Banner 980x90

Tukuma novada dome uzskata, ka jautājumā par vēja elektrostaciju parka izbūvi jāiesaistās valstij

Jelgava, 25.okt., LETA. Lai iegūtu pēc iespējas plašāku informāciju par iespējamā vēja elektrostaciju parka ietekmi uz vidi un iedzīvotājiem, apspriedes procesā jāiesaistās arī valstij, šodien domes sēdē secināja Tukuma novada domes deputāti.

Deputāti šodien informēti, ka domē saņemtas divas kolektīvās vēstules ar lūgumu aizliegt vēja parka izbūvi novadā. Taču, kā secināja deputāti, lēmumu par darbības akceptēšanu vai noraidīšanu dome varēs pieņemt tikai pēc ietekmes uz vidi novērtējuma atzinuma saņemšanas, par ko tiks informēti arī vēstuļu iesniedzēji.

Diskutējot par iespējamiem ieguvumiem un arī parka ietekmi, deputāte Daiga Reča (NSL), akcentējot, ka parka izbūve Dobeles un Tukuma novados ir "valsts mēroga pasākums", pauda, ka gan iedzīvotājiem, gan deputātiem būtu svarīgs, piemēram, Ekonomikas ministrijas skaidrojums par ieguvumiem. Domes sēdē pausta arī doma, ka ir jāzina, ko parks dos valsts attīstībai.

Savukārt domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") apgalvoja, ka viedokļus par parku, lai rezultātā pieņemtu izsvērtu, tiesisku un uz pierādījumiem balstītu lēmumu, paredzēts uzklausīt no dažādām instancēm, procesā iesaistot arī ministriju.

Arī Dobeles novada pašvaldība šodien paziņoja, ka pašlaik tai nav likumiska pamata pieņemt jebkādus lēmumus saistībā ar ieceri novadā būvēt vēja elektrostaciju parku.

Pašvaldība ir iepazinusies ar lielas novada iedzīvotāju daļas viedokli, kuri parakstoties izteikuši savu noraidošo attieksmi par SIA "Eolus" nodomu būvēt vēja elektrostaciju parku Dobeles novada teritorijā. Spridzāns pašvaldības mājaslapā publicētajā paziņojumā apgalvoja, ka pašvaldība izprot iedzīvotāju bažas un noteikti ņems vērā viņu viedokli, pieņemot lēmumu par būvniecības sankcionēšanu vai nesankcionēšanu. Tomēr pašvaldība lūdz izturēties ar sapratni pret tās pašreizējo neitrālo nostāju.

Tāpat vēstīts, ka mēneša laikā pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novados savākti 8815 paraksti. Paraksti pret ieceri vākti gan dažādās vietās Dobeles un Tukuma novados, gan platformā "manabalss.lv". Parakstu vākšanas akcija pagarināta vēl par mēnesi.

Uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš iepriekš atzīmēja, ka vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā. Patlaban noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, viņš klāstīja.

Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)