstenotāji.

Projekta kopējās izmaksas ir 238 300 eiro, no kurām 204 300 eiro jeb 83% no kopējām izmaksām ir LU ieguldījums un 34 000 eiro jeb 17% no kopējām izmaksām ir Tukuma novada pašvaldības ieguldījums.

Dome nolēma atbalstīt sadarbību ar LU Medicīnas fakultāti un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru, kā arī pašvaldībai paredzēt 2016.gada budžetā finansējumu projekta līdzfinansēšanai 34 000 eiro apmērā. Projekta īstenošanai Tukumā arī piešķirtas telpas Meža ielā 4.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)