Banner 980x90

Tukuma novadā atzīmē Slampes koģenerācijas stacijas spāru svētkus

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Tukuma novadā decembrī tika atzīmēti topošās Slampes koģenerācijas stacijas spāru svētki. Šī ir pirmā no četrām šķeldas koģenerācijas stacijām, kuru būvniecību Tukuma novadā īsteno SIA "Tukums REN", aģentūra LETA uzzināja Tukuma novada pašvaldībā.

Koģenerācijas stacijas būvdarbus SIA "Amatnieks" sāka šā gada oktobrī un īsā laika posmā ir uzcelta 580 kvadrātmetru plaša ēka. Vēl jāveic ēkas iekšdarbi un koģenerācijas iekārtu uzstādīšana. Koģenerācijas stacijas tiks būvētas arī Džūkstes, Tumes un Degoles pagastos.

Nākotnē četriem Tukuma novada pagastiem - Slampei, Džūkstei, Tumei un Degolei - siltumu piegādās koģenerācijas stacijas, kas tiks darbinātas ar šķeldu. Līgums par siltumenerģijas piegādi 2015.gada 13.martā tika noslēgts ar privātu uzņēmumu - SIA "Tukums REN", liecina pašvaldības arhīva informācija.

Noteicošais faktors, kāpēc Tukuma novada dome nolēma attīstīt koģenerācijas stacijas novada pagastos, bijis Slampes katlumājas sliktais stāvoklis. Lai to atjaunotu, pašvaldības kapitālsabiedrībai SIA "Komunālserviss TILDe" nāktos ņemt aizdevumu bankā, kas pēc iepriekšējiem aprēķiniem būtu 425 000 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka komercbankas sniedz aizdevumu ne ilgāk kā uz desmit gadiem, kredīta procentu apmaksa būtiski ietekmētu siltuma tarifu Slampes pagastā, kā rezultātā tas pieaugtu par apmēram 10 eiro par megavatstundu. Savukārt, izsludinot iepirkumu, koģenerāciju staciju attīstītāji noraidīja iespēju nomāt tikai Slampes kaltumāju, piedāvājot nomāt četras katlumājas vienlaikus.

Iepirkumā par Slampes, Džūkstes, Tumes un Degoles pagastu katlumāju iznomāšanu Tukuma novada domei tika piedāvāts siltumenerģijas tarifs par 40 eiro par megavatstundu, kas ir nedaudz zemāks par pašreizējo katlumāju kopējo saražoto megavatstundas pašizmaksu.

Saskaņā ar noslēgto līgumu neatkarīgi no tā, vai katlumājas tiek darbinātas, SIA "Tukums REN" tās uzturēs darba kārtībā, turklāt Tukuma novada pašvaldība sekos līdzi, lai nepieciešamības gadījumā katlumājas varētu darbināt. Uzņēmums katru mēnesi maksās nomas maksu par katlumājām 1692 eiro apmērā, ko SIA "Komunālserviss TILDe" ieguldīs siltummezglu ierīkošanai daudzdzīvokļu mājās.

Līguma nodrošināšanai SIA "Tukums REN" ir iesniedzis bankas garantiju 37 235 eiro apmērā. Tā var tikt izmantota, ja 1.oktobrī uzņēmums nebūs gatavs nodrošināt siltuma padevi vajadzīgajā apjomā.

Maijā SIA "Tukums REN" veica testēšanu Slampes, Džūkstes, Tumes un Degoles pagastos pie esošajām katlumājām, uzstādot 10 kilovatu koģenerācijas stacijas, kuras bija ievietotas konteinerā. 10 kilovatu jaudas koģenerācijas stacija tika darbināta 72 stundu nepārtrauktā režīmā, lai pārbaudītu elektropieslēgumu tehniskās nianses.

Iepriekš SIA "Tukums REN" pārstāvis Armands Zemītis informējis pašvaldību, ka lielās koģenerācijas stacijas neradīs troksni, kas varētu ietekmēt iedzīvotāju sadzīves apstākļus, jo tās atradīsies ēkā, kurā tiks papildus nodrošināta skaņas izolācija. Pašvaldība pastiprināti sekojot koģenerācijas staciju būvniecībai pagastos, lai koģenerāciju staciju darbība nepārsniegtu atļautās normas, kas varētu pasliktināt iedzīvotāju sadzīves apstākļus un apkārtējo vidi.

SIA "Tukums REN" īpašnieki ir Raivis Elksnītis (40,01%), Juris Holsts (39,98%) un Armands Zemītis (20,01%), liecina "Firmas.lv" informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)